SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Czy ktoś porównywał XC60 i BMW X3?

1 reading
12K views 22 replies 13 participants last post by  ThatCerealBox  
#1 ·
Potrzebuję nowego, bezpiecznego SUV-a dla żony i rocznego dziecka. Byłem ciekaw, czy ktoś z was przyjrzał się niedawno wydanemu X3 i jakie są wasze przemyślenia na temat tych dwóch modeli. Szczególnie interesuje mnie dynamika jazdy. Mam przed sobą całą literaturę i specyfikacje.

Niedługo będę testował oba, jakieś wskazówki?

#2 ·
Potrzebuję nowego, bezpiecznego SUV-a dla żony i rocznego dziecka. Byłem ciekaw, czy ktoś z was przyjrzał się niedawno wydanemu X3 i jakie są wasze przemyślenia na temat tych dwóch samochodów. Szczególnie interesuje mnie dynamika jazdy. Mam przed sobą całą literaturę i specyfikacje.

Niedługo będę testował oba samochody, jakieś wskazówki?
Jeśli zależy ci na sportowym charakterze, X3 może wygrać w tej kategorii. Jeśli chcesz samochód, który uratuje ciebie i twoją rodzinę, gdy zajdzie taka potrzeba, to chcesz XC60. Z XC60 otrzymujesz to, co najlepsze z obu światów. Otrzymasz znacznie więcej pakietu bezpieczeństwa w standardzie, a także więcej w XC60 od samego początku.

XC60 nie jest gorszy, zwłaszcza jeśli wybierzesz wersję R-Design. Najlepsze i najwygodniejsze fotele, które poleci ci kręgarz.

Wysłane z mojego SM-G950U1 za pomocą Tapatalk

#16 ·
Być może to pomoże. Proste porównanie tych dwóch pojazdów:
https://cars.usnews.com/cars-trucks/compare?trims=12920-375422_13023-376260_13053-381304

Jeśli chcesz samochód, który uratuje ciebie i twoją rodzinę, gdy zajdzie taka potrzeba, to chcesz xc60.
Jak xc60 jest bezpieczniejsze niż x3 lub q5/sq5 lub glc?

To nie jest idealne, ale jest dyskretnie lepsze od wszystkiego innego w przeliczeniu na dolara / funkcję.
MDX jest prawdopodobnie najlepszą wartością na drodze w chwili obecnej.

#3 ·
BMW ma nieco inną dynamikę jazdy, ale możliwość podkręcenia XC60 sprawia, że różnica jest minimalna...wypróbuj również Audi SQ5...ale to o około 4 tys. drożej niż topowy XC60 T6 Inscription załadowany...unikaj również ulegania pokusie dużych kół...wszystko powyżej 21 to proszenie się o uszkodzenie felg w północnych stanach...na południu możesz być OK,

#4 ·
Miałem wcześniej BMW x3 z silnikiem turbo 6. Zdecydowanie podobał mi się bardziej sportowy napęd na wszystkie koła w X3, ale moc jest mniej więcej taka sama, chociaż moc w moim X3 była zdecydowanie płynniejsza. Należy pamiętać, że jeśli patrzysz na T6, prawdopodobnie porównałbyś go do nowego modelu M X3, który się ukaże, ale jeszcze go nie ma i nie spodziewają się żadnych realnych dostaw do czerwca lub później. . . Osobiście, jak powiedział ktoś inny, porównałbym go z Audi sq5. Dla mnie wybór sprowadzał się do Audi sq5 i xc60 T6 z tuningiem Polestar.

#5 ·
BMW X3 30i M; w zasadzie w tej samej cenie (z 3k) co XC60, tylko 248 KM vs 316 KM, brak foteli z masażem, brak aktywnych reflektorów doświetlających zakręty, brak klimatyzacji 4-strefowej, brak podgrzewanych tylnych siedzeń, brak zdalnego uruchamiania, mniejszy szyberdach, przyklejony wyświetlacz centralny w stylu tabletu. Mógłbym tak dalej. Dość powiedzieć, że SPĘDZIŁEM MIESIĄCE na badaniu tego sektora rynku i nic, mam na myśli NIC, nie ma takich funkcji jak XC60 w tej cenie. Jeśli chodzi o jazdę i prowadzenie, to samochód mojej żony i tak zawsze używa trybu komfortowego. Zamienić bezpieczeństwo na prowadzenie? Nie w moim świecie...

