SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Sugestia alternatywnego rozmiaru opony?

7.6K views 14 replies 9 participants last post by  d_solstad_r  
#1 ·
Cześć,
Moje XC90 z 2018 roku wkrótce będzie potrzebowało nowych opon letnich/całorocznych. Obecnie mam 275/40/21, ale chciałbym kupić coś bardziej komfortowego. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Czy ktoś, zachowując te same 21-calowe felgi, używał 275/45/21? Zamiast 275/40/21.

#3 ·
Jeśli chodzi o takie tematy, należy wziąć pod uwagę wiele czynników, ale fabryczne opony dla Volvo XC90 to 225/70 R16, 235/60 R18, 235/65 R17, podczas gdy zalecane zamienniki to: 255/50 R19 i 265/45 R20. Alternatywne opony mogą być montowane do kół o średnicy 19 lub 20 cali i tego bym się trzymał.
Nie sądzę, żeby to było do końca prawdą. Mój samochód ma oryginalne opony z fabryki. Nigdy nie widziałem opcji 16 cali

#6 ·
275/45/21 może pasować, ale będzie bardzo blisko śruby wahacza z przodu.

265/45/21 ma większą szansę dopasowania.

Zawsze można przejść na koło 20” i założyć oponę 265/50/20, która będzie pasować idealnie. Fabryczne koła 18” i 19” bez dystansów lub szerszych opon będą wyglądać dziwnie z twoimi standardowymi poszerzeniami błotników.

Sama zmiana z tandetnych OE Pirelli verde AS na coś lepszego (Michelin, vredstein) powinna poprawić komfort jazdy samochodu, nawet w standardowym rozmiarze.

#7 ·
Dla kół 21” są to zatwierdzone opony. Nie powinieneś zakładać innego rozmiaru, ponieważ zmieni to geometrię zawieszenia. Możesz wybrać koła 20” i opony 275/45r20. Mam 2 zestawy (zimowy i letni), a jeden to 235/55r19, drugi 235/60r18. Myślę, że ogólna zasada jest taka, że jeden stopień w górę na ścianie bocznej wymaga jednego stopnia w dół na kołach.

#8 ·
Założenie większej opony na felgę tego samego rozmiaru nie przyniesie znaczącej różnicy w komforcie. Idealnie byłoby zmienić rozmiar kół. tj. przejść na koło 20" lub 19". Teoretycznie, jeśli nie masz T8, możesz również użyć koła 18". Koła 19" i mniejsze mają inny offset i nie będą wyglądać najlepiej w samochodach, które były dostarczane z kołami 20"+, ponieważ samochody, które były dostarczane z kołami 20"+, były dostarczane z poszerzonymi nadkolami.

#10 · (Edited)
Witaj,
Moje XC90 z 2018 roku wkrótce będzie potrzebowało nowych opon letnich/całorocznych. Obecnie mam 275/40/21, ale chciałbym kupić coś bardziej komfortowego. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Czy ktoś, zachowując te same felgi 21, używał 275/45/21? Zamiast 275/40/21.
Będziesz musiał zmienić rozmiar kół, aby jakakolwiek poprawa komfortu jazdy była zauważalna. Zapłać teraz za koło i oponę o odpowiednich wymiarach i ciesz się lepszą jazdą przez lata. Należy wziąć pod uwagę kryteria takie jak szerokość opony, obwód, profil i odsadzenie koła. Sugeruję, abyś zapoznał się z rozmiarami kół Volvo, które pasowałyby do Twojego samochodu. I jak wspomniano wcześniej, zdaj sobie sprawę, że Twój samochód początkowo będzie wyglądał inaczej z mniejszymi kołami i węższymi oponami wewnątrz poszerzeń błotników.

#11 ·
🙄🙄 Zmiana średnicy opony o 1/2” (około 2%) nie spowoduje żadnej zauważalnej różnicy w geometrii zawieszenia, co wskazują różnice w średnicy między rozmiarami opon 18/19” a 20”-22”. A aktualizacja oprogramowania dla rozmiaru opony (imo nie jest to konieczne) nic nie zmienia w zawieszeniu.

Powinieneś odczuć większą różnicę, obniżając średnicę koła niż nie, ale stwierdzenie, że nie będzie to zauważalne tylko przez zmianę marki i modelu opony, jest nonsensem. Byłem rozczarowany, że moja jazda wcale się nie poprawiła, gdy przeszedłem z 21” michelin premiers na 20” koła z OE Pirellis, ale poprawiła się bardzo zauważalnie, gdy po raz pierwszy zmieniłem 21” OE Pirellis na 21” Michelins.

Wielu na tym forum przeszło na rozmiary nie-oem (np. 265/50/20, 255/55/19, 265/60/18) bez żadnych problemów. Ale rób to, z czym czujesz się komfortowo.

• Like
Reactions: CQIU
#12 ·
🙄🙄 Zmiana średnicy opony o 1/2” (około 2%) nie spowoduje żadnej zauważalnej różnicy w geometrii zawieszenia, co wskazują różnice w średnicy między rozmiarami opon 18/19” i 20”-22” oe. A aktualizacja oprogramowania dla rozmiaru opon (imo nie jest to konieczne) nic nie zmienia w zawieszeniu.

powinieneś odczuć większą różnicę, obniżając średnicę koła niż nie, ale stwierdzenie, że nie będzie to zauważalne tylko przez zmianę marki i modelu opony, jest nonsensem. Byłem rozczarowany, że moja jazda wcale się nie poprawiła, gdy przeszedłem z 21” michelin premiers na 20” koła z OE Pirellis, ale poprawiła się bardzo zauważalnie, gdy po raz pierwszy zmieniłem 21” OE Pirellis na 21” Michelins.

wielu na tym forum przeszło na rozmiary nie-oem (np. 265/50/20, 255/55/19, 265/60/18) bez żadnych problemów. Ale rób to, z czym czujesz się komfortowo.
Nie mówię, że Twój samochód nie będzie się prawidłowo toczył, ale długoterminowy wpływ na zawieszenie może być negatywny. W Niemczech, jeśli masz w swoim samochodzie koła nie-OEM, musisz zabrać go do TUV do kontroli. Jeśli przejdzie, rejestrują zmianę w rejestracji, aby policja nie wystawiła Ci mandatu. Bez urazy, ale ufam ich precyzji, a nie xzibit Pimp my Ride, dlatego zawsze polecam opcje fabryczne.
Z drugiej strony, kiedy ktoś całkowicie przebudowuje zawieszenie, widzę korzyści i konieczność zakładania innych rozmiarów opon niż OEM.