SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2025 XC90 ROZŁADOWANY AKUMULATOR

3 reading
3.8K views 22 replies 10 participants last post by  MGrace  
#1 ·
Właśnie wymieniłem XC90 z 2020 roku na XC90 z 2025 roku. Samochód nie uruchomił się wczoraj, ponieważ akumulator był bardzo rozładowany... brak świateł, klaksonu itp. Volvo odholowało go do dealera zeszłej nocy. Obecnie przeprowadzają diagnostykę i zadzwonili do mnie, aby zapytać, jak długo samochód stał... Poinformowałem ich, że nie dłużej niż 4 godziny. Następnie zapytali, czy zamykam go, gdy jest w moim garażu. Dlaczego miałbym to robić? Powiedziano mi, że samochód powinien być zawsze zamknięty, gdy jest zaparkowany, ponieważ usypia pojazd i zatrzymuje pobór prądu z akumulatora. Nie wierzę w to. Dwa dni po odebraniu samochodu musiałem zostawić go na pięć dni na parkingu lotniskowym. Zgodnie z aplikacją Volvo, był odblokowany przez cały czas bez żadnych problemów. Jeszcze jeden szczegół... kilka dni po odebraniu samochodu klapka wlewu paliwa nie chciała się otworzyć. Samochód był odblokowany. Odblokowałem go kluczem FB i klapka wlewu paliwa się otworzyła. Dealer stwierdził, że "tak się czasem zdarza".

Będę wdzięczny za wszelkie przemyślenia.

Dzięki.

#2 ·
Cóż, samochód powinien być zamknięty z powodów, które podali, ale to nie zawsze rozładuje akumulator (zostawiamy samochody niezamknięte w salonie na tydzień lub dwa, zanim zawracamy sobie głowę podłączeniem ładowarki). To komputer i jeśli komputer utknie w jednym z wielu procesów i się zawiesi, może to spowodować pobór prądu, a zamykanie zwykle temu zapobiega. Jednocześnie trzykrotne zamknięcie samochodu u dealera powoduje przejście samochodu w tryb diagnostyczny, który następnie rozładowuje akumulator, aż samochód opuści sieć Wi-Fi dealera. Wiele sposobów na rozładowanie akumulatora, trudno wiedzieć, co to dla ciebie zrobiło, ale tak, trzymanie go zamkniętego pomaga temu zapobiec.

Jeśli jesteś jednym z tych, którzy nie zostawiają po prostu włączonych świateł mijania na auto... ustawienie świateł postojowych (jedno nad wyłączonym) pozostawi włączone światła postojowe, nawet jeśli wyłączysz samochód. To może rozładować go w kilka godzin (wiem, że rozładowało go w nocy... nie jestem pewien, jaki jest rzeczywisty pobór prądu).

Dlaczego zostawiłeś samochód niezamknięty na lotnisku? To wydaje się głupie, zwłaszcza gdy widziałeś, że był niezamknięty i mogłeś go zamknąć za pomocą aplikacji.

W przypadku klapki wlewu paliwa zwykle dzieje się tak, gdy drzwi były zamknięte i nie wszystkie się odblokowują. To drzwi i oprogramowanie traktuje je jako takie. Typowym scenariuszem jest sytuacja, w której ustawiasz samochód tak, aby odblokowywał tylko jedne drzwi, a drzwi, w tym klapka wlewu paliwa, pozostają zablokowane, dopóki nie ustawisz inaczej. Kiedy otworzyłeś drzwi kierowcy, pozostałe drzwi się nie odblokowały. Jestem pewien, że jest kilka innych przypadków, w których drzwi są również zablokowane, ale to te, które często widzę.