#6 ·
Wybraliśmy XC60 R-Design T6 zamiast nowego X3 dla mojej żony, a także mamy X5 50i. Jeśli chcesz czystej dynamiki jazdy... i mam na myśli jazdę do granic możliwości, poślizgi na zakrętach, napęd na tylne koła itp., to chcesz M40i, jest szybki. To byłby mój wybór, ale... my/ona tego nie potrzebowaliśmy ani nie chcieliśmy. Chcieliśmy bezpiecznego, pięknie zaprojektowanego, płynnie jeżdżącego, bogatego w funkcje, innego pojazdu. I XC60 spełnił to zadanie. X3 jest znany i podobny do naszego X5, więc nam się podoba, ale to było bardziej to samo. Daję BMW punkty za nieco płynniejszy i szybszy interfejs elektroniki/nawigacji. Pokrętło jest proste i działa. Volvo może czasami być nieco powolne. Poza tym nie podoba mi się układ konsoli środkowej Volvo. Ekran konsoli środkowej nie jest dominującym wyświetlaczem, do którego odwołujesz się podczas nawigacji i prawdopodobnie chcą tego. Informacje o skręcie znajdują się między wskaźnikami i za pośrednictwem wyświetlacza przeziernego. Chyba po prostu przyzwyczaiłem się do konfiguracji BMW. Volvo działa dobrze, po prostu inaczej. Do tej pory przejechaliśmy 4000 mil XC60 i uwielbiamy go. Ale jest jedna rzecz, której nie możemy znieść i która prawie zadecydowała o rezygnacji... Nie można trwale wyłączyć systemu start/stop. Trzeba go wyłączać za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód lub wybrać tryb indywidualny w selektorze trybu jazdy, w którym ustawiasz go na wyłączony. Rozumiem, że oszczędza paliwo, ale jest do bani podczas jazdy w ruchu ulicznym. Dojeżdżasz do końca ulicy za samochodem, wyłącza się. Ruszają się trochę, uruchamia się, jedziesz do przodu i zatrzymujesz się, wyłącza się. Super irytujące. Więc po prostu przyzwyczailiśmy się do wyłączania go za każdym razem, gdy go uruchamiamy.

#7 ·
Dziękuję wszystkim za informatyczne uwagi. Pewnie powinienem był powiedzieć wszystkim o naszym budżecie i zamierzonym celu tego zakupu.

Szukam raczej komfortowej i płynnej jazdy, a mój budżet pozwala tylko na XC60 Momentum T5 z pakietem Vision. Może ulepszenie do Inscription.

Oznacza to, że jestem również ograniczony do dość gołego BMW X3.

#9 ·
Dziękuję wszystkim za informatyczne uwagi. Prawdopodobnie powinienem był powiedzieć wszystkim o naszym budżecie i zamierzonym celu tego zakupu.

Szukam bardziej komfortowej i płynnej jazdy, a mój budżet pozwala tylko na XC60 Momentum T5 z pakietem Vision. Może ulepszenie do Inscription.

Oznacza to, że jestem również ograniczony do dość nagiego BMW X3.
Możemy ci wszystko powiedzieć, ale ostatecznie sprowadza się to do twojego wyboru. Wyjdź i przetestuj oba samochody tego samego dnia z porównywalnym wykończeniem, a następnie zdecyduj.

Rzecz w Volvo polega na tym, że gdy już w nim usiądziesz i trochę pojeździsz testowo, szybko stanie się on twoim punktem odniesienia dla wszystkich samochodów, które porównywałeś. Nie jest idealny, ale jest dyskretnie lepszy od wszystkiego innego w przeliczeniu na dolara / funkcję.

To tak, jakby bmw, merc i Audi poszli spać, podczas gdy Volvo przybyło do miasta i pokonało ich w ich grze.

Gl.

Wysłane z mojego SM-G950U1 przy użyciu Tapatalk

#8 ·
Jeśli samochód z napędem na tylne koła nie jest dla Ciebie ważny, mówię: absolutnie wybierz Volvo. Jeśli chodzi o systemy informacyjno-rozrywkowe, tak, ten w Bimmerze jest naprawdę łatwy i szybki w użyciu - prawdopodobnie najlepszy, jaki istnieje, ale pamiętaj, że w Volvo możesz używać poleceń głosowych dla prawie wszystkich ustawień i jest to naprawdę bardzo łatwe w użyciu. A korzystanie z ekranu Sensus wcale nie jest takie trudne, gdy już się nauczysz.

