SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2019 Volvo V60 Cross Country

12K views 41 replies 17 participants last post by  hfwilkesjr  
#1 ·
To jest pierwszy render, na który natknąłem się w internecie:

Jest dokładnie taki, jakiego oczekuję: V60 z tym samym wykończeniem Cross Country, które ma również V90 CC. Osobiście wolałbym więcej wytrzymałych elementów ("więcej czarnego plastiku"), takich jak zawsze miał XC70.

#2 ·
Nie mogę się doczekać, aby to zobaczyć osobiście, dzięki za udostępnienie :beer:

#4 ·
Podobają mi się czarne poszerzenia błotników, ale myślę, że podniesienie jest trochę za duże. Obecny cc to 2,5 cala podniesienia w stosunku do non-cc. Zdjęcia tutaj wyglądają prawie przesadnie. Zwłaszcza tył.

#7 ·
Podobają mi się czarne poszerzenia błotników, ale myślę, że podniesienie jest trochę za duże. Obecny cc ma podniesienie o 2,5 cala w stosunku do wersji bez cc. Zdjęcia tutaj wyglądają prawie na przesadzone. Zwłaszcza tył.
Spokojnie, nie będzie tak wysoko, chyba że jest wyposażony w zawieszenie pneumatyczne na 4 koła, w co wątpię.

#6 ·
Czy ktoś ma dane na temat daty GA dla v60 estate cross country w USA?
Myślę, że V60 i S60 pojawią się mniej więcej w tym samym czasie, pod koniec roku. V60CC pojawi się następnego lata. Chociaż wolę T8, chyba nie będzie T8, taka sama decyzja jak w przypadku V90CC.

Fusion · Czerwony · T8 · XC60

#29 ·
Bateria jest kontrolowana przez moduł ładowania. 45 KM generowane przez CISG może być dystrybuowane do akumulatora i silnika elektrycznego przez moduł sterowania. Kiedy bateria jest słaba, CISG generuje energię elektryczną, z której część ładuje akumulator, a duża część może napędzać silnik elektryczny. Czy to trudne do zrozumienia?

Sprowadza się to do tego, ile KM potrzebujesz z tyłu podczas jazdy. Jeśli nie ścigasz się w terenie, jest to z pewnością wystarczające przez większość czasu.

Wysłane z mojego Z978 przy użyciu Tapatalk

#30 · (Edited)
Bateria jest kontrolowana przez moduł ładowania. 45 KM generowane przez CISG mogą być dystrybuowane do akumulatora i silnika elektrycznego przez moduł sterowania. Kiedy bateria jest słaba, CISG generuje energię elektryczną, z której część ładuje akumulator, a duża część może napędzać silnik elektryczny. Czy to trudne do zrozumienia?

Tak naprawdę sprowadza się to do tego, ile KM potrzebujesz z tyłu podczas jazdy. Jeśli nie ścigasz się w terenie, jest to z pewnością wystarczające przez większość czasu.
Sugeruję, abyś przeczytał instrukcję obsługi, aby dowiedzieć się, jak działa układ napędowy T8, zanim coś opublikujesz.

"Generator wysokiego napięcia (CISG) - ładuje akumulator hybrydowy. Rozrusznik silnika spalinowego. Może dostarczać silnikowi spalinowemu dodatkowy prąd elektryczny."

CISG może pomóc w ładowaniu akumulatora hybrydowego, ale nie dostarcza 45 KM do silnika elektrycznego na tylnych kołach, jak się wydaje. 45 KM jest przeznaczone na przednią oś.

#31 ·
Powiedziawszy to, że kupiłbym hybrydę plug-in V90CC T8, nie jestem już tego taki pewien. Myślę, że z tego, co napisano na forach Swedespeed i gdzie indziej o problemach z brakiem równowagi między słabszym tylnym silnikiem elektrycznym a znacznie mocniejszym przednim silnikiem spalinowym, bardziej sensowne jest kupno Cross Country tylko z silnikiem spalinowym. Naprawdę chciałbym, żeby Volvo mogło opracować pojazd, który wysyła moc elektryczną i spalinową do obu osi w równych maksymalnych ilościach...

#32 ·
Powiedziawszy to, kupiłbym hybrydę plug-in V90CC T8, ale już nie jestem tego taki pewien. Myślę, że z tego, co napisano na forach Swedespeed i gdzie indziej o problemach z brakiem równowagi między słabszym tylnym silnikiem elektrycznym a znacznie mocniejszym przednim silnikiem spalinowym, bardziej sensowne jest kupno Cross Country tylko z silnikiem spalinowym. Naprawdę chciałbym, żeby Volvo mogło opracować pojazd, który wysyła moc elektryczną i spalinową na obie osie w równych maksymalnych ilościach...
Proszę, nie traktujcie układu napędowego T8 jako gorszego systemu. W większości sytuacji i warunków jazdy zapewnia on lepszą przyczepność niż T6. Wynika to z silnika o mocy 45 KM z przodu i silnika o mocy 87 KM z tyłu, które zapewniają lepszy moment obrotowy przy niskich obrotach niż konwencjonalny silnik. Jak wspomniałem wcześniej, jeśli używasz systemu zgodnie z przeznaczeniem: podłącz, naładuj, a następnie zarezerwuj baterię, jeśli wiesz, że warunki są złe. Będzie to dla Ciebie fantastyczny pojazd. Jak ze wszystkim, po prostu musisz być świadomy jego ograniczeń. Jeśli ograniczenia nadal Cię powstrzymują, zwróć szczególną uwagę na wariant łagodnej hybrydy (jeśli w ogóle pojawi się w CC). To może być złoty bilet, ale najpierw musimy dowiedzieć się więcej szczegółów.

