SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Adapter anteny FM?

1 reading
9.8K views 34 replies 4 participants last post by  saffi  
#1 ·
Czy jest ktoś, kto wie, do czego służą trzy gniazda na środku anteny dachowej? Nie są używane. Czy mogę ich użyć z adapterem do radia samochodowego?

#5 ·
https://forums.swedespeed.com/showthread.php?596813-New-XC90-owner-from-Amsterdam

Jeśli czytasz to na czymś, co pozwoli na utworzenie podpisu https://forums.swedespeed.com/profile.php?do=editsignature, załóż jeden ze swoim rokiem modelowym i silnikiem, aby wszyscy mogli go zobaczyć i spojrzeć na to z perspektywy, a nie musieć zadawać przyszłych pytań, których, jeśli poważnie myślisz o zatrzymaniu tego samochodu, będziesz zadawać więcej.

Złącze odbiornika AM/FM (ATM) znajduje się pod lewą stroną na zdjęciach, gdzie montowany jest moduł. ATM jest zasilany przez REM i jest urządzeniem aktywnym, które moim zdaniem znajduje się pomiędzy modułami AUD i ICM w pętli światłowodowej MOST.

Środkowy zestaw złączy jest dla odbiornika TMC i odbiornika GPS, jak podejrzewasz.

Znajduje się w VIDA, 395: Opis komponentu, przewód elastyczny anteny. Można zobaczyć specyfikacje sygnału, a także niektóre deskryptory. Jeśli przejdziesz do sekcji naprawy, możesz zobaczyć złącza, całą masę rzeczy.

Dla tych z was bez VIDA, anteny od lewej do prawej to AM, Primary FM, TMC (niewykorzystywane w USA), GPSx3 i podnośnik FM.

Nie jestem pewien, co chcesz osiągnąć swoim pytaniem, kilka osób zrobiło kilka rzeczy na przestrzeni lat, aby zhakować system magazynowy (mam poświęcony mod AM dla AUX działający w moim '05 jako jeden przykład) i istnieje kilka różnych stopni wymiany systemu magazynowego, więc jeśli możesz być bardziej konkretny co do tego, co myślisz, prawdopodobnie ktoś zrobił to kilka razy.

Dobrze zapoznaj się z "How To" powyżej, zapoznaj się ze swoim samochodem. Myślę, że znajdziesz tam również kilka rzeczy do zrobienia w zakresie audio. Informacje o właścicielach i harmonogramy konserwacji można znaleźć tutaj, jeśli kiedykolwiek ich potrzebujesz - https://volvo.custhelp.com/app/homeV3

Powodzenia z Twoim "nowym" XC90

#6 · (Edited)
Dzięki za odpowiedź. Chcę użyć "fabrycznej" anteny FM do radia 2 DIN z rynku wtórnego. Widziałem kilka adapterów antenowych DIN do Volvo i zastanawiałem się, czy mógłbym po prostu jeden wpiąć. Znalazłem sekcję VIDA i odpowiedź brzmi "nie". Wtyczki B, C i D (od lewej do prawej) odpowiadają antenie TMC (tylko niektóre rynki), a pozostałe nie mają połączenia, jeśli chodzi o VIDA. Może mógłbym użyć pinów 3 i 7 na złączu "A", ale prawdopodobnie będę miał mnóstwo innych problemów, jeśli to odłączę, prawda? Przeczytałem mod AM, ale to nie to, czego szukam. Wymieniam cały system. Wczoraj zainstalowałem tylną kamerę i ponieważ byłem na dachu, zastanawiałem się, co zrobić z anteną. Mam aktywną antenę FM, ale nie chcę jej przyklejać do okna. Wygląda brzydko. Więc pomyślałem o wklejeniu jej w dach, ale zastanawiam się, czy będzie dobry odbiór. Potem zobaczyłem te gniazda...... W każdym razie, może powinienem trzymać się radia internetowego, ale na wakacjach we Francji lubimy radio FM. Po prostu przetestuję dodatkową antenę FM, jeśli nie zadziała, spróbuję czegoś innego. Jeśli po prostu zostawisz tuner i usuniesz resztę, czy samochód będzie narzekał? Wydaje się to również dobrym miejscem dla anten GPS i 4G.

