Miałem dobre doświadczenia z AGM w kilku samochodach na przestrzeni lat (głównie czerwone akumulatory Optima), a mój C70 ma drugą baterię AutoZone Duralast H7 AGM (~200 $). Samochód ma prawie 10 lat i mam trzecią baterię... trzy lata to średni czas eksploatacji - ewidentnie jest wiele urządzeń zużywających baterię przy wyłączonym zapłonie. Na pewno jestem częściowo odpowiedzialny, biorąc pod uwagę SmartTop i kamerę cofania Volvotech VBB4, które zamontowałem (oba pobierają niewielką ilość prądu przez cały czas), ale w samochodzie jest mnóstwo innych małych wampirów prądu prosto z fabryki.
Na podstawie moich doświadczeń, AGM nie przetrwały dłużej niż konwencjonalny akumulator fabryczny. Akumulator fabryczny uległ awarii po nieco ponad 4 latach, a ja zamontowałem Duralast AGM, który następnie został wymieniony po około 35 miesiącach w ramach pełnej 36-miesięcznej gwarancji wymiany AutoZone. Pierwszy Duralast AGM nie uległ całkowitej awarii, ale napięcie spadło poniżej 12 V, co powodowało problemy z moją kamerą cofania VBB4 (spadki napięcia wymagają zresetowania VBB4, co jest prawdziwym utrapieniem). Miałem również losowy problem z niedziałającym podnoszeniem/opuszczaniem szyb po otwarciu/zamknięciu drzwi. Chociaż cieszę się, że AutoZone honorował gwarancję, dali jasno do zrozumienia, że następna jest na mnie.
Nie jestem pewien, czy kupiłbym ponownie AGM do C70, ale myślę, że mam co najmniej 18 miesięcy, zanim będę musiał coś zrobić. Rzadko jeżdżę C70 w dzisiejszych czasach (od początku pandemii) i mam samochód podłączony do ładowarki podtrzymującej, więc zobaczymy, co się stanie.