#3 ·
Cóż, samochód powinien być zamknięty z powodów, które podali, ale to nie zawsze rozładuje akumulator (zostawiamy samochody niezamknięte w salonie na tydzień lub dwa, zanim zawracamy sobie głowę podłączeniem ładowarki). To komputer i jeśli komputer utknie w jednym z wielu procesów i się zawiesi, może to spowodować pobór mocy, a zamykanie zwykle temu zapobiega. Jednocześnie trzykrotne zablokowanie samochodu u dealera powoduje przejście samochodu w tryb diagnostyczny, który następnie rozładowuje akumulator, aż samochód opuści sieć Wi-Fi dealera. Wiele sposobów na rozładowanie akumulatora, trudno wiedzieć, co to zrobiło dla ciebie, ale tak, trzymanie go zamkniętego pomaga temu zapobiec.

Jeśli jesteś kimś, kto nie zostawia po prostu włączonych świateł mijania na auto... ustawienie świateł postojowych (jedno nad wyłączonym) pozostawi włączone światła postojowe, nawet jeśli wyłączysz samochód. To może rozładować go w kilka godzin (wiem, że rozładowało go w nocy... nie jestem pewien, jaki jest rzeczywisty pobór prądu).

Dlaczego zostawiłeś samochód niezamknięty na lotnisku? To wydaje się głupie, zwłaszcza gdy widziałeś, że był niezamknięty i mogłeś go zamknąć za pomocą aplikacji.

Jeśli chodzi o klapę wlewu paliwa, zwykle dzieje się tak, gdy drzwi były zamknięte i nie wszystkie się odblokowują. To drzwi i oprogramowanie traktuje je jako takie. Typowym scenariuszem jest to, że jeśli ustawisz samochód tak, aby odblokowywał tylko jedne drzwi, drzwi pozostają zablokowane, w tym klapa wlewu paliwa, dopóki nie powiesz inaczej. Kiedy otworzyłeś drzwi kierowcy, pozostałe drzwi się nie odblokowały. Jestem pewien, że jest kilka innych przypadków, w których drzwi są również zablokowane, ale to te, które często widzę.
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem twoje wyjaśnienie dotyczące sytuacji z zamykaniem drzwi. Jeśli chodzi o lotnisko... używam tego samego parkingu poza terenem od lat (4 do 5 razy w miesiącu) Tak po prostu robią!

#5 · (Edited)
Dealer wciska ci totalne bzdury. Zostawili nasze samochody odblokowane na wiele dni w środku i na zewnątrz, jednocześnie upierając się, że tak nie jest. „Zawsze je zamykamy”. Aplikacja VOC to wykrywacz kłamstw, podobnie jak Apple AirTag. Lubię zamykać samochód z aplikacji (tylko gdy jest zaparkowany na zewnątrz), wiedząc, że będą w zabawnej sytuacji, jeśli technik zostawi kluczyk w samochodzie. To tylko kwestia czasu.

Pozostawienie samochodu odblokowanego nie rozładuje akumulatora w tak krótkim czasie. Potrzebujesz wielu dni, prawdopodobnie więcej niż cały tydzień. Chyba że robiłeś dużo startów i zatrzymań z niewielką lub zerową jazdą i nie pozwoliłeś samochodowi w pełni naładować się, jeżdżąc przez odpowiednią ilość czasu.

Tak czy inaczej, nie mogę uwierzyć, że przechodzisz przez to z tak nowym samochodem. Każdy, kto ryzykuje EX40 lub EX90, będzie miał niemiłe przebudzenie.

#6 ·
Dealer daje ci totalne wymówki BS. Zostawili nasze samochody odblokowane przez wiele dni w środku i na zewnątrz, podczas gdy upierają się, że tak nie jest. „Zawsze je zamykamy”. Aplikacja VOC to wykrywacz kłamstw, wraz z Apple air tag. Lubię zamykać samochód z aplikacji (tylko gdy jest zaparkowany na zewnątrz), wiedząc, że będą w zabawnej sytuacji, jeśli technik zostawi kluczyk w samochodzie. Tylko kwestia czasu.

