SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 19 of 19 Posts

redbaronace

· Registered
1,146 Posts
Discussion starter · #1 ·
Problem z uruchomieniem samochodu.

Naładowałem akumulator w Autozone i powiedzieli, że akumulator jest w porządku i w pełni naładowany.

Włożyłem akumulator z powrotem do samochodu i wyczyściłem zaciski i słupki. Dokręciłem połączenia.

Wszystkie urządzenia elektroniczne działają prawidłowo, a radio i światła wydają się mieć pełną moc.

Kiedy próbuję przekręcić kluczyk, słychać kliknięcie spod maski, ale silnik nie odpala.

Pilot blokuje i odblokowuje drzwi.

Samochód wcześniej uruchamiał się po naładowaniu akumulatora, ale teraz nie chce się uruchomić.

Jakieś sugestie, co to może być? Na co zwrócić uwagę lub co spróbować?

Problem z uruchomieniem samochodu.

Naładowałem akumulator w Autozone i powiedzieli, że akumulator jest w porządku i w pełni naładowany.

Włożyłem akumulator z powrotem do samochodu i wyczyściłem zaciski i słupki. Dokręciłem mocno połączenia.

Wszystkie urządzenia elektroniczne działają prawidłowo, a stereo i światła wydają się mieć pełną moc.

Kiedy próbuję przekręcić kluczyk, dochodzi dźwięk kliknięcia spod maski, ale nie uruchamia się.

Pilot blokuje i odblokowuje drzwi.

Samochód uruchomił się wcześniej po naładowaniu akumulatora, ale teraz nie chce się uruchomić.

Jakieś sugestie co do tego, co to może być? Czego szukać lub spróbować?
Jeśli nawet się nie obraca, czy może to być alternator lub złe połączenie z alternatorem? Ewentualnie przepalony bezpiecznik lub przekaźnik, który kontroluje alternator??

Discussion starter · #3 ·
Jeśli nawet się nie uruchamia, czy może to być alternator lub złe połączenie z alternatorem? Być może uszkodzony bezpiecznik lub przekaźnik, który kontroluje alternator??
Czy uszkodzony alternator uniemożliwi uruchomienie samochodu z w pełni naładowanym akumulatorem?

Prawdopodobnie twój rozrusznik. Kliknięcie to elektromagnes, który wyrzuca zębatkę atakującą w koło zamachowe. Nie jestem pewien, czy można wymienić tylko elektromagnes w tym samochodzie, czy nie.

Jeśli akumulator jest w porządku, spróbuj innego kluczyka, aby wykluczyć działanie immobilizera. Przetestuj wszystkie bezpieczniki. Sprawdź napięcie akumulatora podczas przekręcania kluczyka. Rozrusznik może być winowajcą. Jeśli napięcie jest dobre, kluczyk nie jest problemem i wszystkie bezpieczniki są w porządku, zlokalizuj rozrusznik i uderzaj w niego młotkiem w sposób ciągły, podczas gdy ktoś inny przekręca kluczyk (Zachowaj ostrożność, jeśli jesteś pod samochodem). Alternator zostałby wykluczony, ponieważ nie jest potrzebny do uruchomienia samochodu.

Miałem podobny problem, ale bez klikania i okazało się, że to immobilizer, ponieważ majstrowałem przy kluczyku. Ale prawdopodobnie to nie Twój problem, ponieważ na desce rozdzielczej wyświetla się komunikat i żółty trójkąt, więc myślę, że byś to zauważył.

Discussion starter · #8 ·
Jak mówili inni, brzmi to jak klasyczna awaria rozrusznika. Uderzenie w niego może go uruchomić i wtedy na pewno wiesz, że to problem.

Miałem podobny problem, ale bez klikania i okazało się, że to immobilizer, ponieważ majstrowałem przy kluczyku. Ale prawdopodobnie to nie jest twój problem, ponieważ na desce rozdzielczej pojawia się komunikat i żółty trójkąt, więc myślę, że byś to zauważył.
Brak komunikatu dotyczącego awarii immobilizera.

Mam tylko jeden kluczyk, więc nie ma możliwości wypróbowania innego.

Myślę, że podniosę samochód na podnośnikach i spróbuję uderzyć w rozrusznik, żeby zobaczyć, czy coś dla mnie zrobi. Trzymam kciuki.

Brak komunikatu dotyczącego awarii immobilizera.

Mam tylko jeden kluczyk, więc nie ma możliwości wypróbowania innego.

Myślę, że podniosę samochód na podnośnikach i spróbuję uderzyć rozrusznik, żeby zobaczyć, czy coś dla mnie zrobi. Trzymam kciuki.
Sprawdź multimetrem, czy dostajesz zasilanie do rozrusznika. Nadal może to być bezpiecznik. Sprawdzenie bezpieczników zajmuje znacznie mniej czasu. Pamiętaj, że w R są trzy panele bezpieczników.