Dopiero co zrobiłem to samo porównanie, BMW X3 M30i lub Volvo XC60 T5 R-Design i wszystko zakończyło się zamówieniem XC60 T8!
Volvo sprawia wrażenie samochodu co najmniej 10 lat nowszego. Podoba mi się deska rozdzielcza i kokpit BMW, ale wydaje się stary i "taki sam jak co roku, James".

Deska rozdzielcza Volvo jest po prostu piękna i minimalistyczna - i to mi się podoba. Fotele Volvo są również o wiele lepsze. Te w Bimmerze nie są złe, ale nie zbliżają się do tych w Volvo.

Moje 50 centów.

Hmm, przepraszam, napisałeś: "Zwłaszcza dynamika jazdy jest tym, co mnie interesuje."

W takim razie muszę być szczery: nie sądzę, żeby Volvo kiedykolwiek pokonało BMW w tej kategorii. Ale jeśli dynamika jazdy jest czynnikiem decydującym, nie wybieraj SUV-a. Nawet BMW X3.
Uwielbiam jeździć moim BMW 330iA - uczucie napędu na tylne koła i perfekcja prowadzenia to "Pinnacle". Będzie mi tego brakowało, gdy przesiądę się do XC60. Ale wygrywam wiele innych rzeczy. Na przykład, nie muszę siedzieć prawie na podłodze... Co robisz w BMW 330i. To oznacza trochę ćwiczeń, wsiadanie i wysiadanie z samochodu. (Co może być w porządku, jeśli chcesz poćwiczyć... ;) )

#10 ·
Mamy noworodka i potrzebowaliśmy nowego rodzinnego samochodu. Jestem wielkim fanem BMW i mam 528i xDrive. Ale zdecydowaliśmy, że naprawdę nie ma porównania między XC60 z 2018 roku a X3. Chociaż X3 to BMW, ten poziom BMW po prostu nie ma jakości, dopasowania i wykończenia jak XC60 T6 Inscription. Przymierzaliśmy się również do X5 i nadal wybraliśmy XC60. Wzory X3 i X5 są przestarzałe, a bezpieczeństwo i technologia operacyjna/rozrywkowa wewnątrz po prostu nie są tak dobre. Nawet nie w pobliżu. System BMW iDrive jest w porządku. Ale kiedy już żyjesz z systemem Sensus, system iDrive wydaje się całkowicie przestarzały. Silnik T6 jest niezwykle szybki i mocny i bardzo satysfakcjonujący w prowadzeniu. X3 z rzędową 6 jest tak samo dobry, ale nie podoba mi się, jak X3 trzyma się drogi tak bardzo jak XC60. Ale ostatecznie ogólna jakość Volvo Inscription jest po prostu lepsza niż BMW. I mamy oba. Trudno uwierzyć, wiem. Ale to prawda.

#11 ·
Czy jazda X3 byłaby mniej więcej taka sama jak w XC60? Nie wiem. Ostatnio oglądałem kilka filmów na YouTube, w których tester powiedział, że nowy X3 z 2018 roku był dość miękki, a XC60 dość twardy. Było to sprzeczne z tradycyjnym myśleniem. (Nie mówię o żadnym opcjonalnym zawieszeniu pneumatycznym ani opcjonalnym dynamicznym zawieszeniu BMW)

#12 ·
Zrobiłem mnóstwo badań rynku przed zakupem, testowałem około 8 różnych modeli, w całym spektrum. Przy Twoim budżecie powaznie rozważyłbym najwyższe poziomy wykończenia nowego Mazdy CX9. To naprawdę niesamowity pojazd i znalazł się w mojej pierwszej trójce kandydatów. Jeśli 'dynamika jazdy' jest dla Ciebie kluczowym kryterium, Mazdy są jednymi z najlepszych.

#13 ·
Więc wczoraj pojechaliśmy z żoną na jazdę próbną. Testowaliśmy XC60 T6 Inscription, XC90 T5 Momentum+ i BMW X3 3.0i.

