SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

B&W w połączeniu ze szkłem laminowanym, przewaga akustyczna?

4.9K views 15 replies 9 participants last post by  Loewe-EU  
#1 ·
Zamówiłem XC60 z systemem dźwiękowym B&W. Nie wybrałem laminowanych szyb, ponieważ w kraju, w którym mieszkam, nie ma prób włamań do samochodów, a jeśli chcą się włamać do mojego samochodu, i tak znajdą sposób. Zaleta akustyczna nie była dla mnie tak ważna, ponieważ spodziewam się, że zawsze będę używał systemu dźwiękowego, więc i tak nie usłyszę szumu wiatru.

Teraz czytam, że nadal istnieje zaleta stosowania laminowanych szyb podczas korzystania z systemu dźwiękowego. Poprawi to jakość dźwięku.

Nadal mogę dołączyć laminowane szyby, więc jestem ciekaw, czy jest jakaś korzyść z posiadania laminowanych szyb podczas słuchania muzyki, czy zgadzasz się, że laminowane szyby nie oferują przewagi akustycznej podczas korzystania z systemu dźwiękowego?

#2 ·
Może to robić różnicę w zależności od warunków jazdy. Zazwyczaj to nie tylko laminowane szkło. To opony, nubuk na podsufitce, jeśli można go dostać itp. Istnieje cały pakiet materiałów i przedmiotów, które robią różnicę na koniec dnia, a nie tylko laminowane szkło.

Tak, zgadzam się, że laminowane szkło z pewnością może pomóc w jakości dźwięku, ponieważ to mniej szumu, z którym będą musiały konkurować głośniki.

Ponadto, im większa kabina, tym lepiej będzie brzmieć. Więc jeśli mówimy tylko o samej jakości dźwięku, zazwyczaj chcesz jak największą kabinę, ale chcesz również, aby kabina była bardziej oddzielona od przestrzeni bagażnika (więc jakiś rodzaj przegrody, jak w XC90 Excellence lub S90 lub czymś podobnym).

Jeśli umieścisz ten sam system dźwiękowy lub podobny w pełni wyposażonym i izolowanym furgonie Mercedes-Benz Sprinter, na przykład, prawdopodobnie również będzie brzmiał lepiej, więc jest o wiele więcej niż tylko laminowane szkło.

#5 ·
Sugeruję, abyś wybrał opcję ze szkłem laminowanym
W przeciwnym razie jestem rozczarowany izolacją akustyczną mojego XC60 MY2018
Również nie jestem pod wrażeniem izolacji akustycznej. I żeby było gorzej, B&W, mimo że zapewnia świetny dźwięk, powoduje grzechotanie paneli drzwi... Wiem, że są TJ's itp., ale w tej cenie NVH Volvo XC60 jest... meh.

#6 ·
Miałem trzy XC90, z i bez laminowanych szyb, oraz z/bez B&W.

Te samochody są głośne i mają duże lusterka, co prowadzi do dużego hałasu wiatru. Laminowane szyby robią OGROMNĄ różnicę. Nadal masz problemy z niewłaściwą izolacją przestrzeni na nogi, więc nadal słyszysz hałas drogi/kół, ale sam hałas wiatru zmienia grę. Tym bardziej, im szybciej jedziesz, oczywiście.

B&W, zgadzam się z powyższym użytkownikiem. Grzechotki, grzechotki, grzechotki. Jeśli to kupisz, zaplanuj wizytę w niezależnym warsztacie, aby uczynić to użytecznym.

#7 ·
Również nie jestem pod wrażeniem izolacji akustycznej. Co gorsza, B&W, mimo że zapewnia wspaniały dźwięk, powoduje grzechotanie paneli drzwi... Wiem, że są TJ, itp., ale w tej cenie NVH Volvo XC60 jest... meh.
Miałem XC90 z 2020 roku, XC60 z 2021 roku, a teraz XC60 z 2023 roku, wszystkie z B&W. Ani jednego grzechotania w żadnym z nich.

#9 ·
Zakładałem, że laminowane szkło zminimalizuje hałas z zewnątrz. Myślałem, że kiedy używasz systemu audio, zagłuszy on hałas z zewnątrz z lub bez laminowanego szkła. Oczywiście poza momentami w piosenkach, w których jest cichy fragment. Nie chodzi o to, że podkręcę głośność powyżej normalnego poziomu.

