Cześć, zrobiliśmy porównanie między XC60 T5 a X3 xDrive30i. Po kilku miesiącach poszukiwań, X3 przez jakiś czas był preferowanym wyborem, dopóki nie odbyliśmy jazdy testowej XC60.
ZEWNĘTRZNY:
Osobiście bardziej podoba mi się świeży wygląd nowego XC60. BMW wygląda jak każde inne BMW. Z daleka trudno powiedzieć, który to model i czy jest nowy, czy stary.
Duży plus dla Volvo za w pełni zakryte dolne krawędzie drzwi. Dzięki temu spodnie zawsze pozostaną czyste.
WNĘTRZE:
Jakość obu wnętrz jest dla mnie równa i są równie ładne. Przestrzeń w środku jest również podobna, z wyjątkiem tego, że BMW ma nieco większy bagażnik.
Jednak przednie fotele w Volvo są zdecydowanie najlepszymi i najwygodniejszymi fotelami, jakie kiedykolwiek testowałem. W BMW nie są złe, ale są dość wąskie. Jestem DUŻYM chłopakiem o wzroście 188 cm i wadze 120 kg.
ZAWIESZENIE:
BMW w Polsce nie jest oferowane z zawieszeniem pneumatycznym ani żadnym rodzajem tylnej osi samopoziomującej. Jest to dla mnie dość ważne, ponieważ dużo holuję moją zabawkę na tor i wożę nie tylko przyczepę, ale także dużo zapasowych opon, lewarków, narzędzi i innych rzeczy w bagażniku. Nienawidzę, gdy mój samochód wygląda jak "szybka łódź" [emoji4]
Jeśli to dla kogoś nie jest ważne, to co mogę powiedzieć o zawieszeniach to:
- Volvo: komfort, komfort, komfort (testowaliśmy model z zawieszeniem pneumatycznym)
- BMW: bardziej sztywne niż Volvo, a ustawienia są bardziej do dynamicznej jazdy.
W moim przypadku, jeśli chcę szybko jeździć po krętych górskich drogach, biorę nasz drugi samochód lub idę na tor wyścigowy. SUV nigdy nie będzie samochodem wyścigowym (bez względu na to, co producenci próbują nam powiedzieć). Zdecydowałem, że chcę holować na/z toru wyścigowego w komforcie. Zwłaszcza na naszych polskich drogach pełnych dziur.
DODATKOWE WYPOSAŻENIE
Volvo wyprzedza BMW pod względem funkcji bezpieczeństwa. Większość z nich jest oferowana jako standard lub w rozsądnych cenowo pakietach.
W BMW tutaj w Polsce trzeba dopłacać za wszystko i nawet wtedy nie można mieć takiego samego wyposażenia jak w Volvo.
Adaptacyjne światła w Volvo są lepsze od tych w BMW. Nie mówię, że BMW są złe, ale te w Volvo są lepsze. Dla mnie to ma znaczenie, ponieważ jeżdżę w nocy dość dużo.
Kolejna rzecz, która naprawdę mi się nie podobała w BMW, to brak Android Auto. Oferują tylko Apple Carplay, który tutaj w Europie jest bezużyteczny ze swoimi Apple Maps. Lubię Mapy Google, ale niestety w BMW to niemożliwe.
CENA:
Podobnie wyposażone BMW po tej stronie stawu jest droższe niż Volvo (o około 10%). I nawet wtedy nie można mieć wszystkich rzeczy, które są oferowane w Volvo (bezpieczeństwo, zawieszenie pneumatyczne, Android Auto). Również warunki leasingu są lepsze w Volvo.