SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie

4.3K views 18 replies 11 participants last post by  LTA  
#1 ·
Zastanawiam się tylko dla wszystkich właścicieli R, którzy doświadczają zimnych zim w Kanadzie. Jaki masz przebieg na gazie? Ostatnio było tu tak źle jak -48. Czy samochody generalnie spalają więcej benzyny w ekstremalnych warunkach zimna z powodu rozruchu i pracy na biegu jałowym? Jeżdżę normalnie i zauważyłem ogromną stratę w przebiegu na gazie. Staram się nie pracować na biegu jałowym zbyt długo i NIE zostawiam samochodu włączonego rano na 10-15 minut przed odjazdem.

Dzięki

#2 ·
I tak nie trzeba się nudzić podczas rozgrzewki. Kiedy zejdzie z wysokich obrotów biegu jałowego, jesteś gotowy. Ostatnio nie zauważyłem dużego spadku MPG i było tu dość zimno. Myślę, że jeśli robisz krótkie wycieczki, zimno zrobi różnicę, ale dłuższe wycieczki powinny być mniej więcej takie same w każdej temperaturze.

#3 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimną pogodę (JT2)

W ciepłą pogodę średnio zużywam około 17-18 MPG podczas codziennych dojazdów do pracy. W temperaturach poniżej zera spada to do 15-16 MPG. Moja kieszeń tak naprawdę tego nie odczuwa.

#4 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimną pogodę (JT2)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez JT2 »
Zastanawiam się po prostu dla wszystkich właścicieli R, którzy doświadczają zimnych zim w Kanadzie. Jakie jest zużycie paliwa? Ostatnio było tu nawet -48 stopni. Czy samochody generalnie spalają więcej paliwa w ekstremalnie zimną pogodę z powodu rozruchu i pracy na biegu jałowym? Jeżdżę normalnie i zauważyłem ogromną stratę w zużyciu paliwa. Staram się nie pracować na biegu jałowym zbyt długo i NIE zostawiam samochodu włączonego rano na 10-15 minut przed odjazdem.

To interesujące. Właśnie pomyślałem sobie, że moje zużycie paliwa znacznie wzrosło w ciągu ostatniego tygodnia temperatur -40 C. Myślałem, że to z powodu zimnej pogody, ale może to być związane z docieraniem pojazdu (1600 mil i więcej).

#5 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie (JT2)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez JT2 »
Czy samochody generalnie spalają więcej paliwa w ekstremalnie zimnych warunkach z powodu rozruchu i pracy na biegu jałowym? Jeżdżę normalnie i zauważyłem ogromną stratę w zużyciu paliwa. Staram się nie pracować na biegu jałowym zbyt długo i NIE zostawiam samochodu włączonego rano na 10-15 minut przed odjazdem.

Dzięki

Im niższa temperatura, tym więcej paliwa zużywa samochód podczas uruchamiania. Ponadto, im zimniejsze powietrze, tym jest gęstsze (tj. więcej tlenu), a aby utrzymać właściwy stosunek powietrza do paliwa, zużyjesz więcej paliwa.

#6 ·
Odp: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie (phuz)

Zauważyłem zmianę z 11,4 km/l na 10,6 km/l (zima vs. lato).

A co u was?

#7 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie (lowenhart)

Wiem, że moje zużycie paliwa jest znacznie gorsze w temperaturze -20 stopni i niższej. Mój samochód ciężarowy spadł do 8 mil na galon podczas ostatnich mrozów. VR opiera się zimnu, ponieważ wydaje się być gładszy, a działanie sprzęgła poprawiło się w temperaturze -20 stopni i niższej.

#8 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie (ktm_525)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez ktm_525 »
VR opiera się zimnu, ponieważ wydaje się działać płynniej, a działanie sprzęgła poprawia się w temperaturze -20 stopni i poniżej.

Działanie sprzęgła wydaje się muliste, gdy jest zimno, ponieważ przypuszczam, że płyn sprzęgła/hamulca zaczyna gęstnieć jak melasa, gdy jest zimno. Osobiście nie lubię tego efektu.

#10 ·

Z powrotem do petrocan po 94 oktan tutaj. Oszacowałbym 8-12 mpg zimą. Zawsze mam też włączone wszystkie podgrzewacze siedzeń. I ogrzewanie na maksa, światła przeciwmgielne włączone...

#12 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie (lowenhart)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez lowenhart »
Zauważyłem zmianę z 11,4 km/l na 10,6 km/l (zima vs lato)

A co u was?

Czy babcia jeździ twoim R
Image
Image

Ekonomia zdecydowanie spada w chłodniejszych miesiącach, opony zimowe również przyczyniają się do problemu (większe opory toczenia).

Jeżdżę w proporcji 70/30 autostrada/miasto i w tej chwili pokazuje 15,2 l/100 km. Ze względu na ruch, to prawdopodobnie bardziej podział 50/50 i kiedy widzę lukę, powiedzmy, że MAF g/s naprawdę się podnosi
Image

Myślisz, że to źle? Mój XC90 2.5T oscyluje w okolicach 19,5 km/100 km przy proporcji 10/90 autostrada/miasto zimą
Image

Przy okazji - Czy wy, mieszkańcy Toronto, jesteście gotowi na wielką burzę, która nadchodzi? Nie mogę się doczekać... wtedy R z oponami zimowymi naprawdę błyszczy http://********************/smile/emthup.gif

LTA

#13 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie (LTA)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez LTA »

Czy babcia jeździ twoim R
Image
Image

Ekonomia zdecydowanie spada w chłodniejszych miesiącach, opony zimowe również przyczyniają się do problemu (większe opory toczenia).