Obaj dealerzy mieli dużo XV90, ale żadnego w wykończeniu FWD Momentum, które chcieliśmy zobaczyć. Cena jest tak bliska XC60, że to szaleństwo, zwłaszcza z zachętami. Do jazdy próbnej dostępne były tylko 3 XC60. Dealer BMW pozwolił nam przejechać tylko kilka przecznic. Siedzenie było ledwo ciepłe. Dziwne doświadczenie, ponieważ jestem przyzwyczajony do dostawania kluczy i sprzedawca mówi mi do zobaczenia po powrocie. Po 4 BMW nigdy nie byłem na krótszej jeździe próbnej. Jednak mieli bardzo mało X3.

Wieczorem opublikuję moje przemyślenia na temat samochodów.

#14 · (Edited)
Cześć, zrobiliśmy porównanie między XC60 T5 a X3 xDrive30i. Po kilku miesiącach poszukiwań, X3 przez jakiś czas był preferowanym wyborem, dopóki nie odbyliśmy jazdy testowej XC60.

ZEWNĘTRZNY:
Osobiście bardziej podoba mi się świeży wygląd nowego XC60. BMW wygląda jak każde inne BMW. Z daleka trudno powiedzieć, który to model i czy jest nowy, czy stary.
Duży plus dla Volvo za w pełni zakryte dolne krawędzie drzwi. Dzięki temu spodnie zawsze pozostaną czyste.

WNĘTRZE:
Jakość obu wnętrz jest dla mnie równa i są równie ładne. Przestrzeń w środku jest również podobna, z wyjątkiem tego, że BMW ma nieco większy bagażnik.
Jednak przednie fotele w Volvo są zdecydowanie najlepszymi i najwygodniejszymi fotelami, jakie kiedykolwiek testowałem. W BMW nie są złe, ale są dość wąskie. Jestem DUŻYM chłopakiem o wzroście 188 cm i wadze 120 kg.

ZAWIESZENIE:
BMW w Polsce nie jest oferowane z zawieszeniem pneumatycznym ani żadnym rodzajem tylnej osi samopoziomującej. Jest to dla mnie dość ważne, ponieważ dużo holuję moją zabawkę na tor i wożę nie tylko przyczepę, ale także dużo zapasowych opon, lewarków, narzędzi i innych rzeczy w bagażniku. Nienawidzę, gdy mój samochód wygląda jak "szybka łódź" [emoji4]
Jeśli to dla kogoś nie jest ważne, to co mogę powiedzieć o zawieszeniach to:
- Volvo: komfort, komfort, komfort (testowaliśmy model z zawieszeniem pneumatycznym)
- BMW: bardziej sztywne niż Volvo, a ustawienia są bardziej do dynamicznej jazdy.
W moim przypadku, jeśli chcę szybko jeździć po krętych górskich drogach, biorę nasz drugi samochód lub idę na tor wyścigowy. SUV nigdy nie będzie samochodem wyścigowym (bez względu na to, co producenci próbują nam powiedzieć). Zdecydowałem, że chcę holować na/z toru wyścigowego w komforcie. Zwłaszcza na naszych polskich drogach pełnych dziur.

DODATKOWE WYPOSAŻENIE
Volvo wyprzedza BMW pod względem funkcji bezpieczeństwa. Większość z nich jest oferowana jako standard lub w rozsądnych cenowo pakietach.
W BMW tutaj w Polsce trzeba dopłacać za wszystko i nawet wtedy nie można mieć takiego samego wyposażenia jak w Volvo.

Adaptacyjne światła w Volvo są lepsze od tych w BMW. Nie mówię, że BMW są złe, ale te w Volvo są lepsze. Dla mnie to ma znaczenie, ponieważ jeżdżę w nocy dość dużo.

Kolejna rzecz, która naprawdę mi się nie podobała w BMW, to brak Android Auto. Oferują tylko Apple Carplay, który tutaj w Europie jest bezużyteczny ze swoimi Apple Maps. Lubię Mapy Google, ale niestety w BMW to niemożliwe.

CENA:
Podobnie wyposażone BMW po tej stronie stawu jest droższe niż Volvo (o około 10%). I nawet wtedy nie można mieć wszystkich rzeczy, które są oferowane w Volvo (bezpieczeństwo, zawieszenie pneumatyczne, Android Auto). Również warunki leasingu są lepsze w Volvo.

