SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

ECM-611B i ECM-614B - Kody czujników wałka rozrządu dolotu i wydechu - samochód działa dobrze?

8K views 28 replies 4 participants last post by  hoonk  
#1 ·
Witajcie wszyscy! Jestem nowy w świecie C30, ale przez ostatnie 8 lat posiadałem 2 S40. W zeszłym tygodniu kupiłem C30 T5 M66 R-Design z 2009 roku i zagłębiam się w nim, ponieważ jest trochę szorstki.

Obecnie zmagam się z dwoma kodami, które zapaliły kontrolkę silnika. Według VIDA, to ECM-611B czujnik wałka rozrządu wlotowego - uszkodzony i ECM-614B sterowanie wałkiem rozrządu wylotowego - uszkodzone. Kod ECM-611B pojawił się jako pierwszy, więc zamieniłem czujnik z mojego S40 do C30, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem. Kod pozostał i również pojawił się kod 614B.

Poprzedni właściciel wymienił pasek rozrządu w kwietniu, używając zestawu z FCP euro. Wszystko wygląda dobrze, ale zastanawiam się, czy rozrząd jest lekko przesunięty, dlatego oba kody są wyświetlane.

Istnieje kilka innych wątków z tymi samymi dwoma kodami, ale nigdy żadnego rozwiązania, dlatego publikuję tutaj.

Olej wygląda OK, bez szlamu, o ile mogę ocenić. Samochód również wydaje się działać całkowicie dobrze. Brak utraty mocy/zawahania/gaśnięcia, a kody pozostają.

Jakieś przemyślenia? Zamierzam bardziej zagłębić się w VIDA, aby zobaczyć, czy może na coś wskazywać. Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana. Zakładam, że jeśli rozrząd jest przesunięty, muszę go ponownie wyregulować, ale nie jestem pewien jak.

#2 ·
Wszystko wygląda dobrze, ale zastanawiam się, czy rozrząd jest nieco przestawiony, dlatego oba kody są wyrzucane.

Zakładam, że jeśli rozrząd jest przestawiony, muszę go ponownie wyregulować, ale nie jestem pewien jak.
Lekko przestawiony rozrząd to częsta przyczyna wielu kodów położenia wałka rozrządu.

Vida zawiera instrukcje dotyczące ustawiania wałków rozrządu -----

#3 ·
Idealnie, sprawdzę VIDA, żeby zobaczyć. Myślałem, że to tylko jeden lub dwa zęby powodują te kody. Interesujące, że samochód wydaje się mieć dobrą moc. Sprawdzę i dam znać!

• Like
Reactions: qaz996
#4 ·
Zdaje się, że nie mogę znaleźć instrukcji w VIDA dotyczących ustawiania rozrządu lub wymiany paska rozrządu. Przejrzałem każdą grupę funkcji i menu i nic... Nie wiem dlaczego. Czy ktoś wie, gdzie to może być?

#5 ·
Mogłem sprawdzić odchylenie wałka rozrządu wlotowego i wylotowego w VIDA. Silnik wyłączony, pracujący, obroty nie miały znaczenia, wylot wynosił -4,91 CA, a wlot -4,51 CA. Nie jestem pewien, czy to w porządku, ale może warto to zauważyć.

#6 ·
Myślę, że to może być uszkodzony zawór VVT. Powyższe numery są w zakresie, a samochód działa dobrze. Jutro zamierzam zamienić jeden z mojego s40 i jeśli to naprawi problem, zamówię nowy.

#7 ·
Wyjąłem oba elektrozawory VVT, aby sprawdzić, czy działają poza samochodem po podaniu 12 V i przeprowadzić wizualną kontrolę, oba wyglądają dobrze i brzmią mocno. Brak zatorów, o ile mogę stwierdzić, a wnętrze głowicy wyglądało dobrze, o ile mogłem zobaczyć (bez wiórów metalu itp.). Zamierzam wyczyścić kody w vida i uruchomić test VVT, aby zobaczyć, co powie. Zdam relację.
Ponadto, w celach informacyjnych, oto pasek rozrządu. Nie wygląda na zły, ale nie jestem pewien, jaki jest najlepszy sposób weryfikacji.
Image

#8 ·
Jeśli tak ustawiłeś rozrząd, to... stary! To jest takie złe!!! Nie uruchamiaj silnika, chyba że naprawdę nienawidzisz swojego układu zaworowego i masz 2 tysiące dolarów palące dziurę w kieszeni. Biorąc pod uwagę, że zrobiłeś te białe kropki nad znacznikami OEM, aby ułatwić widzenie, dolot jest na 12:30, a wydech na około 8! Popraw mnie, jeśli się mylę co do tego, co tam widzę.

