SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Różnice między AW55-50SN a AW55-51SN

19K views 38 replies 10 participants last post by  vtl  
#1 ·
Mam sporo mil na mojej obecnej skrzyni biegów, dużo luzu na kole pierścieniowym. Mój to AW55-50SN, Jakie są różnice. Mój to dawca z 2004 roku, ma 76 000 mil

Wszelkie spostrzeżenia są mile widziane.

#2 ·
Z tego, co widziałem po rozebraniu obu skrzyń biegów, jest dwuczęściowy wałek koła słonecznego z dwoma kołami słonecznymi, a 50sn i 51SN mają jednoczęściowy wałek z pojedynczym kołem słonecznym. Istnieją różnice w zębach koła pierścieniowego i koła słonecznego, ale z moich obliczeń wynika, że przełożenia 1-5 są prawie identyczne, z wyjątkiem biegu wstecznego, czego nie mogę potwierdzić. Istnieje również pewna różnica w grubości tarczy ciernej sprzęgła C2, jak sądzę. Prawdopodobnie istnieją inne różnice, które pomijam, ale ogólnie rzecz biorąc, jeśli wewnętrzne przełożenia są takie same, to obie skrzynie biegów są kompatybilne i nie generują błędów przełożeń, jeśli zostaną zamienione. Inne kwestie, które nie mają związku z różnicą między 50sn a 51sn, to przełożenie przekładni głównej i kompatybilność złączy wiązki przewodów. Nie mogę niczego zagwarantować w zakresie kompatybilności między tymi dwoma, ale jeśli przełożenie przekładni głównej, mechanizm różnicowy FWD/AWD i połączenia wiązki przewodów są takie same, uważam, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że te dwa typy mogą być zamieniane ze sobą bez problemów.

#31 ·
Z tego, co widziałem po rozebraniu obu skrzyń biegów, jest dwuczęściowy wałek koła słonecznego z dwoma kołami słonecznymi z 50sn, a 51SN ma jednoczęściowy wałek z pojedynczym kołem słonecznym. Istnieją różnice w zębach koła pierścieniowego i koła słonecznego, ale z moich obliczeń wynika, że przełożenia 1-5 są prawie identyczne, z wyjątkiem biegu wstecznego, czego nie mogę potwierdzić. Istnieje również pewna różnica w grubości tarczy ciernej sprzęgła C2, jak sądzę. Prawdopodobnie są też inne różnice, które pomijam, ale ogólnie rzecz biorąc, jeśli wewnętrzne przełożenia są takie same, to obie skrzynie biegów są kompatybilne i nie generują błędów przełożeń, jeśli zostaną zamienione. Inne kwestie, które nie mają związku z różnicą między 50sn a 51sn, to przełożenie główne i kompatybilność złączy wiązki przewodów. Nie mogę niczego zagwarantować pod względem kompatybilności między tymi dwoma, ale jeśli przełożenie główne, mechanizm różnicowy FWD/AWD i połączenia wiązki przewodów są takie same, myślę, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że te dwa typy można zamienić bez problemów.
Cóż, przechodzę z 51sn na 50sn, a złącza okablowania są inne, co jest do bani

#5 ·
Jeszcze nie pociągnąłem za spust, sporo pracy do zmiany. Najprawdopodobniej to zrobię, moja skrzynia biegów jest w bardzo opłakanym stanie. Zaktualizuję ten wątek, kiedy to zrobię.

#7 ·
Byłem na strajku przez ostatnie 10 miesięcy, więc fundusze na to nie pozwalały. Właśnie kupiłem s40 z AW55-50SN z uszkodzonym silnikiem, więc zamierzam go użyć.

#8 ·
Byłem na strajku przez ostatnie 10 miesięcy, więc fundusze na to nie pozwalały. Właśnie kupiłem s40 z AW55-50SN z uszkodzonym silnikiem, więc zamierzam go użyć.
Mam C70 z 2004 roku i myślę, że muszę go wymienić. Myślałem o wypróbowaniu jednego z xc70.

Fajne znalezisko! Jestem pewien, że możesz odzyskać pieniądze w częściach.

#10 ·
XC70 ma napęd na wszystkie koła, będą problemy z wydechem. Wydechy FWD i AWD różnią się ze względu na prześwit
Samochód kosztował 100 dolarów, ale stał przez ponad 6 lat, odpływy szyberdachu zrujnowały wnętrze
To prawda. Mam problemy ze znalezieniem czegoś podobnego. Badam teraz modele, aby zobaczyć, co może być najlepszą opcją.

100 dolarów to rozbój w biały dzień haha. Dobre znalezisko

#11 ·
Miałem naprawdę szczęście, kolega wiedział, że interesuję się Volvo, zacząłem szukać innych modeli, które używają tej samej skrzyni biegów. Duży ból tutaj, małe miasto Iowa. 10 000 ludzi lol

#12 ·
Miałem naprawdę szczęście, przyjaciel wiedział, że interesuję się Volvo, zaczął szukać innych modeli, które używają tej samej skrzyni biegów. Duży ból tutaj, małe miasteczko Iowa. 10 000 ludzi lol
Wow, 58k tutaj. Nadal dość małe miejsce.

Nie wiem, które inne volvo to mają. Jestem nowy w tych samochodach. Obecnie czytam o tym.

