Cześć wszystkim. Jestem tu nowy. Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Pozwólcie, że przedstawię się krótko: Jestem nauczycielem mechaniki i w swojej karierze pracowałem głównie przy Toyocie i VW. Kiedyś posiadałem 850 i chciałem odzyskać komfort Volvo, więc kupiłem S40 (2005) z uszkodzonym silnikiem. Zapłaciłem śmiesznie niską cenę, więc jestem OK z koniecznością wydania na niego trochę pieniędzy, żeby działał jak należy.
Teraz przeprowadziłem trochę badań i odkryłem, że ma silnik b5254t3. Dowiedziałem się również, że jest to rodzaj następcy b5254t i t2. Szukałem trochę części (tłoki, pierścienie, korbowód itp.) i niewiele znalazłem. Czy macie więc jakieś inne miejsce niż dealer Volvo, które możecie mi polecić?
Czy bloki b5254t lub t2 są takie same? Wiem, że to inna głowica, ale co z blokiem?
Czy łatwiej byłoby znaleźć kompletny używany silnik?
Dzięki za pomoc.
Phil.
Teraz przeprowadziłem trochę badań i odkryłem, że ma silnik b5254t3. Dowiedziałem się również, że jest to rodzaj następcy b5254t i t2. Szukałem trochę części (tłoki, pierścienie, korbowód itp.) i niewiele znalazłem. Czy macie więc jakieś inne miejsce niż dealer Volvo, które możecie mi polecić?
Czy bloki b5254t lub t2 są takie same? Wiem, że to inna głowica, ale co z blokiem?
Czy łatwiej byłoby znaleźć kompletny używany silnik?
Dzięki za pomoc.
Phil.