SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Akumulator H7 AGM kontra zwykły H7

13K views 19 replies 9 participants last post by  Tiffer  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na temat kupna akumulatora AGM zamiast zwykłych? Moje S40 i C70 będą wkrótce potrzebować nowych akumulatorów.
Dzięki

#2 ·
Cześć wszystkim,
Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na temat kupna AGM w porównaniu do zwykłych? Mój S40 i C70 będą wkrótce potrzebować nowych akumulatorów.
Dzięki
Wolę AGM

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk Pro

#4 ·
#6 ·
Zacząłem kupować AGM około 12 lat temu i nigdy nie wrócę. To w zasadzie technologia, która sprawiła, że ​​akumulatory Optima były tak wspaniałe, gdy po raz pierwszy się pojawiły i zostały opatentowane.

#9 ·
Cholera... Zapłaciłem dealerowi ponad 300 dolarów za wymianę akumulatora, który był zaledwie kilka tygodni po upływie gwarancji. Nie mogę sobie wyobrazić, jaka byłaby cena droższego!

#10 ·
Cholera... Zapłaciłem dealerowi ponad 300 dolarów za wymianę akumulatora, który miał tylko kilka tygodni po wygaśnięciu gwarancji. Nie mogę sobie wyobrazić, jaka byłaby cena droższego!
Akumulator do mojego C70 kosztował mnie 235 dolarów w O'Reilly auto parts. Jest to 94R AGM (dla pojazdów z systemem audio premium)

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#11 ·
Akumulatory AGM mają pewne zalety. Jednak zachowują się nieco inaczej niż akumulatory kwasowo-ołowiowe. Mają nieco inny profil napięcia i wymagania dotyczące ładowania. System ładowania w samochodzie jest w porządku. Jeśli jednak musisz użyć ładowarki, powinieneś kupić taką, która ma tryb dla AGM. Wiele zwykłych ładowarek naładuje je w porządku, ale nie idealnie. Niektóre inteligentne ładowarki nie-AGM błędnie wykryją odcięcie ładowania zbyt wcześnie i nie naładują akumulatora AGM. Przekonałem się o tym na własnej skórze.

Zły alternator samochodowy może uszkodzić akumulator AGM. Przekonałem się o tym na własnej skórze. Napięcia wyglądały dobrze podczas i po ładowaniu, ale napięcie spadało do 10 V w ciągu 24 godzin. Nie było żadnych nienormalnych obciążeń pasożytniczych. Tester akumulatorów w Advance Auto Parts powiedział, że akumulator jest dobry, ale wymaga ładowania. Dopiero po tym, jak pozwoliłem im ładować akumulator przez 2 godziny, a tester nadal mówił, że jest dobry, ale wymaga ładowania, stwierdzono, że jest zły. Tester musi mieć tryb AGM, aby prawidłowo przetestować akumulator AGM.

#12 ·
Akumulatory AGM mają pewne zalety. Jednak zachowują się nieco inaczej niż akumulatory kwasowo-ołowiowe. Mają nieco inny profil napięcia i wymagania dotyczące ładowania. System ładowania w samochodzie jest w porządku. Jeśli jednak musisz użyć ładowarki do akumulatorów, powinieneś kupić taką, która ma tryb dla AGM. Wiele zwykłych ładowarek naładuje je dobrze, ale nie idealnie. Niektóre inteligentne ładowarki nie-AGM błędnie wykryją odcięcie ładowania zbyt wcześnie i nie naładują akumulatora AGM. Przekonałem się o tym na własnej skórze.

Zły alternator samochodowy może uszkodzić akumulator AGM. Przekonałem się o tym na własnej skórze. Napięcia wyglądały dobrze podczas i po ładowaniu, ale napięcie spadło do 10 V w ciągu 24 godzin. Nie było żadnych nienormalnych obciążeń pasożytniczych. Tester akumulatorów w Advance Auto Parts powiedział, że akumulator jest dobry, ale wymaga ładowania. Dopiero po tym, jak pozwoliłem im ładować akumulator przez 2 godziny, a tester nadal twierdził, że jest dobry, ale wymaga ładowania, stwierdzono, że jest zły. Tester musi mieć tryb AGM, aby prawidłowo przetestować akumulator AGM.
Jest mnóstwo opcji, ale oto, czego używałem przez ostatnie 4 lata.
Image

Wysłane z mojego iPada przy użyciu Tapatalk Pro

#17 ·
Tylko 2+ lata???!!!!! W takim razie nigdy nie kupię oryginalnej baterii. Nie ma mowy!