Jeżdżę 70/30 autostrada/miasto i w tej chwili pokazuję 15,2 l/100 km. Ze względu na ruch, to prawdopodobnie bardziej podział 50/50, a kiedy widzę lukę, powiedzmy, że MAF gm/s naprawdę rośnie
Image

Myślisz, że to źle? Mój XC90 2.5T oscyluje wokół 19,5 km/100 km przy 10/90 autostrada/miasto zimą
Image

Przy okazji - Czy wy, koledzy z Toronto, jesteście gotowi na wielką burzę, która nadchodzi? Nie mogę się doczekać... wtedy R z oponami zimowymi naprawdę błyszczy http://********************/smile/emthup.gif

LTA

LOL Jeżdżę 60/40 autostrada/miasto, ale dbam o samochód, stąd 10,6 l/100 km.

Ja też nie mogę się doczekać śniegu, ma być DUŻY!

#14 ·
Zazwyczaj samochód potrzebuje 13-13,5 l/100 km w Vancouver. W śnieżną pogodę, gdy wszystkie samochody w mieście jadą z prędkością 35 km/h, samochód potrzebuje 15 l/100 km. Im wolniejszy ruch i więcej włączania i wyłączania przepustnicy, tym więcej paliwa spala silnik.

#15 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimnej pogodzie (mikea8888)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez mikea8888 »

swoją drogą, -48 to po prostu szaleństwo,

Nie szaleństwo, ale niedorzeczność. W Calgary nie zbliżyło się to do -48, myślę, że autor miał na myśli odczuwalną temperaturę. Samochody nie odczuwają wpływu wiatru. Myślę, że tutaj spadło do około -33 lub -34. Nadal zimno, ale nie -48.

#17 ·

Cytat, pierwotnie opublikowany przez ktm_525 »
Zimno zdecydowanie wygładza działanie sprzęgła włącz/wyłącz. Wolę płynne załączenie niż szarpane włączenie, gdy jest ciepło.

Nie sądzę, żeby to sprawiało, że załączenie jest płynniejsze, po prostu sprawia, że pedał sprawia wrażenie, jakbyś wciskał go przez melasę. Działanie sprzęgła mojego R w ciepłą pogodę wcale nie jest moim zdaniem niepłynne.

#18 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimną pogodę (Warpedcow)

PIEPRZĘ zużycie paliwa!
Kiedy u mnie jest -48 stopni, mój samochód pracuje na biegu jałowym dobre 45 minut zanim zacznę jechać.
Przynajmniej! Nawet przy benzynie za 3+ dolary...
Chciałbym powiedzieć, że to dla silnika i układu napędowego, ale szczerze mówiąc, wolę jeździć samochodem, który jest w połowie ciepły w środku. Podgrzewane siedzenia niewiele dają...
(Ale ja Bardzo Kocham Podgrzewane Siedzenia!
Image
)

Uwielbiam ten samochód, ale twarde jak skała siedzenia i oszronione szyby niewiele wnoszą do Doświadczenia Jazdy Volvo.

#19 ·
Re: Zużycie paliwa w ekstremalnie zimną pogodę (BEJinFbk)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez BEJinFbk »
PIEPRZĘ zużycie paliwa!
Kiedy jest -48 stopni, mój samochód pracuje na biegu jałowym dobre 45 minut, zanim zacznę jechać.
Przynajmniej! Nawet przy cenie benzyny 3+ dolary...
Chciałbym powiedzieć, że to dla silnika i układu napędowego, ale szczerze mówiąc, wolę jeździć samochodem, który jest w połowie ciepły w środku. Podgrzewane fotele niewiele dają...
(Ale BARDZO kocham podgrzewane fotele!
Image
)

Uwielbiam ten samochód, ale twarde jak skała siedzenia i oszronione szyby niewiele wnoszą do wrażeń z jazdy Volvo.

45 minut rozgrzewania na biegu jałowym, serio? Jak zimno tam jest? Może podgrzewacz bloku silnika, podgrzewacz akumulatora i elektryczny podgrzewacz wnętrza byłyby lepsze (musisz już mieć jedną lub więcej z tych rzeczy).

Jeszcze nie jestem pewien, ale myślę, że nadmierna praca na biegu jałowym R wprowadza wodę do oleju (co jest złe). Zeszłej zimy zawsze robiłem długie rozgrzewki, czasem 10 minut (nieumyślnie). UOA (Analiza zużytego oleju) wykazała wyższą niż pożądana zawartość H2O w moim oleju i powiedzieli, że nadmierna praca na biegu jałowym jest często przyczyną. Od tego czasu mój czas pracy na biegu jałowym nigdy nie przekracza 2 minut (zazwyczaj 30 sekund lub mniej). Mam nowe próbki oleju do wysłania, więc zobaczymy...

LTA