SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Serwis 30K - 2002 T6

656 views 2 replies 2 participants last post by  2k2S80t6  
#1 ·
Kupiłem samochód z przebiegiem 33 tys. km, a teraz przy 36 tys. km jest u dealera (w ramach gwarancji) z powodu problemu z przyspieszaniem (prawdopodobnie przepustnica/korpus) i wymiany oleju. W każdym razie, podczas gdy byli w systemie z moim numerem VIN, zauważyli, że przegląd przy 30 tys. km nie został wykonany i zaoferowali jego wykonanie za niską cenę 570 $
Image

Zadzwoniłem do dwóch niezależnych warsztatów, jeden wycenił w zasadzie taką samą cenę, a drugi był prawie o 10% tańszy. Czy jest jakiś powód, aby nie skorzystać z zaufanego niezależnego warsztatu, który jest Volvo Master Tech, w celu wykonania tej usługi? Myślę, że obejmuje to płukanie układu hamulcowego i chłodzenia, świece zapłonowe, filtr pyłkowy, filtr kabinowy i więcej. Czy ma również znaczenie, czy ma Vadis do sprawdzania kodów, ale brak połączenia do pobierania?

#2 ·
Re: Serwis 30 tys. km - 2002 T6 (2k2S80t6)

Moje 2 centy. Za różnicę zaledwie 10% pozwoliłbym dealerowi wykonać ten konkretny serwis. Mój dealer prowadzi moje (skonputeryzowane) zapisy serwisowe (kwestia odsprzedaży dla niektórych), zawsze sprawdza wszelkie inne notatki techniczne lub aktualizacje oprogramowania i zawsze jest źródłem informacji na temat innych drobnych problemów. Kilka razy otrzymałem samochód z serwisu i stwierdziłem, że zamontowano nowe wentylatory chłodnicy lub wymieniono inne części w ramach (nieznanych mi) biuletynów serwisowych.

#3 ·
Re: Serwis 30 tys. km - 2002 T6 (Moe-Jiller)

Sam śledzę biuletyny techniczne. Nie jestem też zbytnio zachwycony obsługą, jaką otrzymałem wczoraj u dealera. Mój problem z falowaniem został "naprawiony" aktualizacją ECM i powiedziano mi, że wyraźne kliknięcie odczuwalne w gałce geartronic podczas hamowania to elektrozawór parkowania. Nie wierzę w to! Nie wspominając o tym, że kosztowało mnie to ponad 60 dolarów za cholerną wymianę oleju
Image