SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

5W30 czy 5W40 do 5-cylindrowego silnika turbo S60?

9.1K views 30 replies 12 participants last post by  AM Reed  
#1 ·
Instrukcja obsługi mojego S60 T5 z 2013 roku zaleca olej 5W30 ACEA A5/B5. Jednak mój lokalny niezależny mechanik Volvo zaleca Liqui Moly 5W40 dla samochodów z większym przebiegiem lub wymagającym użytkowaniem i powiedział mi, że Volvo zaleca 5W30 ze względu na oszczędność paliwa, a nie osiągi. Czy jest jakaś korzyść z 5W40 pod względem zmniejszenia zużycia, osadów lub zużycia oleju, czy powinienem po prostu trzymać się 5W30? Dzięki.

#2 ·
Instrukcja obsługi mojego S60 T5 z 2013 roku zaleca olej 5W30 ACEA A5/B5. Jednak mój lokalny niezależny mechanik Volvo zaleca Liqui Moly 5W40 do samochodów z większym przebiegiem lub wymagającym użytkowaniem i powiedział mi, że Volvo zaleca 5W30 ze względu na oszczędność paliwa, a nie osiągi. Czy jest jakaś korzyść z 5W40 pod względem zmniejszenia zużycia, szlamu lub zużycia oleju, czy powinienem po prostu trzymać się 5W30? Dzięki.
Brzmi całkiem dobrze.

Dodam. Starszy 5-cylindrowy w P2 używa 5W40 zgodnie z instrukcją. Prawie ten sam silnik. Są też inni kompetentni ludzie polecający 5W40 do "normalnych" silników pod względem trwałości silnika i cięższej jazdy. To właśnie będę również używał w moim V70 P3 5-cylindrowym przynajmniej latem.

Więc chociaż nie jestem ekspertem, nie jest on sam z tym twierdzeniem, polecając 5W40 dokładnie z tych powodów.

Wysłane z mojego SM-N975F używając Tapatalk

#6 ·
5w40 zapewnia prawdopodobnie lepszą ochronę silnika i turbosprężarki oraz mniejsze prawdopodobieństwo przedostawania się spalin do skrzyni korbowej i spalania oleju.

Główną zaletą 5w30 jest niewielki wzrost oszczędności paliwa.
Słyszałem, że stosowanie oleju o wyższej wadze powoduje większe zużycie pompy, czy to prawda? Myślałem, że tak, ponieważ ten sam silnik w starszych Volvo używa 5w40

#4 ·
Instrukcja obsługi mojego S60 T5 z 2013 roku zaleca olej 5W30 ACEA A5/B5. Jednak mój lokalny niezależny mechanik Volvo zaleca Liqui Moly 5W40 dla samochodów z większym przebiegiem lub wymagającym użytkowaniem i powiedział mi, że Volvo zaleca 5W30 ze względu na oszczędność paliwa, a nie osiągi. Czy jest jakaś korzyść z 5W40 pod względem zmniejszenia zużycia, szlamu lub zużycia oleju, czy powinienem po prostu trzymać się 5W30? Dzięki.
Klimat?

#9 ·
I dowiedziałem się, że klasyfikacja A5/B5 (jakkolwiek chemicznie osiągnięta) ma na celu wyłącznie zwiększenie oszczędności paliwa. Nie ma to nic wspólnego z trwałością silnika i prawdopodobnie przyczynia się do problemu zużycia oleju.... Nie martwię się używaniem oleju, który nie ma tej klasyfikacji. Oczywiście tylko w przypadku samochodów po gwarancji....

#25 ·
Zazwyczaj odwołuję się do inżynierów i instrukcji.
Ale ponieważ firmy samochodowe ulegają rządowym nakazom i dostosowują się, głównie ze względu na średnie zużycie paliwa w firmach, nie wierzę, że "oni" dbają już o żywotność mojego silnika. Jakakolwiek szansa na zwiększenie oszczędności paliwa o 0,5% zostanie włączona do silnika, niezależnie od trwałości silnika. No weź, wiedzą, że silnik się po prostu nie rozpadnie. I nie mówię, że robią to celowo.
Te pierścienie olejowe o niskim napięciu, powodujące zużycie oleju, są tego doskonałym przykładem.
W żaden sposób nie wierzę w "płyny do przekładni na całe życie".
więc to do nas należy przedzieranie się przez wszystkie dane i opinie z internetu, aby wyciągnąć własne wnioski. Potem dodaję zdrowy rozsądek.
To wciąż tylko opinia.
To wątek o oleju.......

#26 ·
...Ale ponieważ firmy samochodowe ulegają rządowym nakazom i podporządkowują się im, głównie ze względu na średnią oszczędność paliwa w firmach... W żaden sposób nie wierzę w "dożywotnie płyny do skrzyni biegów"....
Jak "dożywotnie płyny do skrzyni biegów" poprawiają "średnią oszczędność paliwa"?