SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2022 XC60 Recharge - Zaskakujące automatyczne hamowanie!

3.4K views 15 replies 9 participants last post by  Nearly_Tarzan  
#1 ·
Zatem każdego ranka, kiedy wyjeżdżam z podjazdu, zauważam, że hamulce są niesamowicie "sztywne". Inny sposób, aby to ująć, to że "pulsą" przy niewielkim lub zerowym nacisku na pedał hamulca. Po 3 tygodniach jazdy samochodem po prostu założyłem, że kiedy po raz pierwszy uruchamiam samochód, hamulce są niesamowicie czułe. Kiedy już wyjadę na ulicę i wrzucę bieg, hamują "zgodnie z oczekiwaniami". Wczoraj, kiedy wyjeżdżałem z podjazdu, samochód nagle się zatrzymał, gdy byłem jeszcze w połowie drogi w dół podjazdu, około 6 metrów od ulicy. Nic nie było za mną i zarówno moja żona, jak i ja byliśmy oszołomieni (pomyśleliśmy: WTF uderzyłem?!!). Nic nie było za nami i nikt nie przeciął nam drogi.

Chciałbym wspomnieć, że nasz podjazd jest nierówny, ponieważ korzenie wypychają część betonu do góry i użyłem asfaltu, aby ułatwić przejeżdżanie przez te przejścia. Czy samochód może wykrywać różnicę 5 cm między blokami betonowymi i myśleć, że to "coś", czy też kontrast światła i ciemności betonu i asfaltu może wyzwalać automatyczne hamowanie? Jakieś pomysły? I co z tym super-czułym hamowaniem zaraz po uruchomieniu?

#2 ·
Zatem każdego ranka, kiedy wyjeżdżam z podjazdu, zauważam, że hamulce są niesamowicie "ciasne". Inny sposób, aby to ująć, to to, że "pulsą" przy niewielkim lub zerowym nacisku na pedał hamulca. Po 3 tygodniach jazdy samochodem po prostu założyłem, że kiedy po raz pierwszy uruchamiam samochód, hamulce są niesamowicie czułe. Kiedy już wyjadę na ulicę i wrzucę bieg, hamuje "zgodnie z oczekiwaniami". Wczoraj, kiedy wyjeżdżałem z podjazdu, samochód nagle się zatrzymał, gdy byłem jeszcze w połowie drogi w dół podjazdu, około 6 metrów od ulicy. Nic nie było za mną i zarówno moja żona, jak i ja byliśmy oszołomieni (pomyśleliśmy: WTF uderzyłem?!!). Nic nie było za nami i nikt nie przeciął nam drogi.

Chcę wspomnieć, że nasz podjazd jest nierówny, ponieważ korzenie wypychają część betonu do góry i użyłem asfaltu, aby te przejścia były łatwiejsze do pokonania. Czy samochód może wykrywać różnicę 5 cm między blokami betonowymi i myśleć, że to "coś", czy też kontrast światła i ciemności betonu i asfaltu może uruchamiać automatyczne hamowanie? Jakieś pomysły? Co się dzieje z superczułym hamowaniem na samym początku?

Dzięki wszystkim!
Czy powiadomienie o automatycznym hamowaniu pojawiło się na centralnym wyświetlaczu?

#3 ·
Zgadzam się, że automatyczne hamowanie jest przerażające jak cholera, czujesz się, jakbyś uderzał w lotniskowiec. Jedną z rzeczy, które możesz zrobić, to spróbować wjechać tyłem na parking z krzakami i zobaczyć, jak zareaguje na ten scenariusz. Twoje czujniki mogą również wymagać ponownej regulacji.

#6 ·
Zgadzam się, że automatyczne hamowanie jest przerażające jak ***, czujesz, że uderzasz w lotniskowiec.
Jedną rzeczą, którą możesz zrobić, to spróbować wjechać tyłem na parking, który ma krzaki i zobaczyć, jak zareaguje na ten scenariusz.
Twoje czujniki mogą również wymagać ponownej regulacji.
Dzięki! Tak, to było przerażające... Pomyślałem, co do cholery właśnie uderzyłem i rozejrzałem się i co wiesz... nic tam nie było! Bardzo strefa zmierzchu!!
Jeśli moje czujniki wymagają regulacji, rozumiem, że to wycieczka do dealera?

#7 ·
Czy podjazd jest na wzniesieniu? Automatyczny hamulec czasami na to reaguje i myśli, że zaraz w coś uderzy i hamuje. Zdarzyło mi się to wcześniej na moim podjeździe.
Nie.. jest płaski... bardzo (bardzo) niewielki spadek, ale zastanawiam się, czy to między cieniami, kontrastującym jasnym betonem z czarnym asfaltem itp. to wyzwala.

#8 ·
Zatem każdego ranka, kiedy wyjeżdżam z podjazdu...
Dzięki wszystkim!
Więc wracając do tego. Przez ostatnie dwa dni wyjeżdżałem przodem i nie doświadczam tego szarpanego zatrzymywania i ruszania z hamulcami (chociaż nadal wydają się bardzo czułe) i żadnych ostrzeżeń. Znowu, to wyjeżdżanie przodem, a nie cofanie. Czy to (ponownie) może wskazywać na to, że tylne czujniki wymagają jakiejś regulacji, jak napisał powyżej b-mtrd?
Dzięki!

