SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Zawór oczyszczania par paliwa EVAP w 3.2 z 2009 roku

1 reading
4.7K views 4 replies 3 participants last post by  Gradist  
#1 ·
Czy ktoś wymieniał to w 3.2 xc90? Wygląda na dość proste, jeśli mógłbym się do tego dostać. Umożliwia dostęp tylko jedną ręką i jestem prawie pewien, że mógłbym zdjąć pojemnik z mocowania, ale nie sądzę, żebym mógł zdjąć wąż z dolnego króćca. Jeśli tak, to wątpię, czy udałoby mi się założyć nowy element na wąż w odwrotnej kolejności. Więc... co trzeba zdjąć i czy jako nowicjusz powinienem po prostu oddać to do serwisu?

#2 ·
Czy miałeś z tym szczęście? Mam to samo pytanie. Dostałem tę część jakiś czas temu i udało mi się ją zdjąć z mocowania, ale potem zobaczyłem, że nie będzie się zbytnio ruszać, więc postanowiłem zająć się tym później. Znalazłem film na YouTube, który sprawiał wrażenie, że powinno się to dobrze ruszać, ale tak się chyba nie dzieje.

#4 ·
Czy mówisz o zaworze odpowietrzającym pod kolektorem dolotowym?
Jeśli tak, najpierw wyjmij rurę doprowadzającą powietrze, a następnie możesz chwycić ją obiema rękami. Zamocowany do przepływomierza na górnym końcu, moduł przepustnicy na dolnym końcu.
W przypadku węża najpierw spryskaj końcówkę WD-40 lub podobnym środkiem. Teraz wciśnij mały śrubokręt kieszonkowy lub szydło w koniec połączenia węża/zaworu, a następnie ponownie spryskaj. Pracuj śrubokrętem dookoła, próbując poluzować wąż, spryskaj jeszcze trochę, a następnie zdejmij go.

#5 · (Edited)
Czy mówisz o zaworze odpowietrzającym pod kolektorem dolotowym?
Jeśli tak, najpierw wyjmij rurę doprowadzającą powietrze, a następnie możesz chwycić ją obiema rękami. Przymocowana do przepływomierza na górnym końcu, moduł przepustnicy na dolnym końcu.
W przypadku węża najpierw spryskaj końcówkę preparatem WD-40 lub podobnym. Teraz wsuń mały śrubokręt kieszonkowy lub szydło w koniec połączenia węża/zaworu, a następnie ponownie spryskaj. Pracuj śrubokrętem dookoła, próbując poluzować wąż, spryskaj jeszcze trochę, a następnie zdejmij go.
Dzięki za wskazówkę, trochę wysiłku zajęło mi zrozumienie, jak usunąć rurę powietrzną, ale to zadziałało. Zamierzam dołączyć tutaj więcej szczegółów na wypadek, gdyby ktoś inny potrzebował tych informacji.

Testowanie
Nie mogę tego teraz znaleźć, ale natknąłem się na film, który pokazywał, jak można użyć baterii 9 V do przetestowania zaworu. Wystarczy podłączyć zaciski baterii do zacisków na zaworze i powinieneś usłyszeć kliknięcie, jest dość ciche, ale wyraźne.

Wymiana
Oto schemat, który pokazuje, co należy usunąć:
119372

Zacznij od usunięcia wlotu powietrza (8), ma on tylko dwie śruby (14 x 2), a następnie wysunie się z obudowy filtra powietrza (4), upewnij się, że nie zgubisz małej gumowej listwy (3), ja zgubiłem i muszę kupić nową :(

Górna część rury doprowadzającej świeże powietrze schodzi łatwo, wystarczy poluzować zacisk (11).

Drugi koniec jest trudny, jest połączony z korpusem przepustnicy i trudno do niego dotrzeć od góry. Stwierdziłem, że łatwiej było dostać się do niego od dołu, aby poluzować zacisk.

Jest jeszcze jeden zacisk (12), który trzyma tę trójkątną część. Nie mam pojęcia, do czego służy, jedyne zastosowanie, jakie widziałem, to to, że było to trochę pomocne jako uchwyt, dzięki czemu można było przyłożyć trochę siły, gdy było to potrzebne. Będziesz musiał poluzować zacisk, aby wyjąć pudełko, a następnie powinieneś być w stanie wyciągnąć rurę doprowadzającą świeże powietrze.

W tym momencie powinieneś mieć całkiem dobry dostęp do zaworu. Aby usunąć połączenie elektryczne, popchnij metalowy klips w kierunku przewodów, aby go zwolnić. Istnieją dwa węże, jeden na dole, który można usunąć, jak opisuje Vista88 powyżej. Aby zwolnić zacisk na drugim wężu, ściśnij go po każdej stronie na żebrowanej części pierścieni. Wszystkie mogą wymagać trochę wysiłku, ale bądź cierpliwy, a zejdą.

To prawdopodobnie dobry pomysł, aby wyczyścić korpus przepustnicy, gdy już tam jesteś. Będziesz także chciał sprawdzić gumowy uchwyt owinięty wokół nowego zaworu, stwierdziłem, że mój miał inny rozmiar otworu, w którym się montuje, więc po prostu je zamieniłem, schodzi dość łatwo.

Złóż wszystko z powrotem w odwrotnej kolejności, w jakiej je rozebrałeś. Użyj tego małego pudełka, aby poprowadzić koniec rury, jeśli go potrzebujesz i upewnij się, że zaciski węża klikają, gdy je wymieniasz.