SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Apple CarPlay na pełnym ekranie?

62K views 27 replies 20 participants last post by  David Pekar  
#1 ·
Czy istnieje opcja, aby CarPlay był na pełnym ekranie, zamiast zajmować mniej więcej dolną połowę wyświetlacza? Byłoby wspaniale mieć Waze na pełnym ekranie do nawigacji. Dzięki.

#3 ·
Pełnoekranowy CarPlay nie jest wykonalny z obecnym sprzętem Volvo. Carplay wymaga obecnie orientacji poziomej, a ekran Sensus jest pionowy. Volvo nie może tego zmienić w istniejących modelach. Jedyną opcją jest ekran poziomy dla przyszłych modeli lub bardziej elastyczny CarPlay, który może obsługiwać orientację pionową.

To, na co możemy rozsądnie liczyć, to to, że Volvo wykorzysta nową elastyczność CarPlay, aby wyświetlać go w mniejszej centralnej pozycji klastra kierowcy, a także na wyświetlaczu Sensus.

#5 ·
CarPlay w systemie iOS 13 ma obsługiwać integrację z drugim ekranem (ekran między wskaźnikami na zestawie wskaźników). Bardziej interesuje mnie, jak dobrze aplikacje nawigacyjne będą z tym działać... i mam nadzieję, że Volvo wyda aktualizację Sensus w istniejących samochodach, aby obsługiwać aktualizację CarPlay.

#15 ·
CarPlay w systemie iOS 13 ma obsługiwać integrację z drugim ekranem (ekran między wskaźnikami na zestawie wskaźników). Bardziej interesuje mnie, jak dobrze aplikacje nawigacyjne będą z tym działać... i mam nadzieję, że Volvo wyda aktualizację Sensus w istniejących samochodach, aby obsługiwać aktualizację CarPlay.
Wiem, że niektóre BMW otrzymały aktualizację na początku tego roku, która umożliwiła wyświetlanie wskazówek krok po kroku CarPlay na zestawie wskaźników.

#6 ·
Obsługa drugiego ekranu w Apple CarPlay (w tym Waze i Mapy Google) byłaby niesamowita. Grafika HUD prawdopodobnie nie jest możliwa lub nigdy się nie wydarzy.

#7 ·
https://www.google.lt/amp/s/www.cultofmac.com/635902/whats-new-carplay-ios-13/amp/

Jeszcze bardziej ekscytująca jest możliwość wyświetlania CarPlay na drugim ekranie. Da to producentom samochodów możliwość umieszczenia CarPlay w wyświetlaczach przeziernych lub zestawach wskaźników, gdzie jest jeszcze łatwiej zobaczyć, gdy jesteś za kierownicą.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#9 ·
To wszystko jest interesujące
Używam iOS 13 beta i jedyne, co zauważyłem do tej pory, to to, że Apple CarPlay uruchamia się szybciej i natychmiast przejmuje muzykę z aplikacji Sensus

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Dyskusja powyżej wskazuje, że to Volvo decyduje, czy zaktualizować oprogramowanie Sensus, aby to umożliwić. Odnosząc się do innego wątku, byłaby to aktualizacja oprogramowania, za którą nie miałbym nic przeciwko zapłaceniu.

#13 ·
Podsumowując, jak mówili inni:
  • Carplay obsługuje orientację pionową ekranu, a także zmienianie rozmiaru - to Volvo musi to poprawnie zaimplementować
  • Carplay obsługuje wyświetlanie informacji na zestawie wskaźników - znowu Volvo musi zaktualizować swoją implementację
  • Wszystkie obecne modele Volvo mają niezbędny sprzęt do obsługi bezprzewodowego Carplay, ale żaden z nich go nie oferuje. To prawdopodobnie funkcja przeznaczona dla nowej jednostki centralnej Android Automotive, jako wyróżnik marketingowy.
Próbowałem skontaktować się z nimi przez e-mail, formularz obsługi klienta i Twitter, ale nie otrzymałem odpowiedzi:

#19 ·
#27 ·
Tylko dla systemu Android. Nie wyobrażam sobie, żeby kiedykolwiek miało to miejsce w Sensus. Ponieważ jest wycofywany od 2023 roku (z mojej wiedzy), nie można oczekiwać przełomowych zmian. Nawet wtedy nigdy nie widzieliśmy żadnych większych ulepszeń jakości życia poza prędkością procesora od czasu jego wydania w 2015 roku.