SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Najlepszy olej do S60

46K views 98 replies 23 participants last post by  klr142  
#1 · (Edited)
Najlepszy olej do S60 Drive-E

Mój następny przegląd olejowy jest niedaleko i muszę dokonać wyboru. Nie jestem pewien pomiędzy 0W-20 RBS0-2AE a 5W-30.

Olej 0W-20 RBS0-2AE został zaprojektowany przez Volvo specjalnie dla silników Drive-E, ponieważ olej ten nie jest dostępny na rynku amerykańskim, dealerzy Volvo używają w tych samochodach 5W-30, to nie jest zwykły pełny SAE 0W-20.. musi spełniać wymagania Volvo VCC RBS0-2AE.

Mam S60 Drive-E (Turbo 2.0L 4Cyl) i mieszkam w wilgotnym obszarze górskim.

moja lista opcji obejmuje:

0W-20 Volvo VCC RBS0-2AE (Olej wyprodukowany specjalnie dla Volvo Drive-E) [NIE DLA 5 LUB 6 CYL S60]
---------
Castrol Edge Professional V 0W-20 (Rzadki na rynku amerykańskim)
Liqui Moly Special Tec V SAE 0W-20 (Dostępny na rynku amerykańskim - importowany)
TOTAL QUARTZ 9000 V DRIVE 0W-20 DLA VOLVO DRIVE E (Rzadki na rynku amerykańskim)
ROWE HIGHTEC SYNT RSV SAE 0W-20 (N/A)
Shell Helix Ultra Professional AS-L 0w-20 (N/A)

5W-30
--------
Castrol EDGE [SPT] 5W30
Castrol EDGE Professional A5 5W30
Castrol EDGE Extended Performance 5W30
Mobil 1 Extended Performance 5W30

TONYJAG-
Nasz dealer znalazł w swoim systemie diagnostycznym Volvo w sekcji projekt i funkcja:
"Układ olejowy - Ogólne
Silniki z rodziny VEA mają układ olejowy ze zmienną pompą oleju, chłodzeniem tłoków i czujnikiem poziomu oleju. Przeglądy serwisowe wynoszą 30 000 km/jeden rok (w zależności od rynku). Używany olej silnikowy to w pełni syntetyczny olej o lepkości SAE 0W20 z oznaczeniem VCC RBS0-2AE. Olej, który został specjalnie opracowany dla Volvo, musi być stosowany na wszystkich rynkach. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone, gdzie ze względu na wymogi prawne na rynku stosuje się ACEA A5/B5 5W30. Aby zoptymalizować tarcie wewnętrzne silnika, układ smarowania ma w pełni zmienną pompę oleju. Zmienna pojemność pompy oleju przyczynia się do zmniejszenia zużycia paliwa. Żaden z silników z rodziny VEA nie ma bagnetu."

AKTUALIZACJA 01.03.2019
-------------------------
Dziękujemy za kontakt z Volvo Cars USA. Mam nadzieję, że dzień mija dobrze. 5W-30 jest zalecany w Stanach Zjednoczonych zamiast 0W-20 ze względu na fakt, że 5W-30 jest łatwiejszy do znalezienia w Stanach Zjednoczonych niż 0W-20. Mam nadzieję, że to pomogło, dziękuję.

Med vänliga hälsningar!

Yours Sincerely,

Todd
Volvo Car USA

#3 ·
Moja następna wymiana oleju jest niedaleko i muszę dokonać wyboru.. Czytałem wiele dobrych recenzji na temat Castrol EDGE Extended Performance 5W30..czy ktoś z was go próbował? Czy jest na liście olejów zalecanych przez Volvo?

Wiedząc, że mam Drive-E (Turbo 2.0L 4Cyl) i mieszkam w wilgotnym obszarze górskim.

moja lista opcji obejmuje:

Castrol EDGE [SPT] 5W30
Castrol EDGE Professional A5 5W30
Castrol EDGE Extended Performance 5W30
Mobil 1 Extended Performance 5W30
Używam motul 5w30. Zmieniam olej co 4 tys. mil.