Wszelkie rady są mile widziane

#17 ·
Luz na kole zębatym, zaczyna być bardzo duży, ale mam na nim ponad 288 000 mil i jeżdżę na 17-calowych stalowych felgach jako pakiet opon zimowych.

#22 ·
Wymiana korpusu zaworu GM Delco jest warta zachodu, a także jest dostarczana ze wszystkimi nowymi solenoidami, z wyjątkiem tego, który trzeba by było zamontować w 2004 roku. Niewielkie lutowanie wiązki przewodów wymagane w 2004 roku i wcześniej. Dobra okazja do wyczyszczenia sitka poprzez odwrócenie przepływu płynu do czyszczenia skrzyni biegów, gdy korpus zaworu jest wyjęty (patrz mój późny post na ten temat w wątku megathread o skrzyni biegów na stronie MatthewsVolvoSite).

#23 ·
Wymiana korpusu zaworu GM Delco jest warta zachodu, a także jest wyposażona we wszystkie nowe cewki elektromagnetyczne, z wyjątkiem tej, którą trzeba by było włożyć do 2004 roku. Niewielkie lutowanie wiązki przewodów wymagane w 2004 roku i wcześniej. Dobra okazja do wyczyszczenia sitka przez odwrócenie przepływu płynu do czyszczenia skrzyni biegów, gdy korpus zaworu jest wyjęty (patrz mój późny post na ten temat w wątku megathread o skrzyni biegów na stronie MatthewsVolvoSite)
Kupiłem częściowo odbudowaną skrzynię biegów od innego właściciela Volvo, wymienił on wszystkie tuleje, a następnie zdecydował, że odbuduje kolejną skrzynię biegów dla siebie. Dodatkowo zlecił odbudowę konwertera momentu obrotowego i ponowne tulejowanie obudowy dla mnie. Zostało mi tylko zainstalowanie zestawu naprawczego OPT i nowego korpusu zaworu GM (w drugiej próbie, po nieudanej próbie odbudowy mojego starego Sonnaxa). Działa jak nowe.

#25 ·
Ja robię to na wszystkich biegach do przodu i do tyłu, dzięki za informacje od was obojga.
To dziwne. Albo nie robi tego na wszystkich biegach i warunkach jazdy, a wtedy w 99% jest to problem z korpusem zaworu, albo masz duże zużycie w wielowypustach w całym układzie napędowym: satelity mechanizmu różnicowego, półosie, łożyska kół, tuleja kołnierza przekładni kątowej i wał wejściowy, przeguby CV wału napędowego. Również umierający silnik elektryczny Haldex może włączać się z szarpnięciami.

Nawiasem mówiąc, miałem wszystkie wspomniane zużycia. Naprawa/wymiana wszystkiego kosztowała fortunę. Po naprawie, koniec szarpania układu napędowego.

#26 ·
Mój jest fwd, więc bez przekładni kątowej ani haldex. Uważam, że to zużycie, samochód nie był odpowiednio serwisowany do czasu, aż go kupiłem, zawsze tak było, tylko się pogarszało. Mam teraz dawcę.

#28 ·
Zużytą obudowę w obszarze, który podtrzymuje zespół przekładni, można naprawić. Naprawa nie jest zła, ale wysyłka 1/2 obudowy kosztuje tyle samo, co naprawa. Omega tool & machine w CA to najlepsze miejsce, aby to zrobić. Zrobili dla mnie kilka.

Ponadto ZAWSZE używaj nowego konwertera momentu obrotowego i dokładnie przepłucz chłodnicę skrzyni biegów!

Mark

• Like
Reactions: vtl
#30 ·
Wymienię chłodnicę i przewody skrzyni biegów, a także konwerter momentu obrotowego. Jestem właścicielem V50 od 3 tygodni i naprawdę mi się podoba. Czuję, że moja skrzynia biegów czasami daje małe uderzenie, gdy jest na biegu jałowym, a ja wciąż toczę się po drodze, kiedy dodajesz trochę gazu, od czasu do czasu daje małe szarpnięcie. W każdym razie ta skrzynia biegów powinna być w tym momencie zużyta. 396 000 km.

#34 ·
Powinienem również wspomnieć, że istnieją różnice w kilku lokalizacjach złączy solenoidów liniowych, wczesna wersja korpusu zaworu miała złącze umieszczone na górnej stronie, a późniejsze wersje miały złącza umieszczone na dolnej stronie, patrz zdjęcie, czerwone linie ze strzałkami pokazują różne lokalizacje złączy. Może to oznaczać, że wiązka przewodów z wczesnej wersji korpusu zaworu może wymagać wydłużenia niektórych przewodów, aby dotrzeć do złączy po dolnej stronie. Powinno być w porządku, ale powinieneś być przygotowany na wypadek, gdyby przewody musiały zostać nieco wydłużone dla jednego lub obu solenoidów liniowych z różnymi lokalizacjami złączy.

#35 ·
Bardzo dziękuję. Dowiem się o tym jutro rano, kiedy rozbiorę drugi, żeby wyjąć stare okablowanie, żeby móc włożyć to, które pasuje do mojego samochodu, w przeciwnym razie bardzo dziękuję, to na pewno bardzo pomocne. Myślałem, że zobaczymy się tam jak na ekranie filtra, ale chyba nie. W każdym razie dziękuję za informację i jestem bardzo wdzięczny.