Pozostawienie samochodu odblokowanego nie rozładuje akumulatora w tak krótkim czasie. Potrzebowałbyś wielu dni, prawdopodobnie więcej niż cały tydzień. Nie mogę uwierzyć, że masz z tym do czynienia z tak nowym samochodem. Każdy, kto ryzykuje EX40 lub EX90, będzie miał niemiłe przebudzenie.
Nie sądzę, żeby to była wymówka BS... Widziałem, jak samochody umierały z pozornie bez powodu, ale z pewnością jest powód. Będąc komputerem, to tylko kwestia tego, że nie zawsze rozumiemy, co to jest. Zamykanie samochodu zmniejsza prawdopodobieństwo rozładowania. Jeśli rozładowanie trwało, może nie było tak, że ostatnie 4 godziny to zrobiły, ale że przypadkowo były to ostatnie 4 godziny na już słabym akumulatorze. Jeśli nigdy nie jest zamykany i jeździ się na krótkich dystansach, nie będzie miał wystarczająco dużo czasu na naładowanie. Z pewnością nazwałbym to „najlepszą praktyką” zamykania tych komputerów... samochodów.

Chciałbym, żeby samochody nie były komputerami, ale są. Musisz myśleć o nich w ten sposób. Może nie powinieneś... po stronie oprogramowania powinno być więcej „carizingu”, zgadzam się. Ale jeśli myślisz o nich jak o komputerze, z pewnością obniża to poziom stresu, ponieważ teraz pasują do oczekiwań.

Spójrz wstecz na fora P3... Ludzie rozmawiali o kontrolce niskiego poziomu naładowania akumulatora, która się zaświeci. „Mam samochody od 50 lat i nigdy nie zaświeciła mi się kontrolka niskiego poziomu naładowania akumulatora za to, że nie jeździłem nim przez kilka dni”... Po pierwsze, samochody testowały, czy mają niski poziom naładowania akumulatora na tym samym poziomie, a po drugie, miały większy stały pobór prądu niż samochody z ostatnich 50 lat. Więc to nawet nie jest „nowy” problem, tylko jego ewolucja. Ale tak, sam jestem w zespole gaźnika i punktów, ale nie sądzę, żeby wiele osób je kupiło, gdyby były dostępne, na pewno nie w segmencie Volvo.

#9 ·
Jako kierowca kilku poprzednich modeli, który przygląda się nowym Volvo, słyszę coraz więcej powodów, żeby tego nie robić. Czy naprawdę mówimy, że nowy Volvo pozostawiony na kilka dni bez zamknięcia rozładuje akumulator? Na przykład, parkujemy nasze samochody w garażu, kiedy jedziemy na wakacje. Moja żona parkuje w garażu codziennie. Nigdy nie zamknąłem ani jednego samochodu w naszym zamkniętym garażu. Czy mówimy, że powinienem spodziewać się rozładowanego akumulatora w ciągu 5 do 7 dni i że byłoby to uważane za normalne?

#10 ·
Jako kierowca kilku poprzednich modeli, który przygląda się nowym Volvo, słyszę coraz więcej powodów, aby tego nie robić. Czy naprawdę mówimy, że nowy Volvo pozostawiony na kilka dni bez zamknięcia rozładuje akumulator? Na przykład, kiedy jedziemy na wakacje, parkujemy nasze samochody w garażu. Moja żona parkuje w garażu codziennie. Nigdy nie zamknąłem ani jednego samochodu w naszym zamkniętym garażu. Czy mówimy, że powinienem spodziewać się rozładowanego akumulatora w ciągu 5 do 7 dni i czy byłoby to uważane za normalne?
Z pewnością zrozumiałe jest, że pojazd w dowolnym stanie bezpieczeństwa (zamknięty lub otwarty) będzie wymagał dodatkowego wsparcia, gdy pozostanie nieużywany przez dłuższy czas.
Zwłaszcza gdy elektronika staje się coraz bardziej powszechna.

To tylko kolejny powód, aby przejść na pełne EV, gdzie systemy elektryczne są stale konserwowane poprzez podłączenie do prądu.