Discussion starter · #10 ·
Sprawdź multimetrem, czy dostajesz zasilanie do rozrusznika. Nadal może to być bezpiecznik. Sprawdzenie bezpieczników zajmuje znacznie mniej czasu. Pamiętaj, że w R są trzy skrzynki bezpieczników.
Sprawdziłem skrzynkę bezpieczników w komorze silnika i skrzynkę bezpieczników w kabinie i nie znalazłem żadnych przepalonych bezpieczników.

Obecnie mam akumulator na ładowarce podtrzymującej i spróbuję go uruchomić z pełnym akumulatorem.

Sprawdzę również lokalizację bezpieczników z tyłu.

Discussion starter · #12 ·
Włóż rękę za rozrusznik i poruszaj przewodem sygnałowym elektromagnesu rozrusznika, wtedy Twój samochód się uruchomi. Przewód to mały przewód z konektorem widełkowym
Czy mogę sięgnąć do tego przewodu od góry, czy muszę być pod samochodem?

Zakładając, że musiałbym podnieść samochód na podpórkach, aby uderzyć go młotkiem lub poruszyć przewodem sygnałowym elektromagnesu. Również kiedy poruszam przewodem, czy kluczyk musi być w pozycji II?

Jeśli usuniesz rurę wlotową, możesz dostać się do niej od góry, nie uderzaj w nią. Powodem jest to, że na złączu splade gromadzi się korozja i kiedy nim poruszasz, czyści to kontakt. Przewód, o którym mówię, to mały zielony przewód, a nie duży przewód zasilający...

Discussion starter · #14 ·
Ok, kupiłem ładowarkę podtrzymującą i pokazywała, że bateria ma tylko 25% naładowania.

Pozwoliłem naładować baterię do 75% i kiedy przekręciłem kluczyk, odpaliła od razu. Wygląda na to, że przynajmniej potrzebuję nowego akumulatora.

Dzięki wszystkim. Jeśli będę miał dodatkowe problemy z tym, dam znać.

Ok, kupiłem ładowarkę podtrzymującą i napisano, że bateria ma tylko 25% naładowania.

Pozwoliłem naładować akumulator do 75% i kiedy przekręciłem kluczyk, odpalił od razu. Wygląda na to, że potrzebuję co najmniej nowej baterii.

Dzięki wszystkim. Jeśli będę miał z tym dodatkowe problemy, zgłoszę się ponownie.
Tak... też mi się to już zdarzyło. Nigdy nie ufajcie idiotom z Autozone.

i thought the battery was fully charged.
Wszyscy tak myśleli, zgadzałem się z problemem rozrusznika. Myślę, że tester akumulatorów Autozone sprawdza tylko, czy akumulator utrzymuje ładunek, czy go ma, a nie jak dobry jest. Pamiętaj, że jeśli kupisz dobry akumulator, powinieneś potrzebować tylko jeden na pięć lat.

Czy w Twojej okolicy było zimno? Zimą mojemu samochodowi zajmowało trochę czasu, zanim się uruchomił, więc po prostu poszedłem i kupiłem nowy akumulator, wiedząc, że to prawdopodobnie problem. Przez resztę zimy uruchamiał się mocno.

Discussion starter · #18 ·
Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli. Tak, sklep z częściami samochodowymi nazywa się (Schucks / O'Rileys), ale nazwałem go Autozone, ponieważ to miejsce jest lepiej znane w całym kraju, A chodziło o to, żeby ludzie wiedzieli, że to duży sklep z częściami samochodowymi.

Zrobili to, że wzięli mój akumulator i włożyli go do wolnej ładowarki na 2 godziny. Kiedy wracasz po akumulator, informują Cię, czy jest dobry, czy trzyma ładunek itp.

Sprzedawca powiedział, że akumulator jest w porządku i że jest w pełni naładowany. Kiedy zabrałem go do domu, samochód nie chciał odpalić. WIĘC podłączyłem ładowarkę podtrzymującą, którą kupiłem i po około 1 godzinie na samochodzie odpalił się bez problemu.

Zatem ostatecznie mogę potrzebować nowego akumulatora, ale przynajmniej to nie rozrusznik, elektryka (przekaźnik) ani kabel. Bardzo duża ulga, że ten problem został rozwiązany.

Nadal mam kody BCM i komunikaty wymagające serwisu ABS / Anti Skid, które muszę ustalić i zrobię to, gdy czas na to pozwoli.

A żeby nie wprowadzać ludzi w zakłopotanie, ten samochód, do którego się odwołuję, to nie mój codzienny kierowca R, to zapasowy samochód projektowy z dużym przebiegiem.

1 - 19 of 19 Posts