#9 ·
Dzięki za odpowiedź. Chcę użyć "fabrycznej" anteny FM do radia 2 DIN z rynku wtórnego. Widziałem kilka adapterów antenowych DIN do Volvo i zastanawiałem się, czy mógłbym po prostu jeden wpiąć. .
Przy okazji, kupiłem adapter antenowy na eBayu, który rzekomo był do XC90, ale w ogóle nie pasował do wtyczki w miejscu radia, która łączyła się z ICM. Zauważyłem, że zasadnicze złącze koncentryczne we wtyczce z eBayu było podobne do dwóch złączy antenowych w oryginalnej wtyczce, więc "uwolniłem" złącze z obudowy wtyczki i wepchnąłem je do wtyczki pojazdu. Nie mam pojęcia, które z dwóch podobnych wtyczek we wtyczce pojazdu wybrałem, ale mój odbiór FM jest dobry, z jedyną stacją FM, której słucham tutaj, w San Diego. Nie było tak w przypadku niektórych innych pojazdów, które miałem, ponieważ jest to stosunkowo słaba stacja uniwersytecka. Przedmiot został wysłany ze Słowenii, więc podejrzewam, że był przeznaczony na inną wersję rynkową, ale dwa końce pigtaila ostatecznie zadziałały dla mnie.

#7 ·
Odbiór radiowy pozostawia wiele do życzenia w wczesnych wersjach tego samochodu, dlatego zapytałem o rok modelowy (dzięki za dodanie podpisu).
https://forums.swedespeed.com/showthread.php?75085-XC90-Antenna-question dla jednego odniesienia.

Z ciekawości poszedłem i spojrzałem na moje tylne szyby z '08, lewa i prawa szyba rzeczywiście mają różne wzory anten.

Nie mam pojęcia o hakach dla systemu, ktoś, kto to robił wcześniej, z pewnością może pomóc. Ale z pewnością się zgodzę, że w tym roku modelowym będziesz chciał zrobić coś innego, jeśli szukasz przyzwoitego odbioru RF zgodnego ze stylem pojazdu.

Z ciekawości, w pewnym momencie opublikuj ostatnie 6 cyfr swojego numeru VIN, jestem ciekaw, jak niski jest ten samochód. Tydzień struktury również, jeśli to nie za dużo kłopotu (mój 05 CH-135488 to 200425).

Powodzenia i witamy na forum.

#8 · (Edited)
009416 (ostatnie 6 cyfr z numeru VIN) wyprodukowany w grudniu 2002 roku. Kupiłem go w Sztokholmie i wróciłem nim do Holandii. To była fajna podróż. Pasek rozrządu wymieniony przy 185000 i haldex (czy to się nazywa haldex?) około rok temu. Ostatni pełny serwis był w sierpniu 2018 roku. Musiałem wymienić czujnik MAF i z radością znalazłem nowy filtr powietrza itp. itd., więc to nie były tylko pieczątki w dzienniku. Zaryzykowałem z tym samochodem. Był tani jak barszcz i miał pewne uszkodzenia maski. Żartujemy, że wylądował na nim łoś. Wszystko inne wydaje się być w porządku. Muszę naprawić hamulec postojowy, ale wiedziałem o tym, kiedy go kupiłem. Ma teraz tymczasową naprawę. Zacznę to po radiu. Ma zwykłe wzmianki w Vida (czujnik jakości powietrza, niski sygnał tylnej wycieraczki i sporadyczny anti skid (z tylnego lewego hamulca, gdzie występuje problem z hamulcem postojowym). Jeśli nie hamuję w szybkich prawych zakrętach, znikają ;). Jestem bardzo spokojnym kierowcą. Uwielbiam, gdy bardzo powoli wprawia się ten samochód w ruch, a gdy już ruszy, jedzie bardzo płynnie. Nie mam ochoty wciskać pedału gazu, więc prawie nigdy nie przekraczam 2500 obr./min. Biegi wchodzą bardzo płynnie. Może zrobię płukanie mocy, żeby zobaczyć, jak to wygląda. Za 40000 km będzie potrzebny kolejny pasek rozrządu. Zazwyczaj kupuję samochód i jeżdżę nim do końca. Jeśli ten wytrzyma trzy lub cztery lata, będę zadowolony.