#16 ·
Cześć wszystkim. Więc podobne pytanie. Właśnie wymieniłem moje 2022 xc90 b5 na. 2025.5 b6 ultra. W moim starym samochodzie dwa razy samochód wszedł w tryb awaryjny z obrazkiem żółwia. Dealer powiedział, że prawdopodobnie stało się tak, ponieważ samochód czasami stoi przez 2 tygodnie (zamknięty), wymienili akumulator. Próbuję pomyśleć, jak temu zapobiec? Miałem samochód zaparkowany tylko przez 5 dni i postanowiłem zrobić test i zobaczyć załączone wyniki. Dziwne, prawda? FYI mam kamerę samochodową działającą po wyłączeniu zapłonu, ale ma ona ustawienie wyłączania po osiągnięciu przez samochód 12,0 V. Czy to normalne?

#17 ·
12.0 V to za niskie ustawienie. Tak, Volvo używa akumulatorów AGM i są one lepsze od kwasowo-ołowiowych, ale i tak nie będą dobrze działać rozładowane do 12.0 V każdego dnia, a następnie pozostawione na kilka dni, a następnie uruchomione. Pozbądź się trybu parkingowego kamery samochodowej, a prawdopodobnie wszystko będzie dobrze po wymianie obecnego akumulatora.

#18 ·
12,0 V to za niskie ustawienie. Tak, Volvo używa akumulatorów AGM i są one lepsze niż kwasowo-ołowiowe, ale i tak nie będą dobrze działać rozładowane do 12,0 V każdego dnia, a następnie pozostawione na kilka dni, a następnie uruchomione. Pozbądź się trybu parkingowego kamery samochodowej, a prawdopodobnie wszystko będzie dobrze po wymianie obecnego akumulatora.
Co z ustawieniem na 12,5, czy to wraz z kilkudniowym postojem rozładuje akumulator?
Moim zmartwieniem jest to, że naładowanie akumulatora wciąż wynosi 74 procent, ale stan akumulatora wynosi 6%, dlaczego tak miałoby być po 2 tygodniach posiadania samochodu?

#21 ·
2024 X90 z przebiegiem 20 tys. mil... bateria padła 6 miesięcy temu i powiedziano mi, że muszę jeździć na dłuższe wycieczki i zamykać go za każdym razem, gdy go nie używam, a także próbować jeździć nim co najmniej co drugi dzień. Okej, jasne. Pojechałem nim na 11-godzinną wycieczkę 2 tygodnie temu. Zamykam go ZA KAŻDYM RAZEM, gdy z niego wysiadam. Jeżdżę nim codziennie. Nadal martwy na moim podjeździe dziś rano. Nie! Koniec. Sprzedaję go z powrotem dealerowi ze stratą.

#22 ·
Zanim sprzedasz go dealerowi ze stratą, upewnij się, że Twój stan nie ma ulgi podatkowej od wymiany. Zasadniczo lepiej jest oddać go w rozliczeniu niż sprzedać z powrotem dealerowi. A także Carvana lub Carmax często oferują całkiem głupie pieniądze za późne modele samochodów.

#23 ·
Tak! Powiedziano mi, że to dlatego, że istnieją funkcje/procesy, które nadal działają "w tle", chyba że samochód jest zamknięty, a wtedy wszystkie procesy całkowicie się wyłączają. Nawet zamknięcie mojego samochodu nie zapobiegło temu, że mnie zawiódł! Nie mogę odbywać zbyt wielu krótkich podróży, nie mogę wystawiać na ekstremalne temperatury przez długi czas, nie mogę zostawiać samochodu na zbyt długo bez jazdy... Dopiero 1,5 roku i wiele wizyt u dealera później z powodu rozładowanych akumulatorów w XC90 z 2024 roku i po prostu zrezygnowałem i go wymieniłem. Smutne, bo UWIELBIAŁEM wszystko inne w tym samochodzie!!