SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Koło o szerokości 8", opona 225 lub 235?

109K views 32 replies 17 participants last post by  Slasher  
#1 ·
Opona 225 lub 235 na feldze 17x8", opinie? Zakładając offset około 45.

#2 ·
Re: 8" szeroka felga, opona 225 lub 235? (sanatarium)

Na pewno 235. Ale może obcierać.

Spójrz na specyfikacje - szerokości sekcji 235 są znacznie szersze niż 225. To duży skok. Zazwyczaj 235 są w znacznie większych samochodach, widać je na przykład w S80. 225 lepiej pasują do samochodu IMO, ale jeśli idziesz 8...

Tom.

#5 ·
Re:

225 to najlepszy wybór dla opony o szerokości 8".

#6 ·
Re: Re: (uv23)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez uv23 »
225 to najlepszy wybór dla opony o szerokości 8".

225 to najlepszy wybór dla felgi o szerokości 8"?

Zdajesz sobie sprawę, że zwiększona sztywność ścian bocznych, którą uzyskujesz rozciągając oponę 225 na feldze 8", jest z nawiązką rekompensowana przez dodatkowy bieżnik, który uzyskałbyś używając opony 235? Dlaczego myślisz, że praktycznie każdy producent samochodów wyposaża felgi o szerokości 8" w opony 235? Weźmy na przykład R. Albo Evo MR. Albo STi. Albo prawie każdy inny samochód z felgą o szerokości 8 cali...

#7 ·
Re: (sanatarium)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez sanatarium »
A co z średnicą? 45 ścian bocznych po obu stronach.
235/45-17 jest trochę duże, ale tylko kilka %. Możesz faktycznie skorygować prędkościomierz, aby pasował, jeśli używasz ich przez cały rok.

Tom.

#9 ·
Re: Re: (Saucy)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez Saucy »

225 to najlepsze dopasowanie do obręczy o szerokości 8" cala?

Zdajesz sobie sprawę, że zwiększona sztywność boku opony, którą uzyskujesz rozciągając oponę 225 na obręczy 8", jest z nawiązką kompensowana przez dodatkowy bieżnik, który uzyskałbyś używając opony 235? Dlaczego myślisz, że praktycznie każdy producent samochodów wyposaża obręcze o szerokości 8" w opony 235? Weźmy na przykład R. Albo Evo MR. Albo STi. Albo prawie każdy inny samochód z obręczą o szerokości 8 cali...
Tak, miałem na myśli obręcz. Opona 225 nie musi być rozciągana, aby pasowała na obręcz o szerokości 8". Opony 225 będą pasować do obręczy o szerokości od 7,5" do 9". Opony 235 będą pasować do obręczy o szerokości od 8" do 9,5". Dodatkowo, 225/40/18 to idealny upsize w stosunku do opony 205/50/17 lub 225/45/17 (0,04% wariacji), co zazwyczaj można znaleźć w pojazdach z fabrycznymi 17-calowymi obręczami, podczas gdy opona o szerokości 235 zwiększy średnicę fabryczną (1,3%). Na koniec, będziesz miał mniejsze szanse na obcieranie. Przednie nadkola w S40 i C30 są dość ciasne.

#10 ·
Hmm. Powiedziano mi, że dobrą zasadą dla opon ulicznych jest to, że powinny być one o około cal szersze niż felgi, na których są zamontowane.

225 milimetrów = 8,86 cala
235 milimetrów = 9,25 cala

Są więc w przybliżeniu równoodległe od 9".

Ci, którzy przysięgają na zakładanie węższych opon na felgi, twierdzą, że korzyści z wchodzenia w zakręty i reakcji wynikające ze zwiększonej sztywności ścian bocznych przewyższają lepszą przyczepność zapewnianą przez szerszy bieżnik.

Zatem wycofuję to, co powiedziałem wcześniej. Istnieją wady i zalety obu rozmiarów opon i w zależności od tego, co ceni kierowca, opony 225 mogą być lepiej dopasowane do jego potrzeb.

#13 ·
Cóż, znalazłem fantastyczny zestaw 17x8 i odbiorę kilka opon 235, może Potenza RE-01Rs, jeśli uda mi się znaleźć gotówkę, w przeciwnym razie znowu FK452. Wciąż czekam na przesunięcie kół, są nowe na Tirerack, więc nie mają żadnych danych dotyczących wagi ani przesunięcia. Mam nadzieję, że będą miały 45 mm.

