Czy mogę to wrzucić? Mam T5 S40, który ma cholerny problem z gorącym moczeniem, szczególnie na paliwie letnim, czasami tak bardzo się potyka przy ponownym uruchomieniu po gorącym moczeniu, że muszę poczekać kilka minut, zanim gdziekolwiek pojadę. Używam mojego samochodu do pracy i stoi na parkingu lub na ulicy w środku lata przez około godzinę na każdym postoju, który robię w ciągu dnia. Jestem w środkowym Teksasie, a temperatura nawierzchni może osiągnąć 160 stopni do godziny 11:00. Wydaje mi się, że utrata części ciepła spod maski w takich sytuacjach byłaby dobrą rzeczą, bez względu na to, jak wygląda metoda. Musiałem odpowietrzać maski w Jeepach z silnikami V8, aby zmniejszyć obszar wysokiego ciśnienia za chłodnicą, i w kilku samochodach wyścigowych z tego samego powodu.
Drugą rzeczą, nad którą się zastanawiałem, jest utrzymanie powietrza doładowania tak chłodnego, jak to tylko możliwe, co jest bezpośrednio związane z temperaturą pod maską. Czuję różnicę w mocy, gdy temperatura otoczenia przekracza 80 stopni, i znowu czuję, że jest to w dużej mierze spowodowane temperaturą pod maską. Zeszłego lata owinąłem rurę dolotową izolacją z włókna szklanego i trochę pomogło.
To tylko przemyślenia, ale zamierzam zrobić coś, aby poprawić przepływ powietrza przez komorę silnika przed latem.