#33 ·
Waga jest tym, co zapewnia mu lepszą przyczepność ORAZ sprawia, że moim zdaniem jest to gorszy system.

226 kg to dla mnie za dużo dodatkowej wagi, żeby chcieć się z nią poruszać. Polestar One traci tę samą wagę, używając paneli nadwozia z włókna węglowego, więc po prostu przesuwasz ciężar bliżej ziemi, ale w normalnym samochodzie? Nie, dziękuję.

#35 ·
Waga jest tym, co zapewnia lepszą przyczepność ORAZ sprawia, że ​​jest to gorszy system moim zdaniem.

500 funtów to dla mnie za duża dodatkowa waga, żeby chciało mi się ją przenosić. Polestar One traci tę samą wagę, używając paneli nadwozia z włókna węglowego, więc po prostu przesuwasz ciężar bliżej ziemi, ale w normalnym samochodzie? Nie, dziękuję.
Ciekawe, nie zdawałem sobie sprawy, o ile więcej waży T8... 665 funtów ~= 15% więcej dla XC90 w rzeczywistości.

#37 ·
Nie, o ile wiem, jeszcze nie ujawnili masy własnej.

#38 ·
Nie jestem pewien, jak działa system T8, ale mogę powiedzieć, jak działa Chevy Volt, dla porównania. Volt jest zawsze napędzany silnikami elektrycznymi. Baterie mogą dostarczać energię elektryczną, podobnie jak silnik benzynowy. Silnik benzynowy przejmuje całkowicie kontrolę, gdy baterie spadną do około 30%, aby chronić je przed rozładowaniem, a także zapewnić dodatkową moc w razie potrzeby. Przez większość czasu (podczas jazdy ze stałą prędkością) potrzeba bardzo mało mocy. W związku z tym, podczas pracy na generatorze ICE, nadmiar mocy może być wykorzystany do ponownego naładowania akumulatorów. W jednym z trybów jazdy (tryb górski), gdzie przewidywane są wyższe poziomy mocy niż zwykle, silnik spalinowy faktycznie całkowicie naładuje akumulatory (gdy dostępna jest nadwyżka mocy, co ma miejsce przez większość czasu), tak aby pełna moc (silnik spalinowy i akumulatory) była dostępna w razie potrzeby.

Ponownie, prawdopodobnie nie tak jest skonstruowany system T8, ale ilustruje to, co można zrobić. Myśl jest taka, że pełna moc jest naprawdę potrzebna tylko rzadko, a kiedy jest potrzebna, to na krótko.

#39 ·
Ponownie, prawdopodobnie nie tak jest skonstruowany system T8, ale ilustruje to, co można zrobić. Myśl jest taka, że pełna moc jest naprawdę potrzebna tylko rzadko, a jeśli już, to nie na długo.
Tak, to wcale nie tak działa T8 ;) https://www.auto123.com/en/news/volvo-t8-plug-in-hybrid-powertrain-explained/63311/ dla przyzwoitego podsumowania i więcej szczegółów

Krótko mówiąc, silnik benzynowy napędza przednie koła, elektryczny napędza tylne, system eAWD ustala, jak rozdzielić moc między nimi. Możliwe jest jazda w trybie „Pure”, który wykorzystuje tylko silnik elektryczny, ale ma on znacznie mniejszą moc niż w innych trybach, więc mocniejsze przyspieszenie uruchomi silnik spalinowy, aby zapewnić więcej mocy.

#40 ·
Patrząc na link, widzę tryb "Zapisz", w którym wydaje się istnieć możliwość doładowania akumulatorów silnikiem spalinowym lub po prostu utrzymania ich stanu naładowania. Brzmi to tak, jakby istniał co najmniej sposób na uzyskanie pełnego naładowania w systemie podczas jazdy. Nie wchodzi się w to, jak głęboko pozwalają na rozładowanie akumulatorów, a bezpieczne minimum różni się w zależności od dostawcy akumulatorów. Założyłbym, że zaprojektowaliby jakiś rodzaj rezerwy w systemie na wypadek sytuacji awaryjnych, a także dla bezpieczeństwa kierowcy. Jednak charakter zapotrzebowania na energię jest taki, że prawie żaden projekt (w tym czysty silnik spalinowy) nie może dostarczać 100% przez długi czas, więc Volvo musiało poczynić pewne założenia związane z maksymalnymi wymaganiami dotyczącymi momentu obrotowego tylnych kół, gdy określało swój silnik. Prawdopodobnie są w tak dobrej sytuacji jak każdy inny, aby dokonać tych założeń.

To powiedziawszy, teraz, gdy projekt został wypuszczony na wolność na kilka lat, czy ktoś napotkał problemy z trakcją tylnych kół w konstrukcji T8. Jeśli tak jest, to założenia inżynieryjne mogą nie być najlepsze.

#41 ·