#10 ·
Więc kontynuując ten temat. Przez ostatnie dwa dni wyjeżdżałem przodem i nie miałem tego szarpanego zatrzymywania się z hamulcami (chociaż nadal są bardzo czułe) i żadnych ostrzeżeń ani powiadomień. Ponownie, dotyczy to wyjeżdżania przodem, a nie cofania. Czy to (ponownie) może wskazywać na to, że czujniki tylne wymagają jakiejś regulacji, jak napisał b-mtrd powyżej?
Dzięki!
Tak, zdecydowanie coś jest nie tak z tylnymi czujnikami i z mojego doświadczenia, potencjalnie konkretnie z czujnikami ostrzegającymi o ruchu poprzecznym. Czujniki CTA nie tylko szukają obiektów bezpośrednio za tobą, ale także obiektów nadjeżdżających z boku i miałem wiele fałszywych alarmów z krzakami itp. po bokach mojego podjazdu. Kiedy mieszkaliśmy przy ruchliwej ulicy, próba cofania do krawężnika, aby poczekać na wolne miejsce, była prawie niemożliwa, ponieważ hamulec awaryjny uruchamiał się wielokrotnie, gdy próbowałem posuwać się w kierunku ulicy.

W twoim przypadku sprawdziłbym, czy możesz spróbować powtórzyć to poza swoim podjazdem (parking itp.), a następnie zabrać to do dealera. Być może regulacja mogłaby rozwiązać problem.

#12 ·
Mam S60 i zauważyłem, że ostrzeżenie o ruchu poprzecznym z tyłu może być nadmiernie czułe na samochody przejeżdżające naprawdę daleko z tyłu. Powiedziałeś, że nic nie przecinało twojej drogi - czy to oznacza, że ​​żadne samochody nie przejeżdżały obok twojego podjazdu, gdy cofałeś? Powodem, dla którego pytam, jest to, że kiedy po raz pierwszy dostałem samochód, działo się to za każdym razem, gdy cofałem na moje zwykłe miejsce w pracy. Rząd miejsc parkingowych znajdował się tuż przy drodze, ale był oddzielony ~2,4 metrowym pasem trawy i chodnikiem, a jeśli samochody przejeżdżały obok, gdy cofałem na miejsce, ostrzeżenie o ruchu poprzecznym z tyłu uruchamiało się i hamulce się zaciskały. To było naprawdę wstrząsające. Teraz po prostu wjeżdżam przodem, kiedy tam parkuję, ale przez kilka pierwszych razy było to dość mylące.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

2019 S60 T6 Inscription z Advanced & Climate

#16 ·
Mam S60 i zauważyłem, że ostrzeżenie o ruchu poprzecznym z tyłu może być nadmiernie wrażliwe na samochody przejeżdżające naprawdę daleko z tyłu. Powiedziałeś, że nic nie przecinało twojej drogi - czy to oznacza, że żadne samochody nie przejeżdżały obok twojego podjazdu, gdy cofałeś? Powodem, dla którego pytam, jest to, że kiedy po raz pierwszy dostałem samochód, działo się tak za każdym razem, gdy cofałem na moje zwykłe miejsce w pracy. Rząd miejsc parkingowych znajdował się tuż przy drodze, ale był oddzielony ~2,4 metrowym pasem trawy i chodnikiem, a jeśli samochody przejeżdżały obok, gdy cofałem na miejsce, ostrzeżenie o ruchu poprzecznym z tyłu włączało się i hamulce się zaciskały. To było naprawdę szokujące. Teraz po prostu wjeżdżam przodem, kiedy tam parkuję, ale za pierwszym razem było to dość mylące.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

2019 S60 T6 Inscription z Advanced & Climate
Tak... nic na ulicy, żadnych zwierząt, nic... nic. Przez ostatnie kilka dni po prostu wyjeżdżam prosto i jak dotąd wszystko dobrze.

#13 ·
Mamy go dopiero od niedawna i wycofywanie z garażu nawet z 360 jest powolne, ponieważ bardzo boimy się w coś uderzyć tym nowym cackiem. Patrzę przez ramię, sprawdzam kamerę i lusterka i nagle BUM! Zdecydowanie w coś uderzyłem i tym czymś był nasz drugi nowy samochód. F#*%! Więc wysiadam, patrzę na oba samochody i nic. Dużo miejsca i chociaż odczułem ulgę, byłem trochę zaniepokojony, że coś innego mogło pójść nie tak. Więc czytanie tego i innych historii sprawia, że czuję się o wiele lepiej, ale wciąż nienawidzę tego uczucia...lol

#14 ·
Zauważyłem, że kiedy cofam na miejsce parkingowe pomiędzy dwoma samochodami, a przestrzeń jest trochę ciasna, automatyczny hamulec łatwo się uruchamia, gdy jestem w połowie drogi. Jednak nie zdarzyło się to, gdy cofałem na miejsce parkingowe sam, bez samochodów obok mnie (lub nawet jeśli obok mnie jest jeden samochód, też jest w porządku, zdarzało się to tylko wtedy, gdy parkowałem pomiędzy samochodami). Myślę więc, jak wspomniano powyżej, że przyczyną problemu były tylne czujniki poprzeczne (czujniki wykrywające boki samochodu).

#15 ·
Przytrafiło mi się to (automatyczne hamowanie) kilka razy i za każdym razem mnie to wystraszyło. Więc teraz po prostu to wyłączam, gdy wycofuję z garażu. Kiedy kamera pojawi się po wrzuceniu wstecznego, po prostu dotknij ekranu w dowolnym miejscu, a następnie dotknij "Tylny automatyczny hamulec" w prawym dolnym rogu i wybierz wyłączenie. FYI, wyłączam zarówno tylny automatyczny hamulec, jak i czujniki parkowania podczas przejazdu przez myjnię.