#10 ·
Więc magistrala CAN nie zgłasza błędów, gdy odłączysz antenę od tunera? W takim razie może na to spojrzę. Byłem w San Diego w lutym. Mieliśmy gradobicie!!! Było zimno ;) Podoba mi się to miejsce. Dzisiaj skończyłem instalować kamerę cofania i ją przetestowałem. Założyłem wszystkie osłony i muszę znaleźć sposób na poprowadzenie kabli do przodu. Jakoś myślę, że poprowadzenie ich na górze nad drzwiami wydaje się najłatwiejsze. Natknąłem się na kolejny problem. Zamek tylnej klapy przestał działać. Cóż, precyzując, zamek działa dobrze. Wyjąłem całość, nasmarowałem różne ruchome części. Sprawdziłem wszystko i działa, gdy nie jest "pod obciążeniem". Kiedy testowałem go faktycznie zamykając klapę, znowu przestał działać. Zamek działał dobrze, tylko klamka nie może wywrzeć wystarczającej siły (jak się wydaje), aby otworzyć drzwi. Zauważyłem, że jeśli pociągnę klamkę do końca, a następnie pchnę tylną klapę, to się odblokuje. Nie mam pojęcia, co jest tego przyczyną. Czasami działa bez zarzutu. A kiedy patrzę na mechanizm, jest bardzo prosty. Mogę myśleć tylko o małym luzie w krótkim kablu, który nim operuje. W każdym razie. Kolejna rzecz na liście rzeczy do zrobienia.

#11 ·
Jeszcze jedna rzecz, kiedy usunąłem tylne światło, aby uzyskać zasilanie wsteczne, zauważyłem kilka źle połączonych przewodów wchodzących do górnej części tylnych świateł. Zasila to pasek LED. Początkowo nie działało (i miałem kilka powiadomień o świetle stopu), ale ostatecznie doszedłem do tego, że pasek LED zapala się podczas hamowania. Tylko że jest całkowicie zużyty i kruchy. Czy to oryginalne? Trudno mi sobie to wyobrazić, ponieważ przewody zasilające były bardzo źle połączone z resztą wiązki kabli.

#12 ·
Nie mam żadnych wiadomości w sekcji instrumentów, ale VIDA zgłasza wszystkie dysfunkcje w systemie audio. Często zastanawiam się, czy cały system audio można wyłączyć za pomocą oprogramowania VIDA, ale wtedy jest poza zasięgiem wzroku:) Zastanawiałem się również nad radą, aby zostawić IAM podłączony i upchnięty za nową instalacją, ale nie jestem na tyle odważny, aby dowiedzieć się, czy obawy dotyczące poduszek powietrznych, które są wspomniane w instrukcjach na YouTube, są zasadne. Próbowałem trochę zbadać Canbus, myśląc, że wiele sieci wymaga terminatorów na otwartych węzłach, myśląc o usunięciu całego przestarzałego audio i zamontowaniu terminatora. Nie zaszedłem z tym za daleko, ale wydawałoby się, że komponenty są zarejestrowane w sieci, więc nadal istniałby jakiś rodzaj wiadomości VIDA. Szkoda, że ​​Twoje wakacje w San Diego przypadły na tydzień, w którym mieliśmy zimę :D Przepraszam!

#14 ·
Przy okazji, kabel mojej kamery cofania jest poprowadzony trasą powietrzną w podsufitce. To było naprawdę łatwe. W większości po prostu wciśnięty wzdłuż krawędzi. Najtrudniejszą częścią było przejście z krawędzi do środka z tyłu, ale łatwo to zrobić za pomocą urządzenia do przeciągania kabli. Wieszak druciany by się sprawdził. Walka z progami drzwi i dywanem nie była kusząca.

