SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Informacje o C70 ROPS

1.7K views 6 replies 3 participants last post by  Dux96  
#1 ·
Czy są jakieś bardziej szczegółowe informacje techniczne na temat ROPS niż te dostępne w instrukcji obsługi? Konkretnie, schematy z wymiarami aktywowanych/wysuniętych pałąków, aby zasymulować test miotły (linia między górną krawędzią ramy przedniej szyby a górną krawędzią pałąków)?

owns 2009 Volvo C70 T5
#2 ·
Nie pamiętam, żebym miał te konkretne informacje, ale mam nadzieję, że to pomoże Ci znaleźć odpowiedź.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Morał z historii: zawsze upewnij się, że oznaczysz swoją przesyłkę jako "krucha" i zapakujesz ją z wystarczającą ilością folii bąbelkowej.

#3 ·
Ale pomocne w uzyskaniu pojęcia o prześwicie - doceniam to!

owns 2009 Volvo C70 T5
  • Like
Reactions: Facusan
#4 ·
Wygląda na przewrócenie się. To chyba jedyny sposób, w jaki rozkładają się pałąki ROPS. To pokazuje, jak dobrze zbudowane jest C70. Nie mogłem znaleźć informacji, ale słupki A i góra są wykonane ze stali borowej i są wbudowanym pałąkiem przeciwkapotażowym. To samo dotyczy dachu C70.

#5 ·
Prawdopodobnie ciekawa historia za tymi zdjęciami... czy to ten sam C70, co pokazany na zdjęciu profilowym? Oba wydają się być niebieskie, ale mrużę oczy na ekranie.

Ale pomocne, aby zorientować się w prześwicie - doceniam to!
View attachment 211362
To kilka zdjęć, które znalazłem w Internecie kilka lat temu. O ile pamiętam, był to samochód na sprzedaż. Byłem pod wrażeniem, jak dobrze samochód trzymał się po dachowaniu. Ten na moim zdjęciu profilowym to jedno ze zdjęć prasowych C70.

#6 ·
Wygląda na dachowanie. To chyba jedyny sposób, w jaki wysuwają się pałąki ROPS. To pokazuje, jak dobrze zbudowane jest C70. Nie mogłem znaleźć informacji, ale słupki A i góra są wykonane ze stali borowej i stanowią wbudowany pałąk przeciwkapotażowy. To samo dotyczy dachu C70.

View attachment 211381
Nie mogłem również znaleźć żadnych informacji o strukturze, poza tymi zdjęciami:

Image
Image

#7 ·
Dodaję ten zrzut ekranu dostawcy i plik PDF, ponieważ inni mogą być ciekawi C70 ROPS, a inni użytkownicy powyżej już podali, co jeszcze widziałem. Nie chodzi o to, że faktycznie wymienia dostawcę ROPS, tylko że jest to kolejny CAD pokazujący rozszerzone pałąki. Nie mogłem znaleźć niczego w NHTSA ze szczegółami i o dziwo Euro NCAP w ogóle niczego nie wymienia dla C70. Najwyraźniej istnieje firma o nazwie Moditech, która podobno ma więcej danych technicznych i schematów, ale potrzebujesz subskrypcji. W każdym razie miałem nadzieję, że będę mógł dostarczyć coś w rodzaju karty danych, aby wesprzeć organizatorów torów.

Attachments

owns 2009 Volvo C70 T5