Wysłane z mojego iPhone'a przy użyciu Tapatalk

#11 ·
Szereg firm ma 0w-20, które spełniają specyfikacje Volvo. Użyłem Special Tec V SAE 0W-20 (5 litrów) - Liqui Moly LM20200 i dostałem skrzynkę Rowe HIGHTEC SYNT RSV SAE 0W-20 (numer artykułu 20260) na następną wymianę oleju.

#12 ·
Szereg firm ma 0w-20, które spełniają specyfikacje Volvo. Użyłem Special Tec V SAE 0W-20 (5 litrów) - Liqui Moly LM20200 i mam skrzynkę Rowe HIGHTEC SYNT RSV SAE 0W-20 (numer artykułu 20260) na następną wymianę oleju.
Och, fajnie! Rozumiem, że masz ten sam silnik Drive-e? Zauważyłeś jakąś różnicę w MPG po przejściu na 0w20? Jakieś różnice między olejami, których używałeś, czy jeżdżą tak samo?

#13 ·
Jeżdżę głównie po mieście, więc nie mam dobrych możliwości porównywania przebiegu z różnymi olejami.

Mam Polestar i najlepsze MPG, jakie widziałem, to 31,1 podczas jazdy autostradą. Moje miejskie zbiorniki są zwykle w zakresie 15-22 MPG.

#14 ·
Zamierzam po raz pierwszy wymienić olej w moim V60 i zamówiłem Castrol Edge Professional 5w-30 na eBayu (nie mogę go znaleźć w sklepach, a zamówienie było tańsze niż kupno u dealera). Ekstremalne warunki jazdy, zgodnie z instrukcją, wydają się być warunkami poniżej -22F. Mieszkam na Florydzie, więc na pewno nie mam "ekstremalnych". Zakładam, że zalecenie 0W-20 dla silników 4-cylindrowych w ekstremalnych warunkach jazdy odnosi się do tego samego wykresu.
Image

'15 V60 T5 FWD | Savile Gray

#15 ·
Zamierzam po raz pierwszy wymienić olej w moim V60 i zamówiłem Castrol Edge Professional 5w-30 na eBay (nie mogę go znaleźć w sklepach, a zamówienie było tańsze niż kupno u dealera). Ekstremalne warunki jazdy, zgodnie z instrukcją, wydają się być warunkami poniżej -22F. Mieszkam na Florydzie, więc na pewno nie mam "ekstremalnych". Zakładam, że zalecenie 0W-20 dla silników 4-cylindrowych w ekstremalnych warunkach jazdy odnosi się do tego samego wykresu.
Image

Syntetyk Castrol Edge jest dostępny na Amazon za 25 $ (5 qt). Właśnie kupiłem Pennzoil Ultra Platinum jeszcze taniej (23 $) i złożyłem wniosek o 10 $ rabatu. Oba są A5/B5.

#17 · (Edited)
View attachment 47083 Oto szerszy obraz, dla 4-cylindrowego silnika 2.0 Drive-E zalecanym olejem jest 0w20, który spełnia normę Volvo VCC RBS0-2AE
tak więc (Castrol EDGE Professional V 0W-20), który wydaje się być niedostępny w USA.
Załącznik się nie wyświetla, ale widzę tylko, że 0w20 jest zalecany do ekstremalnych warunków jazdy. Uważam, że 5w30 ma zastosowanie do normalnych warunków jazdy.

