SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Czyszczenie parownika klimatyzacji

11K views 10 replies 8 participants last post by  Row57  
#1 ·
Czy ktoś ma instrukcje lub wie, jak dostać się do cewki klimatyzacji, aby spryskać ją środkiem czyszczącym? To ogromny problem w moim Tesli, więc robię to dwa razy w roku. Chcę to teraz zrobić w XC90. Zapytałem dealera i chcieli 230 dolarów za wymianę filtra i czyszczenie cewki. Mamy lekki stęchły zapach, gdy klimatyzacja po raz pierwszy się uruchamia.

#2 ·
Czy ktoś ma instrukcje lub wie, jak dostać się do cewki klimatyzacji, aby spryskać ją środkiem czyszczącym? To ogromny problem w moim Tesli, więc robię to co pół roku. Chcę to zrobić teraz w XC90. Zapytałem dealera i chcieli 230 dolarów za wymianę filtra i czyszczenie cewki. Mamy lekki stęchły zapach, gdy klimatyzacja po raz pierwszy się uruchamia.
Najwyraźniej wiele xc90 ma nieszczelne parowniki, co powoduje, że z otworów wentylacyjnych wydobywa się ten naprawdę nieprzyjemny zapach. To naprawdę źle, ponieważ wdychamy to wszystko. Zleć wymianę parownika w ramach gwarancji.

Wysłane z mojego SM-N975U za pomocą Tapatalk

#3 ·
Nieszczelny parownik?....Parownik to uszczelniona jednostka, która jest częścią uszczelnionego układu klimatyzacji i czynnika chłodniczego i znajduje się pod ciśnieniem. Kiedy "cieknie", przestaje cieknąć, a ponadto jest to gaz, który ulatnia się, bez zapachu. Jeśli jednak przewód odpływu skroplin jest zatkany, pleśń, grzyb i śmieci mogą gromadzić się na i wokół parownika i powodować uporczywy zapach.

Do autora...może do parownika można dotrzeć w celu czyszczenia po wyjęciu filtra kabinowego....

#5 ·
leaky evaporator?....an evaporator is a sealed unit that is part of the sealed a/c system and refrigerant and under pressure. Once it " leaks" ,it leaks no more, plus it's a gas that escapes, no odor. If the condensate drain line however is plugged, mildew, mold, and trash can accumulate on and around the evaporator and cause a persistent odor.
To the op...maybe the evaporator can be reached for cleaning after removing the cabin filter....
Tak, na to liczyłem. Zanim to zdejmę, miałem nadzieję, że ktoś tutaj ma doświadczenie.

#4 ·
XC70 miał funkcję, która usuwała wilgoć z parownika.
Kiedy wykryto wilgoć, sądzę, że około 20 minut po wyłączeniu samochodu,
wentylator zaczynał dmuchać z pełną mocą, aby ją usunąć. Czy XC90 nie ma tej funkcji "dopalania"?
Jeśli ją ma, to z otworów wentylacyjnych nie powinien wydobywać się żaden nieprzyjemny zapach.
Cztery lata to wydaje się długi czas dla filtra. Ile to mil?

#8 ·
Mam ten sam problem w moim Xc90 z 2016 roku. To zapach octu, który wydobywa się z otworów wentylacyjnych tylko wtedy, gdy klimatyzacja jest włączona podczas uruchamiania samochodu. Mieszkam w Houston, TX, gdzie jest gorąco i wilgotno. Zapach nasila się w cieplejszą i bardziej wilgotną pogodę i jest ledwo wyczuwalny zimą. Próbowałem:
  • zlecić dealerowi czyszczenie układu wentylacyjnego (100-200 $). Działało przez 1-2 tygodnie, ale zapach stopniowo powracał.
  • użyłem Armor All FreshFX. Działało może 5 dni, a potem zapach stopniowo powracał.
  • wymieniłem filtr kabinowy. Brak wpływu.
Następne możliwe kroki:
  • myślę o użyciu generatora ozonu w następnym kroku. Myśli?
  • Gdybym tylko mógł aktywować funkcję powtórnego nadmuchu w samochodzie...
Pilnie potrzebuję pomocy, aby pozbyć się tego zapachu, który, jak sądzę, pochodzi z niepożądanego wzrostu jakiegoś materiału biologicznego w moim systemie klimatyzacji (parownik?).

#9 · (Edited)
Mam ten sam problem w moim Xc90 z 2016 roku. To zapach octu, który wydobywa się z otworów wentylacyjnych tylko wtedy, gdy klimatyzacja jest włączona podczas uruchamiania samochodu. Mieszkam w Houston, TX, gdzie jest gorąco i wilgotno. Zapach nasila się w cieplejszą i bardziej wilgotną pogodę i jest ledwo wyczuwalny zimą. Próbowałem:
  • zlecić dealerowi czyszczenie układu wentylacyjnego (100-200 $). Działało przez 1-2 tygodnie, ale zapach stopniowo powracał.
  • użyłem Armor All FreshFX. Działało może 5 dni, a potem zapach stopniowo powracał.
  • wymieniłem filtr kabinowy. Brak wpływu.
Następne możliwe kroki:
  • myślę o użyciu generatora ozonu w następnym kroku. Myśli?
  • Gdybym tylko mógł aktywować funkcję dopalania w samochodzie...
Pilnie potrzebuję pomocy, aby pozbyć się tego zapachu, który, jak sądzę, pochodzi z niepożądanego wzrostu jakiegoś materiału biologicznego w moim systemie klimatyzacji (parownik?).
Mam dokładnie ten sam problem z moim xc90 z 2018 roku, ma 10 tys. mil w 3 lata. Mieszkam również w Houston, TX, gdzie jest gorąco i wilgotno w tym czasie.
Wymieniłem filtr kabinowy (poprzedni nie był naprawdę zły, ponieważ został wymieniony 6-8 miesięcy temu i mniej jeżdżono), ale wymiana filtra kabinowego nie miała wpływu.
Zastanawiam się, jak wyczyścić wężownicę parownika. Dealer jest drogi, ponieważ nie wiemy, czy to czyszczenie pomoże, więc zastanawiam się tylko, czy ktoś to zrobił i może zamieścić film na ten temat, ponieważ nie mogę go znaleźć online dla 2018 roku.

#11 ·
Moje kratki wentylacyjne śmierdzą okropnie przez pierwsze kilka minut, nawet przy włączonym ogrzewaniu. Czy jest jakiś sposób, aby spryskać parownik?

Po raz pierwszy zauważyłem to pod koniec lata zeszłego roku, a w tym roku jest jeszcze gorzej. Próbowałem tych bomb zapachowych bez filtra kabinowego i to tylko maskuje zapach.