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Wymieniłem kilka w ramach S&S lub gwarancji. Próbuję sobie przypomnieć, czy jakakolwiek bateria wytrzymała dłużej niż 3 lata (nasz zwykły wiek wymiany). MOŻE ta w naszym '04 ragtop.

#18 ·
Miałem dobre doświadczenia z AGM w kilku samochodach na przestrzeni lat (głównie czerwone akumulatory Optima), a mój C70 ma drugą baterię AutoZone Duralast H7 AGM (~200 $). Samochód ma prawie 10 lat i mam trzecią baterię... trzy lata to średni czas eksploatacji - ewidentnie jest wiele urządzeń zużywających baterię przy wyłączonym zapłonie. Na pewno jestem częściowo odpowiedzialny, biorąc pod uwagę SmartTop i kamerę cofania Volvotech VBB4, które zamontowałem (oba pobierają niewielką ilość prądu przez cały czas), ale w samochodzie jest mnóstwo innych małych wampirów prądu prosto z fabryki.

Na podstawie moich doświadczeń, AGM nie przetrwały dłużej niż konwencjonalny akumulator fabryczny. Akumulator fabryczny uległ awarii po nieco ponad 4 latach, a ja zamontowałem Duralast AGM, który następnie został wymieniony po około 35 miesiącach w ramach pełnej 36-miesięcznej gwarancji wymiany AutoZone. Pierwszy Duralast AGM nie uległ całkowitej awarii, ale napięcie spadło poniżej 12 V, co powodowało problemy z moją kamerą cofania VBB4 (spadki napięcia wymagają zresetowania VBB4, co jest prawdziwym utrapieniem). Miałem również losowy problem z niedziałającym podnoszeniem/opuszczaniem szyb po otwarciu/zamknięciu drzwi. Chociaż cieszę się, że AutoZone honorował gwarancję, dali jasno do zrozumienia, że następna jest na mnie.

Nie jestem pewien, czy kupiłbym ponownie AGM do C70, ale myślę, że mam co najmniej 18 miesięcy, zanim będę musiał coś zrobić. Rzadko jeżdżę C70 w dzisiejszych czasach (od początku pandemii) i mam samochód podłączony do ładowarki podtrzymującej, więc zobaczymy, co się stanie.

#19 ·
Dzięki Regtor - zawsze mogę liczyć na Twój zwięzły i przemyślany komentarz. Tak, myślę, że po prostu wybiorę ten zwykły. Costco ma akumulatory Interstate i mają 3 lata gwarancji.
Mój S40 OEM wytrzymał dokładnie 5 lat. Zastąpiony przez DieHard w 2015 roku. Mam Toyotę pick-up i kupiłem akumulator Duralast 12 lat temu - nie do wiary. Nie mogłem uwierzyć, kiedy wymieniłem go 4 miesiące temu. Miałem również 2 akumulatory Duralast w moim Vanagonie w ciągu 4 lat. C70 ma akumulator OEM wymieniony 4 lata temu. Wiesz, zaczynam wierzyć, że to jak kupowanie owoców - zawsze ryzyko. Na marginesie: Tak naprawdę nie mam dużego śladu węglowego - ze wszystkimi pojazdami robię około 16 000 mil rocznie - łącznie. Przynajmniej przed tym rokiem.

#20 ·
Jedna rzecz do rozważenia, polecam zakup dobrej ładowarki do akumulatorów/inteligentnej ładowarki z wyjściem co najmniej 10 A. Dwa razy w roku, minimum, odłącz ją od samochodu i podłącz do ładowarki i pozwól jej działać przez kilka godzin lub do momentu, gdy wskaże pełne naładowanie.

W zależności od użytkowania pojazdu, akumulator będzie powoli spadał do niższego stanu naładowania (SoC, state of charge). Wtedy właśnie dochodzi do zasiarczania i zaczyna się degradacja akumulatora. Utrzymywanie SoC akumulatorów blisko 90% pomaga zmniejszyć problemy.

AGM są dobre, jak wcześniej napisano, mają nieco inne wymagania dotyczące ładowania, ale dobra inteligentna ładowarka będzie miała funkcję AGM.

Doładowywanie kilka razy w roku może znacznie wydłużyć żywotność akumulatora.

~T