#9 ·
Jeśli tak ustawiłeś rozrząd, to... bracie! To jest takie złe!!! Nie kręć silnikiem, chyba że naprawdę nienawidzisz swojego układu zaworowego i masz 2000 dolarów palących dziurę w kieszeni. Biorąc pod uwagę, że zrobiłeś te białe kropki nad znakami OEM, aby ułatwić widzenie, wlot jest na 12:30, a wylot na około 8! Popraw mnie, jeśli się mylę z tym, co tam widzę.
Nie jestem pewien. Nie robiłem rozrządu, zrobił to poprzedni właściciel.
Czy powinienem to wszystko zdjąć i upewnić się, że wszystko jest ponownie ustawione?
Ponownie, samochód działa dobrze, bez utraty mocy ani niczego. Jeździłem nim po nowe opony i z powrotem bez problemów.

#11 ·
OK, 10/4! Zrobię to.
Żeby potwierdzić, podnieś samochód i obróć dużą śrubę 30 mm, aż wał korbowy wyrówna się ze znakami na pompie oleju? To powinno być GMP, prawda?

Żeby wyjaśnić, zdjęcie, które zrobiłem, było po tym, jak dostałem samochód. To nie było wtedy, gdy pasek był zamontowany/wyrównany. Wysłałem je raczej po to, żeby sprawdzić, czy liczba zębów między paskami jest poprawna

#12 ·
Evy, podnieś samochód, zdejmij koło, wyjmij osłonę koła, zdejmij pasek klimatyzacji, zdejmij koło pasowe wału korbowego, wyrównaj znak GMP (pamiętaj, że wał korbowy obraca się dwa razy szybciej niż wałki rozrządu). Zatem wał korbowy i wałki rozrządu w GMP, oba. Możesz mieć wał korbowy w GMP, ale wałki rozrządu przesunięte o 180 stopni, jeśli wiesz, co mam na myśli? Zrób zdjęcie kół zębatych wałka rozrządu i opublikuj je... możesz użyć papieru ściernego i wyczyścić krawędź kół zębatych, gdzie znajdują się znaki #, zanim to zrobisz.

#14 ·
Brzmi dobrze!

Jeśli chodzi o okablowanie, tak, samochód ma pewne problemy z okablowaniem. Poprzedni właściciel zlecił wymianę silnika w warsztacie, ponieważ oryginalny silnik trafił do nieba Volvo. W każdym razie warsztat próbował oczyścić część okablowania i cóż... zepsuł to. Więc albo naprawię tę wiązkę, albo kupię używaną z mniejszym przebiegiem, ponieważ w tej skrócono niektóre przewody do TCV, jak widać na zdjęciu.

To jest samochód projektowy w 100%, dopóki go nie naprawię i nie doprowadzę do stanu używalności na co dzień, więc powoli pracuję nad wszystkimi tymi problemami i je rozwiązuję. TCV ma wyrzucony kod, prawdopodobnie z powodu zepsutego okablowania, którym zajmę się po rozwiązaniu tego problemu z rozrządem.

#16 ·
Nie jestem pewien, po co ten sarkazm... Nie robiłem tej wymiany paska rozrządu. Robiłem już wcześniej paski rozrządu w tych samochodach i zrobiłem to bez problemu. Po prostu pytam tutaj, czy rozrząd jest przestawiony o jeden ząbek na podstawie zdjęcia. Chociaż doceniam pomoc, jestem więcej niż w stanie pracować przy tych pojazdach... i robię to od dobrych 8 lat...

#17 ·
Trudno dostrzec znaki na kołach pasowych wałka rozrządu na zdjęciu. Potrzebne byłoby bliższe zdjęcie, żebym mógł to stwierdzić.