W takim przypadku nie miałoby znaczenia, czy masz laminowane szkło. Ze względu na muzykę i tak nie słyszałbyś zbytnio hałasu z zewnątrz. Ale moje założenie może być błędne.

#10 · (Edited)
Loewe, to co mówisz jest prawdą. Ale wszystko zależy od tego, co próbujesz zrobić. Jeśli próbujesz zagłuszyć hałas z zewnątrz, to tak, system audio to zrobi - każdy system audio to zrobi, nie potrzebujemy do tego B&W. OTOH, jeśli próbujesz docenić wspaniały dźwięk B&W - a jest wspaniały! - najlepszym sposobem, aby to zrobić, byłoby wyeliminowanie hałasu z zewnątrz w pierwszej kolejności. Pomyśl o dźwięku w swoim domu. Czy największą przyjemność ze słuchania czerpiesz z cichego otoczenia? Czy też z hałaśliwego otoczenia, w którym podkręcasz głośność, aby zagłuszyć zbędny hałas? Z pewnością to pierwsze.

Jesteśmy na drodze do zdobycia XC60 2024 w przyszłym roku (przeczytałem tutaj wystarczająco dużo, aby teraz mieć zaufanie do niezawodności wtyczki i widzę teraz sposób radzenia sobie z brakiem koła zapasowego). Czekam z niecierpliwością na laminowane szyby na nasze długie podróże (wraz z fotelami do masażu). W XC60 przy dużych prędkościach jest więcej hałasu niż powinno być w samochodzie tej jakości i myślę, że laminowane szyby pomogą.

#11 ·
Rodzina Volvo, czy ktoś może udostępnić numery części do szyb laminowanych? Skontaktowałem się z moim dealerem z prośbą o potwierdzenie, czy mogą "ulepszyć" moją obecną konfigurację, a on powiedział: "NIE!, sprzedamy ci tylko oryginalne szyby, więc nawet nie zawracaj sobie głowy pytaniem o laminowane".

Dzięki

#12 ·
Rodzina Volvo, czy ktoś może udostępnić numery części do szyb laminowanych? Skontaktowałem się z moim dealerem z prośbą o potwierdzenie, czy mogą "ulepszyć" moją obecną konfigurację, a on powiedział: "NIE!, sprzedamy Ci tylko oryginalne szyby, więc nawet nie zawracaj sobie głowy pytaniem o laminowane".

Dzięki
Interesujące jest, że ta opcja istnieje w Niemczech tylko dla modelu ULTRA
Niedostępne dla modeli Essential, Core i Plus Naprawdę dziwna decyzja kierownika sprzedaży Volvo

Niestety, w twoim kraju jest tak samo, właśnie sprawdziłem

Image

#15 ·
Zamówiłem XC60 z systemem dźwiękowym B&W. Nie wybrałem laminowanych szyb, ponieważ w kraju, w którym mieszkam, nie ma prób włamań do samochodów, a jeśli chcą się włamać do mojego samochodu, i tak znajdą sposób. Zaletą akustyczną nie była dla mnie tak ważna, ponieważ spodziewam się, że zawsze będę używał systemu dźwiękowego, więc i tak nie usłyszę szumu wiatru.

Teraz czytam, że nadal istnieje zaleta stosowania laminowanych szyb podczas korzystania z systemu dźwiękowego. Poprawi to jakość dźwięku.

Nadal mogę dołączyć laminowane szyby, więc jestem ciekaw, czy jest jakaś korzyść z posiadania laminowanych szyb podczas słuchania muzyki, czy zgadzasz się, że laminowane szyby nie oferują przewagi akustycznej podczas korzystania z systemu dźwiękowego?
To dziwny powód, żeby nie brać laminowanych szyb - bo "w moim kraju nie ma prób włamań do samochodów". Holandia z pewnością ma kradzieże, włamania i napady - które rosną. Utwardzenie jednej części pojazdu, aby utrudnić włamanie, ma sens dla każdego racjonalnego myśliciela. Ale może nie nadążam.

Tak czy inaczej, cieszę się, że i tak zdecydowałeś się na laminowane szyby.