SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
184 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I posted earlier in late March that my 2006 R 6MT with 27k miles on it was making s windup noise upon ignition and then a steady noise that sounded like it was coming from behind the instrument panel. I had the oil (Mobil1) changed 2 months ago (approx 2k miles). When I checked the oil last week it was at least a quart low (which I added) . Since then there has been no noise (the weather has also gotten wetter and cooler). <p>Please note this car was crashed into in late February (right after I purchased it ) and was in the body shop (who subcontracted to Annapolis Volvo)until late Sept and then I had to put it back in in August due to some cosmetic repairs not being complete. The total charge was $31k to repair (I paid $26k for the purchase). So by October I was using my R on a daily basis and in December the "low-oil " light came on...I figured that someone at Annapolis Volvo must have put intoo little. Now I realize I must have a crash related oil leak that was not repaired (unless Rs burn an awful lot of oil).<p>Would the vehicle, if low on oil make a sound like the one I described?<br>I wish I knew more about the vehicle but to know things you have to give them time and that is something I have little of. <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0">
 

·
Super Moderator
Joined
·
14,831 Posts
I would guess that my oil consumption is around 1/2 qt. per 7000 miles, if that helps.
 

·
Registered
Joined
·
2,621 Posts
Re: deductive reasoning..Swedespeeder needs your expertise. (bdoon51)

Check the boot at the bulkhead that fits around the steering shaft. Those can come loose and you will hear engine compartment noises in the cabin, especially the turbo.<p>1qt low will not cause noises that I'm aware of.
 

·
Registered
Joined
·
1,368 Posts
Re: (S60R1)

Low Oil Warning light will also come on if your oil is dirty and you are due for an oil change.
 

·
Registered
Joined
·
3,481 Posts
Re: (lowenhart)

Mine burns almost 1qt between changes (5K), but the low oil level indicator is VERY sensitive on these cars. Mine comes on if it falls below half on the dipstick hashmarks.<p>I also have a noise coming from behind my gauge cluster (unrelated to oil level), but I just attribute it to this being a Volvo. Their never quiet.
 

·
Registered
Joined
·
602 Posts
Re: (T5 for Life)

Make sure our power stearing fluid is topped of and at the correct level. I had an odd whine about a year ago that cropped up randomly. I noticed I was low on power stearing fluid b/c of a slow leak in the line. went away when I topped it off. It also whined when cornering. All good once I added a bit to it.
 

·
Registered
Joined
·
184 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Re: (shrooman)

Doesn't anyone think it odd that their cars are burning so much oil?<br>My 98 S70 never burned oil....it got dirty, yea but the stick never showed a loss of oil. In fact I have never had an oil that was disappeared. <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0">
 

·
Registered
Joined
·
1,548 Posts
Re: (bdoon51)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>bdoon51</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">Doesn't anyone think it odd that their cars are burning so much oil?<br>My 98 S70 never burned oil....it got dirty, yea but the stick never showed a loss of oil. In fact I have never had an oil that was disappeared. <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0"> </TD></TR></TABLE><p>Not at all, try driving a honda <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/biggrin.gif" BORDER="0">
 

·
Registered
Joined
·
2,633 Posts
Re: (bdoon51)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>bdoon51</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">Doesn't anyone think it odd that their cars are burning so much oil?<br>My 98 S70 never burned oil....it got dirty, yea but the stick never showed a loss of oil. In fact I have never had an oil that was disappeared. <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0"> </TD></TR></TABLE><p>Just as a counterpoint, my R doesn't seem to burn any oil at all. I keep checking it and it's always the same level.
 

·
Registered
Joined
·
3,481 Posts
Re: (djkronik57)

kronik, something is wrong with your car then. <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/tongue.gif" BORDER="0"> <p>My 98 T5 used to take 1/2 quart or so between changes.
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Re:

I have wondered about the oil consumption too. My wifes '04 SR needs a quart every 3-5K, made me a little nervous at first, but I've heard it's not too uncommon. My '04 VR hasn't needed any yet, but I've only had it for 2k, so time will tell if it's as thirsty or not. I can say that her's seemed to use more the first time I switched to synthetic, would there be any reason for that?
 

·
Registered
Joined
·
2,621 Posts
Re: (bdoon51)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>bdoon51</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">Doesn't anyone think it odd that their cars are burning so much oil?<br>My 98 S70 never burned oil....it got dirty, yea but the stick never showed a loss of oil. In fact I have never had an oil that was disappeared. <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0"> </TD></TR></TABLE><br>Can be an issue with a partially clogged oil separator. Excessive oil consumption that is.<p>Your windup noise, has that been fixed? I'm thinking possible bad starter and you're hearing the drive gear winding down. Its fairly common. I've heard it many times.<BR><BR>
<i>Modified by Oceans60R at 5:25 AM 4-4-2009</i>
 

·
Registered
Joined
·
63,543 Posts
Re: deductive reasoning..Swedespeeder needs your expertise. (bdoon51)

Never burned a drop in either of my P2 R's, unless if you count about 1/2 quart in <B>in total</B> of about 45000 miles combined.
 

·
Registered
Joined
·
1,492 Posts
Re: (djkronik57)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>djkronik57</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote"><p>Just as a counterpoint, my R doesn't seem to burn any oil at all. I keep checking it and it's always the same level.</TD></TR></TABLE><p>Yeah, my oil level is fine. Now my coolant level on the other hand....<p>Yeah, and I need a new radiator at 48k
 

·
Registered
Joined
·
184 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Re: (Oceans60R)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>Oceans60R</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote"><br>Can be an issue with a partially clogged oil separator. Excessive oil consumption that is.<p>Your windup noise, has that been fixed? I'm thinking possible bad starter and you're hearing the drive gear winding down. Its fairly common. I've heard it many times.<p><br><i>Modified by Oceans60R at 5:25 AM 4-4-2009</i></TD></TR></TABLE><p>Funny, but after adding the oil I have not heard either noise again...could it have been something to do with the turbo?...in other words the lack of oil on the bearings?
 
1 - 17 of 17 Posts
Top