#31 ·
Podczas badań znalazłem ten post użytkownika (TonyJag) o oleju 0W20 jako oryginalnym oleju do samochodów Drive-E:

"Nasz dealer znalazł w swoim systemie diagnostycznym Volvo w sekcji projektu i funkcji:
"Układ olejowy - Ogólne
Silniki z rodziny VEA mają układ olejowy ze zmienną pompą oleju, chłodzeniem tłoków i czujnikiem poziomu oleju. Interwały serwisowe wynoszą 30 000 km/rok (w zależności od rynku). Stosowanym olejem silnikowym jest w pełni syntetyczny olej o lepkości SAE 0W20 z oznaczeniem VCC RBS0-2AE. Olej, który został specjalnie opracowany dla Volvo, musi być stosowany na wszystkich rynkach. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone, gdzie ze względu na wymogi prawne na rynku stosuje się ACEA A5/B5 5W30. Aby zoptymalizować tarcie wewnętrzne silnika, układ smarowania ma w pełni zmienną pompę oleju. Zmienna pojemność pompy oleju przyczynia się do zmniejszenia zużycia paliwa. Żaden z silników rodziny VEA nie ma bagnetu olejowego."

#32 · (Edited)
Podczas badań znalazłem ten post użytkownika (TonyJag) o 0W20 jako oryginalnym oleju do samochodów Drive-E: "Nasz dealer znalazł w swoim systemie diagnostycznym Volvo w sekcji projektowania i funkcji: "Układ olejowy - Ogólne Silniki z rodziny VEA mają układ olejowy ze zmienną pompą oleju, chłodzeniem tłoków i czujnikiem poziomu oleju. Przeglądy serwisowe wynoszą 30 000 km/rok (w zależności od rynku). Używany olej silnikowy to w pełni syntetyczny olej o lepkości SAE 0W20 z oznaczeniem VCC RBS0-2AE. Olej, który został specjalnie opracowany dla Volvo, musi być stosowany na wszystkich rynkach. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone, gdzie ze względu na wymogi prawne na rynku stosuje się ACEA A5/B5 5W30. Aby zoptymalizować tarcie wewnętrzne silnika, układ smarowania posiada w pełni zmienną pompę oleju. Zmienna pojemność pompy oleju przyczynia się do zmniejszenia zużycia paliwa. Żaden z silników z rodziny VEA nie posiada bagnetu."
Ciekawe, zastanawiam się, czy samochody wysyłane na rynki amerykańskie w jakikolwiek sposób różnią się od swoich odpowiedników gdzie indziej? Można by pomyśleć, że na ten temat jest więcej. Moje przeczucia mówią mi, że tak naprawdę nie mam zbytniego zaufania do inżynierów Volvo. Dlatego chyba nie robię długich interwałów.

#43 ·
Olej 0W-30 będzie lepiej płynął w bardzo niskich temperaturach, ale nie oferuje żadnych korzyści w normalnych lub wysokich temperaturach. Z tego wnioskuję, że kiedy Volvo mówi "ekstremalna praca silnika", mają na myśli "ekstremalnie ZIMNE warunki pracy (tj. warunki arktyczne).

Dla tych z nas w dolnych 48 stanach, 5W-30 jest w porządku (o ile spełnia wymagania ACEA A5/B5). To znacznie więcej niż tylko klasa lepkości.

#45 ·
Podczas kompilowania listy olejów z certyfikatem RBSO-2AE, które można łatwo nabyć tutaj, w Stanach, natknąłem się na ten zestaw od FCP z użyciem zatwierdzonego przez Volvo oleju 0W-20 (5L plus 1L) firmy LiquiMoly + filtr + podkładka korka spustowego w cenie, która wydaje się nie do pobicia i darmową wysyłką. Zdecydowanie zrobię to przy następnej wymianie oleju (szkoda, że ​​znalazłem to zanim zrobiłem wymianę oleju w zeszłym tygodniu!). To był dobry wątek, dzięki za jego rozpoczęcie VolvJoe!