#15 ·
Ma trzecie światło stopu (czyż nie jest to obowiązkowe??) Zastanawiam się również dlaczego. Ale zastanawiam się również, jaki jest sens tych wszystkich czerwonych świateł biegnących w górę, skoro nie ma tam żarówek. Więc chyba z tego skorzystali ;) Nie zrobiłem zdjęcia, ale nagrałem film. Instaluję jednostkę centralną Joying i poprosili mnie o udokumentowanie tego, więc nagrywam postępy. Opublikuję link, gdy skończę. Ponieważ jestem nowicjuszem w kwestii Volvo, może to być interesujące. Kupiłem interfejs canbus i zapewniali mnie, że mogę usunąć wszystkie stare części radia. Zastanawiam się. Rozpocznę instalację jednostki centralnej w niedzielę lub poniedziałek. Dziś wieczorem przyjrzę się "trasie earial". Gdzie dokładnie umieściłeś kabel?

#16 ·
Kupiłem kamerę zastępującą oświetlenie tablicy rejestracyjnej eBay i zamontowałem ją po lewej stronie. Przeciągnąłem kabel do góry tylnej klapy i nasmarowałem złącze RCA po owinięciu taśmą izolacyjną, aby uzyskać coś w rodzaju stożkowego profilu. Wcześniej przeciągnąłem sznurek przez gumową przelotkę kablową i przymocowałem go pętlami do kabla. Wyciągnąłem sznurek/kabel z prawej tylnej szyby za pomocą taśmy do przeciągania kabli (stalowej) i po prostu wsunąłem go w krawędź podsufitki do przodu. Udało mi się pociągnąć podsufitkę trochę w dół palcami i wepchnąć przewód w przestrzeń dość daleko samymi palcami, które wcale nie są małe. Następnie po prostu w dół słupka "A" po zdjęciu osłony. Uważaj, aby nie zniszczyć kabla za pomocą uchwytu, gdy będziesz go ponownie przykręcać. To przydarzyło się mojemu kablowi mikrofonu w telefonie. Kabel był w rzeczywistości o około 18 cali za krótki. Naprawiłem to za pomocą odpowiednich kabli krosowych i złączy, ale poprowadzenie go po lewej stronie byłoby krótszą trasą. Ciekawostką w kamerze jest to, że wykorzystuje ona zarówno wyzwalacz światła cofania, jak i źródło zasilania, a także przewód zasilający diody LED oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Dioda LED oświetlenia tablicy rejestracyjnej to ładne, jasne, białe światło, które sprawia, że światło skarpetkowe po prawej stronie wygląda na anemiczne, więc wymieniłem je na żarówkę LED. Martwiłem się, że kamera jest zamontowana mimośrodowo, ale nie jest to zauważalne na wyświetlaczu, ale wbudowane linie prowadzące nie są proporcjonalne do szerokości samochodu, są nieco węższe. Jednak człowiek się do tego przyzwyczaja. Jedną z sztuczek jest ustawienie jednej z pozycji pamięci fotela z lusterkami zewnętrznymi na widok w dół. To jednak będzie specyficzne dla pozycji siedzącej. Inny kierowca o innej postawie może uznać to za nieodpowiednie. Ta kamera jest całkiem dobra, ponieważ jest CCD. Większość to CMOS, który ma na ogół gorszą rozdzielczość.

#17 ·
Nie mam foteli z pamięcią... Bez udziwnień. Zastanawiam się, czy mógłbym je zamontować, ale prawdopodobnie oznaczałoby to wizytę u dealera. Coś, czego chciałem uniknąć, mając VIDA. Mój samochód wciąż mówi do mnie po szwedzku. Kupiłem podobną kamerę: https://www.aliexpress.com/item/128...era-for-Volvo-S60-S80-V70/32955756992.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7e7b4c4dTwjJqK

Pasuje ładnie i jest dyskretna. Sprawia jednak, że drugie światło wydaje się dziwne. Ale na razie zostawię to tak, jak jest. Odłączyłem złącze RCA od gumy między tylną klapą a samochodem. Teraz nie mogę się doczekać, aż zainstaluję jednostkę centralną. Muszę zrobić kilka przeróbek okablowania, aby poprowadzić przewody głośnikowe z fabrycznego wzmacniacza do przodu. Przeczytałem wiele postów, ale myślę, że po prostu będę musiał to rozgryźć w trakcie. Będę informować na bieżąco, mam tak wiele pytań...