Jednak... o ile znaki rozrządu nie są bardziej unikalne w lokalizacji dla każdego samochodu, to biała kropka nie znajduje się na znaku rozrządu dla przedniej zębatki.

Twoje zdjęcie.
Image

Uwaga: Sprawdź, czy to, na co wskazuje moja strzałka, jest faktycznie metalowym wcięciem/znakiem rozrządu.

Zdjęcie referencyjne znaku z Pelican Parts.
Image

Uwaga: Chociaż zakładam, że wiesz o tym, ale aby sprawdzić rozrząd, musisz obrócić silnik ręcznie, aż wcięte znaki na obu wałkach rozrządu i części silnika, która trzyma tłumik drgań, się zrównają.

#18 ·
Trudno zobaczyć znaki na kołach pasowych wałka rozrządu na zdjęciu. Potrzebne byłoby bliższe, żebym mógł to powiedzieć.

Jednak... o ile znaki rozrządu nie są bardziej unikalne w lokalizacji dla każdego samochodu, ta biała kropka nie znajduje się na znaku rozrządu dla przedniej zębatki.

twoje zdjęcie.
View attachment 217951

Uwaga: Sprawdź, czy cokolwiek wskazuje moja strzałka, jest faktycznie metalowym wcięciem/znakiem rozrządu.

Zdjęcie referencyjne znaku z części Pelican.
View attachment 217952

Uwaga: chociaż zakładam, że wiesz o tym, ale aby sprawdzić rozrząd, musisz obrócić silnik ręcznie, aż wcięte znaki na obu wałkach rozrządu i części silnika, która trzyma tłumik harmoniczny, się wyrównają.

Dzięki za odpowiedź! Tak, moim planem jest obrócić silnik, aby wyrównać GMP i sprawdzić rozrząd. Początkowy post miał na celu zebranie przemyśleń na podstawie kodów i zdjęcia. Moim początkowym zmartwieniem było to, że liczba zębów między kołami zębatymi wałka rozrządu nie była poprawna, ponieważ pasek wydawał się trochę luźny po stronie dolotu (mogę go przesuwać do przodu i do tyłu na kole zębatym…)

Mam nadzieję, że w tym tygodniu znajdę czas, aby wejść i poprawnie sprawdzić rozrząd. Jeśli się nie zgadza, mam narzędzie i mogę zablokować wał korbowy i wszystko wyrównać. Ale chciałem to podwójnie sprawdzić wcześniej.

Jeśli się nie zgadza, czy samochód nie powinien źle jeździć? Działa w 100% dobrze, bardzo zdrowo, bez zająknięć i bez utraty mocy. Przypuszczam, że lekkie odchylenie może działać dobrze, ale myślałem, że zobaczę więcej problemów niż to…

#19 ·
Szczerze mówiąc, nie wiem, dopóki nie zostanie zweryfikowane, czy rozrząd jest prawidłowy, czy nie. Wiem, że przesunięcie o jeden ząb spowoduje błąd i nie powinno* być śmiertelne. Zetrzyj tę białą kropkę, kiedy tam jesteś, jeśli jest tak przesunięta, jak wygląda na twoim zdjęciu, które narysowałem lol

#20 ·
Szczerze mówiąc, nie wiem, dopóki nie zostanie zweryfikowane, czy czas jest prawidłowy, czy nie. Wiem, że przesunięcie o jeden ząb spowoduje wyświetlenie kodu i nie powinno* być śmiertelne. Zetrzyj tę białą kropkę, gdy tam jesteś, jeśli jest tak przesunięta, jak wygląda na twoim zdjęciu, które narysowałem lol

.

również: nie obracaj silnika do tyłu, ponieważ może to spowodować poluzowanie napinacza i przeskoczenie paska.
Tak! Wszystko brzmi dobrze. Dzięki za potwierdzenie mojego toku myślenia! Mam nadzieję, że w tym tygodniu coś będę miał.
Jeszcze raz dziękuję, bardzo doceniam!

