SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Zachowanie wyciszania dźwięku

8.4K views 30 replies 11 participants last post by  JML  
#1 ·
Kiedy odebrałem swój samochód z 2013 roku miesiąc temu, jeśli miałem wybrane radio lub media i wyłączyłem samochód podczas odtwarzania muzyki, muzyka włączała się ponownie przy niższej głośności po ponownym uruchomieniu samochodu. Jeśli wyciszyłem dźwięk, a następnie wyłączyłem samochód, po ponownym uruchomieniu samochodu miałem to samo zachowanie (niski poziom głośności, nie wyciszony).

Po aktualizacji, jeśli wyciszenie jest wybrane po wyłączeniu samochodu, dźwięk jest wyciszony po ponownym uruchomieniu samochodu. Jeśli muzyka gra, gdy wyłączam samochód, po ponownym uruchomieniu wraca z tą samą głośnością, co wcześniej.

Wolę nowe zachowanie, ponieważ oryginalne doprowadzało mnie do szału. Ale nie widzę żadnych zmian w ustawieniach Sensus, które kontrolują to zachowanie, w systemie ani w instrukcji. Czy coś pomijam w opcjach ustawień, czy to jedyny sposób działania wyciszania dźwięku?

#2 ·
Nie widziałem żadnych opcji menu. Uważam, że nadal możesz włączyć muzykę przy niższej głośności z wyciszenia. Po prostu zwiększasz głośność z wyciszenia zamiast ponownie naciskać przycisk wyciszenia.

#3 ·
Nie widziałem żadnych opcji menu. Uważam, że nadal możesz włączyć muzykę przy niższej głośności z wyciszenia. Wystarczy zwiększyć głośność z wyciszenia zamiast ponownie naciskać przycisk wyciszenia.
To było prawdą przed i po aktualizacji.

#5 · (Edited)
Aktualizacja jest łatą do uzyskania poprawką, ale z tego, co czytałem, wynika, że poprawka jest przeznaczona dla modeli z lat 2012 i 2013. Faktura serwisowa odnosi się do TJ REF#US27007, a numer FP to 31409322-0 dla świateł mijania i 31384194-2 dla aktualizacji CCM/IHU.

#8 ·
Nie sądzę, żeby to była łatka, do której odnosił się OP. Ta dotyczy świateł do jazdy dziennej.

Aktualizacja to łatka, o którą trzeba poprosić, ale z tego, co czytałem, łatka dotyczy modeli z lat 2012 i 2013. Na fakturze serwisowej znajduje się odniesienie do TJ REF#US27007, a numer FP to 31409322-0 dla świateł mijania i 31384194-2 dla ulepszenia CCM/IHU.
Dzięki za info. Zapytam następnym razem, gdy będę u dealera, czy można ją również zastosować w samochodach MY14.

#11 · (Edited)
Zapytałem kierownika warsztatu o zachowanie po wybraniu wyciszenia. Powiedział, że każda aktualizacja usunie poprzednie ustawienia i będzie wymagała ponownego ustawienia; innymi słowy, ustawienia nie są zapisywane podczas aktualizacji. Powinno to być jak wymazanie ustawień i ponowne zainicjowanie systemu do ustawień fabrycznych. Ale wciąż nie mogę znaleźć żadnej opcji w Sensus, która kontroluje, co dzieje się po wyciszeniu wyjścia audio za pomocą przycisku pokrętła głośności i wyłączeniu samochodu: pytanie brzmi, co kontroluje, czy wyciszenie jest zachowywane czy tracone po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu samochodu! Więc wciąż nie ma to dla mnie sensu... Czasami myślę, że ten system powinien nazywać się NIEsensus. Mimo że jestem zadowolony z wynikowego zachowania, nie mam pojęcia, jaka zmiana (jeśli w ogóle) została wprowadzona.

#12 ·
... Mimo że jestem zadowolony z wynikowego zachowania, nie mam pojęcia, jaka zmiana (jeśli w ogóle) została zaimplementowana.
Zajmuję się tworzeniem oprogramowania zawodowo od bardzo dłuuugiego czasu. Bardzo dobrze potrafię sobie wyobrazić, że nikt do końca nie wie, dlaczego zachowanie się zmieniło ;-)

Spędziłem trochę czasu przeglądając opcje... Jedyną opcją, która jest w miarę powiązana, jest regulacja głośności z prędkością... Choć nie próbowałem się tym bawić.

#13 ·
Włączanie muzyki za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód, nawet jeśli wcześniej była wyłączona, jest bezsensowne.

#15 ·
Rozumiem, co to ma robić. Chodzi mi o to, że może się resetować do domyślnej głośności za każdym razem, gdy ty (no cóż, ja, bo ty już nie masz tego problemu) uruchamiasz ponownie jako efekt uboczny. Pierwotne ustawienie było niskie, przeniosłem je na wysokie...

#16 ·
Nie słyszałem żadnego wpływu na początkową głośność po ponownym uruchomieniu samochodu. Próbowałem włączać i wyłączać, przed i po aktualizacji, i nie miało to wpływu na początkowy poziom dźwięku po uruchomieniu samochodu, niezależnie od tego, czy wyciszenie było włączone, czy wyłączone. Po zresetowaniu oprogramowania moje ustawienia domyślne zmieniły się na średnie. Byłoby miło, gdyby Volvo podało więcej informacji na temat tej opcji, ale w moim poprzednim samochodzie była ona całkowicie zależna od prędkości. Nie sądzę, aby którekolwiek z tych elementów sterujących były oparte na poziomach dźwięku otoczenia, ale na wskazaniach prędkościomierza.

#17 ·
Ach, jak bardzo chciałbym, żeby istniał prosty przycisk włączania/wyłączania dla systemu dźwiękowego. Jak nowatorsko!!