#18 ·
Ten aparat wygląda dobrze! Jest podobny pod względem specyfikacji i wyglądu do tego, który mam. Myślę, że będziesz z niego bardzo zadowolony.
W moim samochodzie wiązka przewodów głośnikowych poprowadzona z powrotem do radia była dość łatwa. Wystarczy usunąć taśmę owiniętą wokół wiązki i oddzielić przewody głośnikowe od reszty i ponownie je owinąć. Była to zasadniczo oddzielna wiązka ułożona obok innej wiązki. Nie ma potrzeby wyjmowania wtyczki. Nie było żadnych splątanych przewodów. Przewody głośnikowe i tak wszystkie prowadzą z powrotem do środkowej części deski rozdzielczej od wzmacniacza. Użyłem również ciężkich przewodów zasilających przy wzmacniaczu do zasilania radia i kamery cofania. Dodałem listwę zaciskową do istniejących przewodów, a następnie przykręciłem dodatkowe przewody do listwy. Zostawiłem zasilanie podłączone do wzmacniacza ze względu na obawy dotyczące tajemnic canbus. Łatwiej jest poprowadzić przewody wzdłuż konsoli środkowej niż bawić się ze skrzynką bezpieczników i prowadzić je stamtąd. Styki zasilania akcesoriów do radia pochodzą z zapalniczki tylnego siedzenia. Moje radio chciało stałego głównego źródła zasilania i okablowania sygnału włączania.
Fotele z pamięcią ustawień naprawdę nie są warte zachodu, chyba że masz więcej niż jednego kierowcę, z dużą różnicą wzrostu, jak mi się wydaje. I tak nigdy nie pamiętam, żeby używać ustawienia lusterka w dół.

#19 ·
To mnie wywołało: https://incartec.co.uk/product/Volvo-XC90-roof-antenna-to-male-din-plug, zwłaszcza gdy zobaczyłem gniazda. Myślę jednak, że cena jest zbyt wysoka. Mam wiązkę przewodów do podłączenia radia i magistrali CAN. Powinno to być plug and play, pomijając głośniki. Te, jak sądzę, muszę ponownie podłączyć. Jest mały głośnik do zachowania tylnego PDC, ale nie mam pojęcia, jak go podłączyć i tak nie działają (tylko jeden czujnik sporadycznie wydaje sygnał dźwiękowy). Czy można je zastąpić tanimi chińskimi czujnikami, czy to strata czasu? Chciałbym pozbyć się komunikatu w VIDA (chociaż nie wyświetla się już na wyświetlaczu). Byłby to miły projekt na wakacje.