#47 · (Edited)
Podczas kompilowania listy olejów z certyfikatem RBSO-2AE, które można łatwo nabyć tutaj, w Stanach, natknąłem się na ten zestaw z FCP z zatwierdzonym przez Volvo olejem LiquiMoly 0W-20 (5L plus 1L) + filtrem + podkładką korka spustowego w cenie, która wydaje się nie do pobicia i darmową wysyłką. Zdecydowanie zrobię to przy następnej wymianie oleju (szkoda, że ​​nie znalazłem tego, zanim zrobiłem wymianę oleju w zeszłym tygodniu!). To był dobry wątek, dzięki za jego rozpoczęcie VolvJoe!
Właściwie jest taniej na CARID dostajesz 2 butelki 5L za 60$ (4-6$ wysyłki).. ale bez filtra oleju.. głupie pytanie, czy filtr oleju jest inny, jeśli używasz 0w20 niż 5w30? czy jakikolwiek filtr oleju wystarczy?

I bardzo proszę! Nie mogę się doczekać, aż zobaczę te 4-6% lepszego zużycia paliwa haha (i może również niewielki wzrost wydajności!).. Ostatnio też wymieniłem olej w samochodzie.. Szkoda, że ​​dowiedziałem się o tym wcześniej, ale na pewno zrobię 0W20 przy następnej wymianie oleju.. Będę wypatrywał kuponów na te europejskie strony internetowe z częściami, abyśmy mogli je wykorzystać do tego oleju.

#46 ·
Dostałem więc odpowiedź na moją wiadomość e-mail od Volvo

Witaj Joseph,

Dziękujemy za kontakt z Volvo Cars USA. Mam nadzieję, że dzień mija Ci dobrze. 5W-30 jest zalecany w Stanach Zjednoczonych zamiast 0W-20 ze względu na fakt, że 5W-30 jest łatwiej znaleźć w Stanach Zjednoczonych niż 0W-20. Mam nadzieję, że to pomogło, dziękuję.

Med vänliga hälsningar!

Yours Sincerely,

Todd
Volvo Car USA

#49 · (Edited)
Czy mogę używać
tego oleju z rynku europejskiego?

Image

??

Jestem z Polski i ten olej mamy w moim kraju.

Mój s60 T5 2.0 245KM 2015 rok Drive-E
Jest z USA.

W moim samochodzie mam tę naklejkę:

Image

Moje pytanie brzmi więc:
Czy mogę używać tego oleju z rynku polskiego/europejskiego?

#50 ·
Jestem z Polski i ten olej mamy w moim kraju

Mój s60 T5 2.0 245KM 2015 rok Drive-E
Jest z USA
Przepraszam, źle cię zrozumiałem, czy mówisz, że kupiłeś swoje Volvo w USA i teraz używasz go w Polsce? Jeśli tak jest, lepiej i być może taniej byłoby dla ciebie wybrać 0W20 RBS0-2AE, ponieważ jest ono dostępne na rynku europejskim.

#52 ·
Dlaczego WSZYSTKIE samochody o wysokich osiągach używają 0w40 lub 0w30? Ferrari, Masserati, Mercedes. Corvette próbował przejść na cieńszy olej, teraz używają oleju o lepkości 40. Chcesz, żeby Twój silnik przetrwał? Zapomnij o 0w20, zostaw to dla Hyundaiów i Kia

#54 · (Edited)
Dlaczego WSZYSTKIE samochody o wysokich osiągach używają 0w40 lub 0w30? Ferrari, Masserati, Mercedes. Corvette próbowało przejść na cieńszy olej, teraz używają oleju o lepkości 40. Chcesz, żeby Twój silnik wytrzymał? Zapomnij o 0w20, zostaw to dla Hyundai i Kia
To prawda, a Volvo w amerykańskiej wersji instrukcji obsługi zaleca, aby 5- i 6-cylindrowe S60 używały 0W30 do ekstremalnych warunków jazdy (temperatury arktyczne, holowanie, wyścigi, ...).
Ale na rynku globalnym ponownie zaleca tylko olej 0W20 RBS0-2AE, nawet dla Polestar!