Link do kół, na które patrzę (wygląda na to, że Tirerack zaktualizował tę stronę, wcześniej było napisane, że zalecany rozmiar opony to 215/50 17):
http://www.tirerack.com/wheels...Brand

#14 ·
Re: (sanatorium)
215 50 17 również pasuje, chociaż będzie nieco węższa. C70 ma ten rozmiar z fabrycznymi felgami 17 x 7,5 cala z przesunięciem 45 mm (a także 235 45 17 na kole tego samego rozmiaru, moim zdaniem nieco szerokie, ale działa) i z nich będą działać.

#15 ·
Kontynuując wątek - dla opony 225/45R17, jaki był najbardziej agresywny możliwy offset dla felgi 17 x 8 bez obcierania przy maksymalnym przyspieszeniu bocznym?

Jeździłem na oponach 225/45R17 na felgach Styllas i nie miałem żadnych problemów. W tym sezonie chcę przejść na szerszą felgę/bardziej agresywny offset.

#16 ·
Re: Felga 8" szerokości, opona 225 lub 235?

Mam 235 na 8" i ET 38

Z przodu jestem absolutnie na maxa (ociera o wewnętrzne poszerzenie, ale nie o błotnik), więc skoro masz 5 mm mniej opony na zewnątrz, powiedziałbym, że 35 byłoby max bez ocierania.

Z tyłu zależy, czy zrolujesz swoje błotniki. Moje są zrolowane, więc nie mam pojęcia. Problem w tym, że jeśli zrobisz flush z przodu i nie zrolujesz tyłu, będzie to wyglądać dziwnie... Nasze samochody mają około 15-20 mm metalu, który trzeba zrolować lub opony muszą się schować do środka.

Wysłane z mojego Nexusa 7 za pomocą Tapatalk 2

#17 · (Edited)
LOl, zamierzam użyć tego szkicu dla tyłu :p
Image

To jest z felgami 18x8 na oponach 225x40, z ET 45 i pochyleniem -1,5° oraz sprężynami H&R + Bilstein B8 (nowe amortyzatory podniosły to trochę z powrotem) w FWD, a opony Michelin mają dość swobodne zaokrąglenie na zakrętach.
Ocierałem w takich warunkach jak obciążenie w bagażniku, podczas agresywnego pokonywania zakrętów i z pasażerami z tyłu (to było najgorsze).

Weź pod uwagę profil opony, a także pochylenie.
225x40 na 18 to lepsze dopasowanie niż 235. Nie jestem pewien co do 17. Musiałbym obliczyć różnicę.

#18 ·
225 / 35 / 19 na 8" ET 38.
z pewnością nie nazwałbym 225 na 8" zbyt dużym naciągiem.
nie przejmuj się wygięciem w kole...zostało już naprawione..

#19 ·
225 / 35 / 19 na 8" ET 38.
Z pewnością nie nazwałbym 225 na 8" zbyt dużym naciągiem.
nie zwracaj uwagi na zgięcie w kole...od tego czasu zostało naprawione..
Człowieku, to musiało mocno obetrzeć, żeby tak mocno uderzyć w koło . . . ;)

+1 na Slasher
:thumbup:

225 na 8 to ledwie naciąg. Po prostu nie dostajesz tak dużej ochrony felgi, ale pomimo tego kontrprzykładu :p nadal wolę, żeby było równo lub blisko. Nie trzeba dodawać, że to również zależy od opon!

Może tak nie wygląda, ale guma nadal wystaje z felgi.

#21 ·
225's Zrobiłbym 50 Ratio: Hej, ale to ja - więc mógłbym pęknąć 60 MPH na drugim biegu - Bez zmiany biegów - naprawdę skróciłoby to czas.

Lekkie rozciągnięcie, ponieważ wymagają one felg 7" - Będziesz mógł trochę mocniej napompować ciśnienie w oponach, 2 psi powyżej tego, co normalnie jeździsz.

Zanim powiesz - Tak - 2 psi zwiększy - Mpg - może również trochę prowadzenie.

Ładna ochrona koralików. Może będę musiał zrobić to samo. :beer:

owns 2009 VOLVO V70 3.2S
#22 ·
Czy ktoś ma 235/40/18 w swoim S40? Byłbym ciekaw to zobaczyć. Zawsze myślałem, że 225 to maksimum, jakie powinno się brać - nadal tak myślę i dzięki TG. :) Hek, wciąż chciałbym dostać oponę 225/50/18, jeśli mógłbym, tylko po to, żeby mieć więcej gumy niż profil 40.

#26 · (Edited)
@VVS40: co to za zestaw zacisków hamulcowych, którego używasz?

#27 ·
Tak naprawdę to nie... Moje felgi są oddalone o ~2 mm od ocierania się wewnątrz, a opona 225 ledwo mija błotnik/nadkole o ~1 mm ;) Przynajmniej z przodu... Tyły są wystarczająco duże dla opon o szerokości ~255 ;)