#19 ·
Ach, jak bardzo chciałbym, żeby był prosty przycisk włączania/wyłączania systemu dźwiękowego. Jak nowatorskie!!
Naciśnij i przytrzymaj przycisk 1/0 (znany również jako przycisk wyciszania). Spowoduje to wyłączenie systemu informacyjno-rozrywkowego.

#18 ·
Teraz mnie mylicie. Nie rozumiem, czym miałby się różnić przycisk włączania/wyłączania.

#21 ·
Jedynym powodem, dla którego wyciszam system zamiast go wyłączać, jest utrzymanie połączenia telefonu.
To miałem na myśli w moim ostatnim poście. Co powiesz na przycisk włączania/wyłączania tylko dla systemu dźwiękowego? Oznacza to możliwość wyłączenia systemu dźwiękowego bez wyłączania reszty Sensus, tj. telefonu i nawigacji. Zdecydowanie wolałbym to od obecnej konfiguracji.

#22 ·
Jaka jest różnica między wyłączeniem systemu dźwiękowego a jego wyciszeniem?

#23 ·
Wyłączenie systemu informacyjno-rozrywkowego wyłącza wiele z tych rzeczy. Jeśli chodzi o asystenta parkowania, nie pamiętam, czy sygnały dźwiękowe znikają, czy też jest to schemat samochodu pokazujący, który czujnik/odległość.

#24 ·
Dzięki. Bardziej pytałem o to, jaka byłaby różnica w ich hipotetycznym przypadku. Próbuję zrozumieć, co chcieliby zobaczyć.

#25 ·
Dzięki. Bardziej pytałem o to, jaka byłaby różnica w ich hipotetycznym przypadku. Próbuję zrozumieć, co chcieliby zobaczyć.
Czasami, gdy wyciszam system dźwiękowy przed wyłączeniem samochodu, a następnie uruchamiam samochód następnym razem, system dźwiękowy się włącza. Innymi słowy, jest wyciszony bez żadnego działania z mojej strony. Wolę mieć wyłączony system dźwiękowy natychmiast po uruchomieniu samochodu. Po prostu osobista preferencja. Kiedy sam się wycisza, uważam to za irytujące. Nic wielkiego, tylko dziwactwo, bez którego mógłbym się obejść.

#26 ·
Jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, aby trwale wyciszyć dźwięk (i nie wyłączać wyciszenia po ponownym uruchomieniu), pozostawiając telefon podłączony i włączony, było przełączenie wejścia audio na nieaktywne (USB lub iPod w moim przypadku). To irytujące i jeśli istnieje poprawka oprogramowania, będę nalegał, aby mój dealer ją zainstalował, następnym razem, gdy oddam samochód do serwisu.

#27 ·
Jest całkiem możliwe, że była to niedawna i niezapowiedziana aktualizacja Sensus 3, ponieważ wydaje mi się, że musieli uruchomić ten program aktualizujący po zastosowaniu poprawki DRL. Poprawka ma kilka lat, ale mój samochód ma Sensus 3 (o ile mogę stwierdzić). Może GrecianVolvo zabierze tutaj głos...

#28 ·
Całkowicie możliwe, że była to niedawna i niezapowiedziana aktualizacja Sensus 3, ponieważ wydaje mi się, że musieli uruchomić ten program aktualizujący po zastosowaniu poprawki DRL. Poprawka ma kilka lat, ale mój samochód ma Sensus 3 (o ile mogę ocenić). Może GrecianVolvo się tu wypowie...
Nie jestem tego świadomy.

#30 ·
Uważam, że vw jest nowym volvo pod względem przyjazności dla użytkownika, nie ma ani jednego zachowania, które chciałbym zmienić w sterowaniu. Jest przycisk wyciszania i przycisk wyłączania, przycisk wyciszania na kierownicy, głośność pozostaje tam, gdzie ją zostawisz, komputer pokładowy jest najlepszy, bagażnik otwiera się całkowicie po naciśnięciu przycisku itp.

VW robi to w ten sposób od prawie 10 lat, dlaczego volvo ich nie benchmarkuje, to mnie zadziwia...
Miło widzieć, że VW ogarnęło swoje sprawy. Ci z nas, którzy eksperymentowali z nimi w tamtych czasach, nie mogli cieszyć się jednymi z najgorszych radi po tej stronie Jugosławii...

#31 · (Edited)
Z upływem czasu zachowanie wydaje się nieco inne, w dziwny, ale być może lepszy sposób.
* Jeśli wyciszę dźwięk i wyłączę samochód, dźwięk pozostaje wyciszony po ponownym uruchomieniu samochodu. To bardzo dobrze.
* Jeśli wyciszę dźwięk i wyłączę system audio, po ponownym włączeniu dźwięku powraca on na tym samym poziomie, na którym był przed wyciszeniem. To dobrze.
* Jeśli wyciszę dźwięk i wyłączę samochód na dłużej niż kilka minut, po ponownym włączeniu dźwięku powraca on na połowie poziomu głośności (a nie na wyższym poziomie, na którym był przed wyciszeniem). Lepiej niż muzyka z windy o niskim poziomie, ale nie tego bym oczekiwał. Mogę z tym jednak żyć!
* Jeśli nie wyciszę dźwięku i wyłączę samochód na dłużej niż kilka minut, po ponownym uruchomieniu samochodu dźwięk włącza się na połowie poziomu głośności. To również lepiej niż wcześniej, ale nie tego bym oczekiwał. Myślę, że korzyścią jest to, że nie zaskakuje mnie bardzo głośnym dźwiękiem.
* Wyciszenie dźwięku, a następnie wyłączenie dźwięku lub samochodu na kilka minut, a następnie ponowne uruchomienie wydaje się zachowywać poziom głośności.