To wszystko doprowadziło mnie do wniosku, że certyfikaty RBS0-2AE mogą oznaczać, że inżynierowie Volvo bawili się charakterystyką i specyfikacjami oleju, aby uzyskać ochronę 5W-30 i temperatury robocze 0W40, ten sam przypadek dotyczy niektórych olejów z certyfikatem OEM Audi i BMW, o których mówili na forach bobistheoilguy.com. (Fora dyskusyjne o olejach)
A takżę mówili o specyfikacjach oleju RBS0-2AE (Vis.Index, Oil Flash Point,... długa tabela z wieloma liczbami) i o tym, jak ten olej jest w kategorii hybrydowej między 5W-30 a 0W30.

#55 · (Edited)
Tak
Mój Volvo s60 kupuję na rynku amerykańskim
i jeżdżę/używam tego samochodu w Europie-Polsce

Mam w moim samochodzie naklejkę pokazaną poniżej

Total 5w30

Na polskim rynku mamy 0w20, 0w30 i 5w30
Ale tańszy jest (5w30) - ma najniższą cenę

Więc myślałem, żeby zostać i używać w moim s60 oleju 5W30

I moje pytanie brzmi....
W Polsce olej Total 5W30 ma tę specyfikację

Karta produktu pokazana poniżej

Mogę używać tego oleju Total 5w30???

A może możesz mi pokazać, jaki rodzaj oleju Total 5W30 (daj mi przykład/link), muszę kupić i użyć

------ ----- ----

Czy mogę używać tego oleju z polskiego rynku?

https://www.kolegaberlin.pl/product-pol-2018-Total-Quartz-Ineo-ECS-5W30-7L-5-2.html

???

Albo może

https://www.kolegaberlin.pl/product-pol-4959-Total-Quartz-9000-Future-NFC-5W30-7L-5-2.html

#65 ·
Nie jestem typem T5, ale używam Motula w moim T6 RD.

https://www.amazon.com/gp/aw/d/B004LEYIHW/ref=ox_sc_act_image_2?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

To olej estrowy, możesz poczytać o tego typu oleju na własną rękę, jeśli chcesz, ale podsumowując, bardzo dobrze sprawdza się w silnikach z turbodoładowaniem, ponieważ może wytrzymać znacznie wyższe temperatury bez odparowywania.

http://chemlube-malaysia.blogspot.com/2012/11/the-benefit-of-ester-based-synthetic-oil.html?m=1

Szczerze mówiąc, syntetyk Pennzoils Natural Gas Platinum był moim ulubionym przez wiele lat i nie miałbym żadnych skrupułów, aby go teraz używać.

Wysłane z mojego Pixel 2 za pomocą Tapatalk

#66 ·
Uwaga na marginesie. Dla każdego, kto kwestionuje swój wybór oleju, zdobądź zestaw testowy Blackstone.

Wysyłam próbkę do Blackstone przy każdej wymianie oleju, ponieważ 1. myślę, że to interesujące, i 2. powiedzą ci, czy powinieneś zmienić wcześniej / później / inny gatunek itp.

To tylko moje 0,02.

Wysłane z mojego Pixel 2 za pomocą Tapatalk

#67 ·
Notatka na marginesie. Dla każdego, kto kwestionuje swój wybór oleju, kup zestaw testowy Blackstone.

Wysyłam próbkę do Blackstone przy każdej wymianie oleju, ponieważ 1. myślę, że to interesujące i 2. powiedzą ci, czy powinieneś zmienić wcześniej / później / inny gatunek itp...

Tylko moje 0,02.

Wysłane z mojego Pixela 2 za pomocą Tapatalk
Wysyłam swoje jutro po raz pierwszy!

#70 ·
Czytałem o słynnych pierścieniach tłokowych S60 i problemie z pukaniem i zobaczyłem ten post autorstwa mudshark:

"Zainstalowałem oprogramowanie Polestar w listopadzie 2017 roku, miesiąc po drugim przeglądzie rocznym przy przebiegu 15,5 tys. mil (Tak, jeżdżę niewiele). Przed p* słyszałem 3 kliknięcia. Po p* zarejestrowałem kolejne 26 zdarzeń w ciągu 6 miesięcy. W moim przypadku p* wydaje się być czynnikiem przyczyniającym się do tego.