#20 ·
Wygląda to na adapter antenowy eBay, który mam. Złącze nie pasowało do złącza, które było podłączone do tyłu oryginalnego urządzenia deski rozdzielczej, ale mój jest wariantem amerykańskim z 2009 roku, ale nie z dźwiękiem premium. Zdemontowałem obudowę i podłączyłem właściwe metalowe koncentryczne złącze do oryginalnego złącza w miejscu radia.
Adapter wiązki plug-n-play może być wielu różnych typów, ale dla mnie możliwości Canbus są wątpliwe. Jednym z rodzajów działania Canbus, który jest często reklamowany, jest adaptacja sterowania kierownicą, ale kiedy w listopadzie 2017 roku badałem adaptację radioodtwarzaczy na rynku wtórnym, nie mogłem znaleźć niczego na temat pomyślnej komunikacji z Canbusem i wykorzystania wzmacniacza i innych funkcji. Może się to różnić w zależności od YM i wersji rynkowej, ale jak słyszę, komponenty audio są zarejestrowane w CEM, a oszuści nie są rozpoznawani. Nawet moduły audio OEM, jak słyszę, muszą być wprowadzane przez oprogramowanie.
Mój XC90 jest wyposażony w system cofania z rynku wtórnego, który działa całkiem dobrze i nie łączy się z systemem audio. Rozumiem, że funkcja monitora OEM z osprzętem z rynku wtórnego jest bardzo przypadkowa, a normą jest brak. Należy wziąć pod uwagę akceptację w zarejestrowanym schemacie komponentów Canbus.
Czy jest link do adaptera wiązki, który masz?
Czy przeczytałeś post "Ultimate Stereo Challenge"? Dużo informacji. Ponadto w Wielkiej Brytanii znajduje się sklep, który wykonał obszerną pracę nad montażem sprzętu z rynku wtórnego w Volvo i ma linię zestawów do adaptacji okablowania, SWC itp. Trochę drogie, biorąc pod uwagę, że nie ma znaczących ulepszeń w zakresie interoperacyjności w porównaniu z konkurencją. To samo dotyczy dostawcy z Florydy.

#21 ·
No cóż, w końcu wyciągnąłem radio itp. Wygląda na to, że wiązka, którą dostałem, jest do niczego. Zacząłem lutować kable głośnikowe, ale poważnie nie mam pojęcia, których kabli użyć do can bus itp. Obok światłowodu CD znajduje się małe złącze, które ma zasilanie itp. zgodnie z filmem na Youtube, ale nie wyjaśnia, co jest czym. Myślę też, że powinienem zachować małą część wyświetlacza i nie wpadać w kłopoty. Nie mogę znaleźć dobrego schematu okablowania, który wyjaśniałby wszystkie złącza z tyłu oryginalnego urządzenia głównego.

#22 ·
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, który z trzech przewodów to ciągłe 12V, a który to przełączane 12V na małym złączu przymocowanym do złącza światłowodowego w odtwarzaczu CD? Mogę zgadywać, ale wolę zrobić to od razu dobrze ;)

#24 ·
Dziękuję! Zorientowałem się, że fioletowo-biały to stałe 12 V, a fioletowy jest przełączany. Brązowy to masa. Mam VIDA, ale czasami jest to trochę przytłaczające. Myślałem, że kupiłem mniej więcej rozwiązanie typu plug-in. Okazuje się, że jest to bardziej skomplikowane. Po prostu zajmuje trochę czasu, żeby to rozgryźć, ale dam radę. Dobrą rzeczą jest to, że dużo się przy tym uczę. Podoba mi się to i miło jest zdać sobie sprawę, że są ludzie chętni do pomocy, więc dziękuję za to. Kupiłem ten zestaw: http://www.volvotech.eu/xc90/XC90-MY-2003-2004/ci-p2-mc Wiązka przewodów do głośników pasuje do złącza przy wzmacniaczu, więc musiałem ją przeciąć, przylutować do wiązki przewodów z radia i mieć dobrą odłączaną wtyczkę do głośników. Wiązka przewodów do reszty jest trochę skomplikowana. To wcale nie to, co widać na zdjęciu. Myślę, że ma wcześniejszą wtyczkę Volvo (S60, V70), więc nie mogę jej użyć. Niektóre są dość proste. 12 V idzie do interfejsu canbus i radia, ale reszta jest trochę skomplikowana. Powinienem znaleźć CAN high i CAN low (oba podwójnie dostępne) na 10-pinowym złączu do (oryginalnego) radia (biały i zielony). Muszę je przylutować do połączenia z C1-P2 (żółty i niebieski). Następnie obok nich znajduje się szary przewód (pin3??) biegnący od wtyczki Volvo bezpośrednio do radia, ale nie ma tam połączenia. Więc do czego to służy? To samo z pomarańczowym przewodem (do świateł?) max 0,1 A. Myślę, że jest do ściemniania, ale moje radio nie ma przewodu do podłączenia do tego. Myślę, że po prostu podłączę go i pobawię się nim. Jak w Laboratorium Dextera... "co robi ten przycisk??" Zastanawiam się też poważnie, jak działa jego interfejs kierownicy. Radio miało przewód "Key1 i Key2", ale do czego powinienem to podłączyć? Może kabel z wtyczką jack, który jest również podłączony? Zobaczymy. Najpierw uruchommy wszystkie normalne rzeczy, a potem zobaczymy.