• Like
Reactions: unodos96
#21 ·
Przeoczyłem to przy pierwszym czytaniu twojej pierwszej odpowiedzi - "ponieważ pasek wydawał się trochę luźny po stronie wlotu (mogę go przesuwać po kole zębatym…)" sprawdź również napinacz, będąc tam na dole. Pasek, który jest tak luźny, nie brzmi dobrze. U mnie, chociaż zakładam, że mógłbym go przesunąć z wystarczającą siłą, siedzi dość ciasno.

#22 ·
Przeoczyłem to również w mojej początkowej odpowiedzi - "ponieważ pasek wydawał się trochę luźny po stronie wlotu (mogę go przesuwać na kole zębatym...)" sprawdź również napinacz, będąc tam na dole. Pasek, który jest tak luźny, nie brzmi dobrze. U mnie, chociaż zakładam, że mógłbym go przesunąć z wystarczającą siłą, siedzi dość ciasno.
Napinacz został wymieniony, gdy pasek był wymieniany, ale na pewno go sprawdzę. Wymaga to trochę siły, aby go przesunąć, ale zawsze zakładałem, że jest to cholernie trudne

#23 ·
Wciąż czekam na narzędzie, powinienem je mieć w tym tygodniu. Kiedy mam samochód na podnośnikach, planuję również zrobić wymianę oleju i przełożyć niektóre części z s40 do c30, podczas gdy tam jest. Powinienem wkrótce wiedzieć (mam nadzieję, że do tego weekendu) o problemie z rozrządem!

• Like
Reactions: unodos96
#24 ·
Przepraszam za opóźnienie. W końcu udało mi się sprawdzić rozrząd. Ustawiłem silnik na GMP i sprawdziłem, wygląda dobrze. Kąt kamery nie był w 100% idealny, ale dla mnie wyglądają na wyrównane. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

#25 · (Edited)
Ok, znaki na kole zębatym wałka rozrządu są wyrównane z wałem korbowym. Musisz naprawdę wiedzieć, czy wałki rozrządu są wyrównane z kołami zębatymi VVT. Jedynym sposobem, aby to sprawdzić, jest użycie narzędzia do trzymania wałka rozrządu - czy to zrobiłeś? (wyrównaj znaki, załóż narzędzie, zdejmij pasek, poluzuj vvt z wałka rozrządu, załóż pasek, dokręć vvt, zdejmij narzędzie)

#26 ·
Tego nie sprawdzałem. Poprzedni właściciel używał jednak narzędzia blokującego, kiedy robił pasek, więc przypuszczam, że mają rację. Nadal mogę to sprawdzić, ale czy to powodowałoby kody, które widzę? Czuję, że silnik w przeciwnym razie nie działałby dobrze. Ale po prostu jestem ciekawy.

#27 ·
Koła VVT muszą być obciążone sprężyną (jeśli Vida nie mówi ci, aby umieścić je w określony sposób). Jest więc możliwe, że poprzedni właściciel nie założył paska rozrządu, gdy VVT były w pozycji spoczynkowej. Być może, jeśli pasek nie był idealnie wyrównany, przekręcił koło zębate, aby założyć pasek. To może spowodować kod synchronizacji wałka rozrządu/pracy VVT, jeśli zmieniający się kąt jest nieprawidłowy z powodu początkowej pozycji koła zębatego, która nie pozwala na wystarczającą zmianę. Możesz zdjąć pasek i sprawdzić, czy koła zębate pozostają w tej samej pozycji jako test - ale jeśli próbujesz dokładnie ustalić, czy wałki rozrządu są prawidłowo ustawione - narzędzie blokujące wałek rozrządu jest najlepszym wyborem.

#28 ·
Rozumiem, ma sens!
Mam narzędzie do blokowania wałka rozrządu, ale na pewno mogę to sprawdzić.
Czyli zablokować wałki rozrządu, a następnie zdjąć pasek. Jeśli koła zębate się nie poruszą, to dobrze? Jeśli nie, sprawdzić, czy są ustawione w GMP?

Przyjrzę się również Vidzie. Czy nie powinienem jeździć, dopóki problem nie zostanie rozwiązany? To samochód projektowy, więc bez obaw. Ale miałem nadzieję wyjechać nim w ten weekend :)