SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Serwis Haldex - wyciek płynu

2.6K views 6 replies 3 participants last post by  Oceanport  
#1 ·
Cześć, niedawno miałem okazję podnieść swój samochód na podnośniku i przyjrzeć się spodniej stronie. Zauważyłem pozostałości płynu wokół zespołu Haldex (patrz zdjęcie). Czy warto serwisować zespół Haldex? Napęd na cztery koła włącza się na śniegu/żwirze, ale przypuszczam, że pozostałości płynu są oznaką, że należy go serwisować.

#3 ·
Czy warto serwisować oba? Posiadam samochód dopiero od 5 tys. mil, więc nie mam pojęcia, czy Haldex był serwisowany (samochód ma 122 tys. mil). Słyszę również pewne wycie z układu napędowego, czy istnieje szansa, że jest to związane z potencjalnie niskim poziomem płynu w dyferencjale? Dzięki

#4 ·
Po raz kolejny, TAK. Płyn jest tani w porównaniu do części. Jeśli nie znasz historii serwisowej, zawsze polecam pełny serwis płynów Stage Zero, abyś wiedział, od czego zaczynasz.

Jeśli dyferencjał wyje, prawdopodobnie doszło już do uszkodzenia. Zacząłbym od spuszczenia oleju przekładniowego w tylnym dyferencjale i sprawdzenia, czy nie ma w nim metalicznego połysku. Jeśli występuje zanieczyszczenie metalem, zacznij szukać nowego (lub używanego) tylnego dyferencjału. Jeśli płyn wygląda na czysty, przejdź do pełnego serwisu płynów (olej przekładniowy i płyn/filtr AOC). Pamiętaj, aby znaleźć źródło wycieku i je naprawić.

Jeśli zrobisz to wszystko i nadal będziesz miał wycie, przyjrzałbym się przedniej przekładni stożkowej/kątowej. W rzeczywistości powinieneś wymieniać olej przekładniowy przekładni stożkowej w tym samym interwale serwisowym co tylny dyferencjał.

Oto, co polecam w zakresie serwisu płynów w układzie napędowym.

Płyn do skrzyni biegów - 3x spuścić i napełnić co 30-50 tys. mil, w zależności od klimatu i warunków jazdy, więcej ciepła i więcej ruchu stop-and-go = częstsze wymiany.

Płyn AOC - co 25-30 tys. mil. Brudzi się zaskakująco szybko.

Olej przekładniowy (przednia przekładnia stożkowa i tylny dyferencjał) - co 50 tys. mil. Ten jest prawdopodobnie najmniej ważny o ile nie ma wycieków.

#5 ·
Mam płyn w drodze, aby zrobić przednią przekładnię kątową, ponieważ jest to dość proste, będę szukał metalu w starym płynie. Zrobiłem jedną wymianę oleju w skrzyni biegów, gdzie usunąłem około 3,5 kwarty płynu i dodałem z powrotem dokładnie taką samą ilość, a także zresetowałem TCM. Zdecydowanie najpierw zrobię tylny dyferencjał, aby wyeliminować możliwość, że to jest problem, a następnie przejdę do serwisu haldex. Nie brałem pod uwagę możliwości, że to dyferencjał przecieka. Dzięki!

#6 ·
Jeśli w którymkolwiek z płynów zauważysz metaliczny brokat, czy wydasz 2500 $ na nowy AOC lub 4000 $ na nowy dyferencjał, to tylko za części, bez robocizny.
Albo po prostu uzupełnij płyn i się tym nie martw. Jak wspomniano, wygląda to na uszczelkę wału wejściowego AOC.
fcpeuro.com ma zestaw do wymiany płynu, nowy zestaw pompy AOC lub nowy zestaw filtra/płynu pompy.
Starsze modele wymagają demontażu wału napędowego i kołnierza AOC, nowsze modele nie, podczas demontażu/wymiany pompy i/lub filtra AOC.
Xemodex.com to świetne źródło informacji o naprawach modułów Volvo i innych samochodów. Informacje o naprawach Xemodex nie dotyczą Twojego problemu, to świetna strona do przeglądania informacji.
Instrukcje PDF dotyczące wymiany przedniego uszczelnienia AOC.
Differential Electronic Module with Pump Package Repair for Volvo | XeMODeX Inc.
Volvo S60 Parts | FCP Euro

Attachments

#7 ·
Jeśli zauważysz metaliczny brokat w którymkolwiek z płynów, czy zamierzasz wydać 2500 $ na nowy AOC lub 4000 $ na nowy dyferencjał, to tylko za części, bez robocizny.
Albo po prostu uzupełnij płyn i nie martw się tym. Jak wspomniano, wygląda to na uszczelnienie wału wejściowego AOC.
fcpeuro.com ma zestaw do wymiany płynu, nowy zestaw pompy AOC lub nowy zestaw filtra/płynu pompy.
Starsze modele wymagają demontażu wału napędowego i kołnierza AOC, nowsze modele nie, podczas demontażu/wymiany pompy i/lub filtra AOC.
Xemodex.com to świetne źródło informacji o naprawach/informacjach dotyczących Volvo i innych modułów samochodowych. Informacje o naprawach Xemodex nie dotyczą Twojego problemu, ale jest to świetna strona do przeglądania w poszukiwaniu informacji.
Instrukcje PDF dotyczące wymiany przedniego uszczelnienia AOC.
Differential Electronic Module with Pump Package Repair for Volvo | XeMODeX Inc.
Volvo S60 Parts | FCP Euro
View attachment 258570
View attachment 258571
View attachment 258575
View attachment 258576
Przepraszam za późną odpowiedź. Słyszałem, że zarówno uszczelka osi dyferencjału, jak i uszczelka osi AOC mogą być przyczyną wycieku, chociaż zakładam, że nie ma uszczelki osi dyferencjału, ponieważ wał napędowy wchodzi do haldexa, a następnie prosto do dyferencjału bez osi. Z tego, co udało mi się zebrać, musisz wyjąć wał napędowy i użyć czegoś w rodzaju ściągacza do wycieraczek, aby wyciągnąć uszczelkę i wcisnąć nową za pomocą rury/rurki o odpowiednim rozmiarze. Dokumenty, które wysłałeś, wymagają szeregu specjalnych narzędzi, które z pewnością są bardzo drogie, czy są one w 100% niezbędne, czy będę mógł założyć uszczelkę tym, co już mam? Ponadto, czy do płynu w osi/dyferencjale powinienem użyć oleju przekładniowego Liqui Moly GL5 75w-90, czy oleju przekładniowego Volvo. Widziałem, jak używano obu i wydaje się, że liquimoly jest znacznie tańszy i prawdopodobnie lepszy według jednego filmu. Dzięki!