SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Czy mogę przełożyć wałki rozrządu ze starej głowicy cylindrów do zregenerowanej głowicy cylindrów? 5-cylindrowy 2,4 ltr

3.4K views 5 replies 2 participants last post by  300+_T5R_855  
#1 ·
Kupiłem używaną aluminiową głowicę 5-cylindrową bez wałków rozrządu. Zamierzam zamontować nowe zawory i prowadnice zaworów i zrobić wszystko, co potrzebne, aby doprowadzić ją do stanu jak nowa; a po tym zamierzam zamontować ją w moim starym Volvo z podobnym silnikiem.

Planuję użyć starej pokrywy zaworów z mojego istniejącego Volvo z jego wałkami rozrządu. Ale co z drugą stroną systemu łożysk wałka rozrządu - czy muszę coś zrobić z tymi powierzchniami "łożysk"? A może to w ogóle możliwe?

#2 ·
Możesz używać wałków rozrządu, o ile mają taką samą konfigurację, bez VVT lub VVT. Kiedy mówisz pokrywa zaworów, zakładam, że masz na myśli pokrywę wałka rozrządu. Nie możesz użyć pokrywy wałka rozrządu, są one dopasowane. Istnieje szansa, że może to zadziałać, ale musiałbyś upewnić się, że wałki rozrządu poruszają się swobodnie z dokręconą pokrywą wałka rozrządu i bez zaworów, sprężyn ani popychaczy w głowicy. To nie jest trywialne.