#15 ·
Również warunki leasingu są lepsze w Volvo.
Tak, MF w leasingu BMW był po prostu absurdalnie wysoki. To samo z Audi. Obaj dealerzy przyznali się do podwyższania MF, mówiąc: "To jedyny sposób, w jaki możemy zarobić na tych leasingach". :facepalm:

#18 · (Edited)
Oto moje przemyślenia po jeździe testowej:

XC90 T5: Testowaliśmy asystenta pilota dość sporo. Zbyt wiele rozproszenia, próbowanie zabawy elektroniką zamiast skupienia się na samochodzie. Podoba mi się jednak dominująca pozycja za kierownicą, ale byłem trochę rozczarowany i ogólnie. Myślę, że muszę przejechać się nim jeszcze raz. Przyglądamy się T5 FWD lub T5 AWD z minimalnymi opcjami. Czyli czarne wnętrze, skóra ekologiczna i aluminiowe wykończenia. Nie jest to piękne, ale miejmy nadzieję, że skóra ekologiczna jest łatwa w utrzymaniu. Czuję, że w środkowej desce rozdzielczej brakuje dwóch pokręteł do regulacji temperatury. Jakby pierwotnie zaprojektowali go z dwoma dodatkowymi pokrętłami, ale zdecydowali się je pominąć w rzeczywistej produkcji. Potrzebuję więcej czasu z XC90 T5.

XC60 T6: Od razu czuję, że XC60 jest bardziej zwinny (niespodzianka!), ale także bardziej solidny i bardziej dopasowany. Nie uważam, że T6 jest wart dodatkowych kosztów z powodów, dla których kupuję Volvo, więc nie przyspieszałem zbyt mocno. Wnętrze jest absolutnie wspaniałe. Zdecydowanie lepszy design niż XC90. Pokrętło nawiewu działa fantastycznie. Naprawdę jedyne rozczarowujące elementy to górna obudowa konsoli środkowej. Chciałbym, żeby zastąpili ten twardy plastik czymś lepszym. W przeciwnym razie, moim zdaniem, idealna 10. Wnętrze wydaje się zaskakująco małe jak na samochód o takich wymiarach zewnętrznych. To skłoniło mnie do natychmiastowego przyjrzenia się XC90. Ostatecznie rozmiar wnętrza może być powodem, dla którego moja rodzina przejdzie na XC90. Nie jestem pewien, czy nasz fotelik samochodowy Britax się tam zmieści, gdy ja (1,78 m) siedzę na siedzeniu pasażera. Ogólnie rzecz biorąc, fajny mały samochód.

BMW X3: Prawie nim nie jeździłem, ale wydaje się, że jest o krok wyżej od Volvo. Ma poczucie znajomości, ponieważ mam BMW od 2008 roku, ale było coś w solidności i sposobie jego działania. Był natychmiast niemiecki (w przeciwieństwie do Volvo, które jest bardziej japońskie), jeśli wiecie, co mam na myśli. W każdym razie za mało czasu za kierownicą, a ich pakiety i opcje naprawdę mnie wkurzają. Nadal opcja dla mojej rodziny. Ponadto wnętrze wydaje się większe niż w XC60, ale wcale nie tak pięknie wykonane jak w XC60. Czy wspomniałem, że wnętrze XC60 jest oszałamiająco piękne?

Ciąg dalszy nastąpi. Polowanie trwa.

#23 ·
To było natychmiast niemieckie (w przeciwieństwie do Volvo, które jest bardziej japońskie), jeśli wiecie, co mam na myśli.
Chcesz to rozwinąć? :)
W każdym razie za mało czasu za kierownicą, a ich pakiety i opcje naprawdę mnie wkurzają.
Czy masz usługę wynajmu, taką jak Turo, gdzie można porównać samochody przez dłuższy czas? Czy porównałeś bezpośrednio wykończenia i pakiety między każdym pojazdem? Czasami odczucia między różnymi samochodami mogą się zmieniać w zależności od posiadanych opcji. (np. skórzana deska rozdzielcza w Inscriptions vs Momentum :))

#21 ·
Tak, wszystkie powinny być bezpieczne w razie wypadku. Duża różnica tkwi w dostępnych asystentach bezpieczeństwa, które powinny pomóc uniknąć wypadku. Tutaj volvo zdobywa 95%, a następnie Mercedes z 71% i BMW 58%. W podobnej kolizji prawdopodobnie wyszedłbyś z nich wszystkich w podobnym stanie. Ale jeśli pytasz mnie, wolałbym uniknąć wypadku w pierwszej kolejności i tutaj volvo powinno być lepsze od innych.