Silniki 4-cylindrowe z lat 2015 i 2016 są podatne na katastrofalne zużycie oleju i awarie silnika. Po 2017 roku wszystkie XC60 używały zaktualizowanej wersji silnika 4-cylindrowego, który jest bardzo wytrzymały, szczególnie w modelu T5 bez doładowania. Samochody 4-cylindrowe mają 8-biegową automatyczną skrzynię biegów i system start/stop, co pomaga im osiągnąć znacznie wyższą oszczędność paliwa niż inne opcje. Unikałbym wszelkich 4-cylindrowych wyprodukowanych przed końcem 2016 roku.
5-cylindrowy XC60 jest również narażony na zużycie oleju, ale nie jest podatny na uszkodzenia ścian cylindrów jak 4-cylindrowy. 5-cylindrowy wymaga szczególnie starannej konserwacji paska, aby uniknąć zgięcia zaworów, ale jest to bardzo, bardzo solidny silnik z mnóstwem momentu obrotowego w niskim zakresie obrotów. Konserwacja jest wszystkim, zwłaszcza w przypadku tego silnika. Moim zdaniem jest to najbardziej charakterystyczny i najlepiej brzmiący ze wszystkich silników P3. Jeśli skończysz z silnikiem spalającym olej, istnieje kilka "domowych sposobów", których możesz spróbować, aby odetkać pierścienie tłokowe, co zdziałało cuda w moim przypadku. Kupiłbym kolejną 5-cylindrową Volvo z tym silnikiem, nawet znając ryzyko spalania oleju, ponieważ do tej pory naprawdę mi się podobała.
Silniki 6-cylindrowe są bardzo wytrzymałe i ogólnie uważane za najmocniejsze z całej grupy. Na marginesie – są powszechnie określane jako V6, ale nimi nie są. Są niezwykłe w tym sensie, że są poprzecznie montowaną rzędową szóstką. 3.2 jest bardzo płynny i chętny do wkręcania się na obroty, ale w mieście po prostu nie jest w nastroju. T6 jest pod tym względem znacznie lepszy. Oba silniki są uważane za pożądane ze względu na ich wyrafinowanie i trwałość, ale oszczędność paliwa jest dość słaba. Mogą również sporadycznie spalać olej, ale podobnie jak 5-cylindrowy, nie mają w zwyczaju wysadzania się w powietrze. 3.2 i 3.0T6 to również silnik z paskiem rozrządu, który niektórym osobom bardzo odpowiada. Przy 150 tys. km nadal trzeba będzie wymienić pasek pomocniczy.
Wszystkie 3 te silniki (i większość Volvo, tak naprawdę) są znane z tego, że zjadają swoje zawory PCV przy wyższym przebiegu, zwłaszcza jeśli były eksploatowane przez długi czas z brudnym olejem. To nie powinno cię zbytnio przerażać, to tylko coś, czego powinieneś być świadomy. Wymagają pełnosyntetycznych wymian oleju w lub przed interwałem producenta. W razie wątpliwości interwał wymiany oleju co 5000 mil jest rozsądny dla nowoczesnego silnika.
Nie wiem o problemach z chłodzeniem w żadnym z tych samochodów. O ile wiem, Volvo używa (lub używało) centrum testowego Forda (?) w Arizonie, gdzie wszystkie ich modele są bezwzględnie oceniane pod kątem trwałości. Słyszałem również, że Volvo generalnie ma wbudowane dużo chłodzenia i zarządzania termicznego – więc nie martwiłbym się przegrzaniem. Płukanie układu chłodzenia, świeża pompa wody i regularna konserwacja to najlepsza obrona przed wysokimi temperaturami w każdym samochodzie.
Na rynku amerykańskim wybór silników był, jak sądzę, następujący:
2009-15 3.2 FWD/AWD, 240 KM/236 lb-ft
2009-16 3.0 T6 AWD (286 lub 300 KM w zależności od roku)
2014-15 2.5 T5 AWD, 250 KM/266 lb-ft
2015-18 2.0 T5 FWD/AWD (unikać 2015-16), 240 KM/258 lb-ft
2016-18 2.0 T6 FWD/AWD (unikać 2015-16), 316 KM/295 lb-ft
Zauważ, że tylko samochody 2.0 będą miały zaktualizowaną 8-biegową skrzynię biegów, która pomaga w oszczędności paliwa. Pozostałe samochody używają solidnej, ale czasami nieporęcznej 6-biegowej skrzyni biegów. Obie skrzynie biegów to jednostki Aisin i generalnie bardzo solidne.
Zauważysz również, że lata 2015 i 2016 stały się bardzo zagmatwane. Były to lata przejściowe dla platformy P3, ponieważ Volvo dodało do swojej oferty silniki 4-cylindrowe. Na przykład w 2016 roku można było dostać XC60 z 4, 5 lub 6 cylindrami. W daremnej próbie zmniejszenia zamieszania Volvo oznaczyło 6-cylindrowy T6 AWD z 2016 roku jako 3.0 T6, zanim całkowicie zniknął w 2017 roku.