#25 ·
Więc mała aktualizacja. "Bawiłem się" i trochę się sfrustrowałem. Samochód wyrzucił SRS prosto na mnie, gdy odzyskiwałem moc. Wziąłem zielony i biały dla C1-P2, ale XC90 chyba nie lubią, gdy CAN jest przerywany. Więc jak wpiąć się w CAN za pomocą jednego z tych pudełek? Wpinasz je w przewody CAN? W każdym razie, żeby trzymać się tematu; wziąłem zasilaną antenę FM i schowałem ją pod normalną anteną w dachu. Pasuje ładnie i widziałem dobry punkt uziemienia, używany również przez fabryczną antenę. Poprowadziłem wszystkie przewody do przodu wzdłuż lewego podsufitki. To było bardzo łatwe. 4G, GPS, francuski dongle opłat i kamera DVR są umieszczone tuż za lusterkiem wstecznym. Antena FM ma lepszy odbiór niż oczekiwano. Odbierałem najsłabsze kanały bez żadnych problemów. Jedyną rzeczą jest to, że te jednostki z rynku wtórnego nie są zbyt imponujące pod względem mocy. Mogę dodać zewnętrzny wzmacniacz, ponieważ głośniki są świetne, po prostu potrzebują trochę więcej mocy, aby zabłysnąć. Cała reszta działa świetnie. Kamera cofania działa bez zarzutu. Teraz czas posprzątać, uruchomić sterowanie kierownicą i jakoś wszystko z powrotem zamontować. To jest właściwie ta część, na którą poświęcam najwięcej czasu, przedni panel i sposób montażu radia. Jest lekko zakrzywiony, osłona, którą kupiłem, nie pasuje, więc musiałem ciąć i skrobać, żeby to zadziałało. Spędziłem na tym więcej czasu niż na czymkolwiek innym.

#26 ·
Tak, musisz podłączyć się do połączonych przewodów, aby uzyskać dostęp do Canbus dla SWC, z wiązką podłączoną do oryginalnego modułu wyświetlacza audio. Przynajmniej takie były instrukcje z Axxess Integrated. Mają naprawdę dobre instrukcje dotyczące okablowania, ale jak w wielu z nich, procedura polega na wypróbowaniu opcji 2, jeśli pierwsza część instrukcji nie działa. Mój zadziałał po opcji 7 lub 8, a następnie pomocy technicznej. Po prostu nie ma wystarczająco dużych liczb dla rynku wtórnego, aby wykonać świetną robotę. Myślę, że wszystkie badania i rozwój zakończyły się około 2005 roku, więc sprzedają wczesne próby jako aktualny sprzęt. Och, cóż, wszystko działa w końcu. Powodzenia w kończeniu instalacji! Jestem pewien, że się uda.

#27 ·
Bardzo dziękuję za odpowiedź. To urządzenie tylko nasłuchuje wiadomości CAN i tłumaczy je na (analogowe) wartości rezystancji, prawda? Widzę wartości na jednostce centralnej i programuję funkcje na różnych wartościach, więc dopóki urządzenie działa (może odczytywać magistralę CAN i tłumaczyć na wartości rezystancji), jestem w interesie. Być może będę musiał dowiedzieć się, który protokół jest najlepszy dla mojej konfiguracji. Urządzenie ma trzy przełączniki DIP, więc mam 8 różnych map wartości do wypróbowania..... Uczę się każdego dnia, ale jestem gotowy po prostu znowu zacząć jeździć, zamiast rozbierać samochód i rozwiązywać problemy z każdym połączeniem.

Jutro jest kolejny dzień, będę informować na bieżąco.