Udokumentowałem kliknięcie na wideo i udostępniłem je mojemu kierownikowi serwisu i jednemu z jego techników. Z kolei przekazali oni wideo do działu pomocy technicznej Volvo. Odpowiedź brzmiała: przejdź z oleju 5W-30 na 0W-20.

W ciągu 2 ½ tygodnia i 450 mil od wymiany oleju starałem się wywołać klikanie we wszystkich typowych miejscach, w których mogłoby wystąpić, ale bezskutecznie. W tym momencie jestem ostrożnie optymistyczny, że mój problem został rozwiązany, ale będę potrzebował więcej czasu i mil, aby być całkowicie przekonanym.

Mój dealer musiał szukać Castrol Edge Pro V 0W-20, ponieważ go nie miał, podobnie jak jego dystrybutor, ale to właśnie określił dział pomocy technicznej. Nie mogę spekulować, czy LiquiMoly Special Tec V 0W-20 dałoby te same magiczne rezultaty, ale przynajmniej jest łatwo dostępny w Internecie. I pamiętaj, specyfikacja oleju Volvo VCC RBS0-2AE/SAE 0W20 jest przeznaczona tylko do silników 4-cylindrowych..."

#71 ·
Czytałem o słynnych pierścieniach tłokowych S60 i problemie z pukaniem i zobaczyłem ten post autorstwa mudshark:

"Zainstalowałem oprogramowanie Polestar w listopadzie 2017 roku, miesiąc po drugim corocznym przeglądzie przy przebiegu 15,5 tys. mil (Tak, jeżdżę niewiele). Przed p* słyszałem 3 kliknięcia. Po p* zarejestrowałem kolejne 26 zdarzeń w ciągu 6 miesięcy. W moim przypadku p* wydaje się być czynnikiem przyczyniającym się do tego.

Zarejestrowałem zdarzenie kliknięcia na wideo i udostępniłem je mojemu kierownikowi serwisu i jednemu z jego techników. Z kolei przekazali oni wideo do działu pomocy technicznej Volvo. Odpowiedź brzmiała: przejdź z oleju 5W-30 na 0W-20.

W ciągu 2 ½ tygodni i 450 mil od wymiany oleju starałem się wywołać klikanie we wszystkich typowych miejscach, w których mogłoby wystąpić, ale bezskutecznie. W tym momencie jestem ostrożnie optymistyczny, że mój problem został rozwiązany, ale będę potrzebował więcej czasu i mil, aby być całkowicie przekonanym.

Mój dealer musiał szukać Castrol Edge Pro V 0W-20, ponieważ go nie miał, podobnie jak jego dystrybutor, ale to właśnie określił dział pomocy technicznej. Nie mogę spekulować, czy LiquiMoly Special Tec V 0W-20 dałoby te same magiczne rezultaty, ale przynajmniej jest łatwo dostępny w Internecie. I pamiętaj, specyfikacja oleju Volvo VCC RBS0-2AE/SAE 0W20 jest przeznaczona tylko do silników 4-cylindrowych…"
Wydajesz się próbować przekonać siebie i innych do jego używania. Po prostu użyj go i zobacz, jak działa. Nie wierzę w to, co mówią inżynierowie i dealerzy Volvo. Gdyby Volvo było takie mądre, nie wypuszczałoby takiego złomu rok po roku.

#83 ·
Kjmack, zgadzam się z Seawayem. Wszyscy otrzymaliśmy Twoją wiadomość, że nie lubisz Volvo, ale to forum Volvo dla entuzjastów. Teraz, gdy wszyscy wiemy, co czujesz, byłoby GRZECZNIE z Twojej strony przejść dalej i pozwolić reszcie z nas cieszyć się forum. Dziękuję