SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2018 V90 CC wyciek wody do pojazdu

18K views 68 replies 22 participants last post by  Grovercnash  
#1 · (Edited)
Mam V90 CC z 2018 roku z przebiegiem 16 000 mil. Kilka miesięcy temu zacząłem zauważać wilgotny zapach po deszczu; jakiś czas temu miałem kombi Volvo V50 z cieknącym szyberdachem, więc sprawdziłem dywaniki na przednich i tylnych siedzeniach pasażerów, ale wszystko było suche. Samochód jest zaparkowany na zewnątrz, ale hej, to Cross Country, prawda? Jest stworzony do jazdy w terenie.

W zeszłym tygodniu, po dużej burzy z ulewą w nocy, wyszedłem rano i zobaczyłem, że wszystkie szyby są zaparowane. Sprawdziłem dywaniki na siedzeniach i wszystkie były suche. Podniosłem matę bagażnika i sprawdziłem tylną część bagażową; wilgotne dywaniki. Sprawdziłem wnękę na koło zapasowe i znalazłem kilka cali wody.

Nie trzeba dodawać, że zabrałem go do dealera, który sprawdził samochód i znalazł wodę pod dywanikami od przodu do tyłu, z niektórymi uszkodzonymi elementami elektrycznymi. Powiedzieli, że to zatkane odpływy szyberdachu i poradzili mi, żebym zadzwonił do działu obsługi klienta Volvo, ponieważ normalnie nie byłoby to objęte ubezpieczeniem, ponieważ odpływy były zatkane resztkami drzew. Najwyraźniej powinno to być sprawdzane podczas regularnego serwisu, ale kiedy oddałem go na pierwszy przegląd roczny u innego dealera Volvo, najwyraźniej tego nie zrobili. Dzwoniłem do działu obsługi klienta Volvo kilka razy i teraz mówią, że najlepiej, co mogą zrobić, to udrożnić odpływy i wysuszyć dywaniki, ale nie pokryją kosztów wymiany dywaników. Jeszcze nie wiem, czy elektryka będzie objęta ubezpieczeniem.

To wydaje mi się absolutnie szalone: półtoraroczny samochód za ponad 70 000 dolarów z przebiegiem 16 000 mil, który miał regularny serwis u certyfikowanego dealera, samochód, który JEST STWORZONY DO JAZDY W TERENIE, i nie można go zaparkować na zewnątrz? Poważnie? Miałem siedem samochodów z szyberdachami (jeden Jeep, jeden Cadillac, jeden Land Rover, dwa Acury, dwa Volvo) i jedyne dwa z cieknącymi szyberdachami to były Volvo. Przynajmniej za pierwszym razem przeprosili i objęli to gwarancją bez pytania; teraz muszę walczyć, żeby nie musieć płacić za naprawę z własnej kieszeni.

Krótko mówiąc: jeśli masz nowego Volvo z szyberdachem, regularnie sprawdzaj, czy w dolnych miejscach nie ma wody i upewnij się, że dealer sprawdza odpływy szyberdachu.

Przepraszam za to, ale absolutnie uwielbiałem ten samochód, a nawet myślałem o kupnie XC90 dla mojej żony i uważam, że całe to doświadczenie z Volvo jest niezwykle rozczarowujące.

#2 ·
Mam V90 CC z 2018 roku z przebiegiem 16 000 mil. Kilka miesięcy temu zacząłem zauważać wilgotny zapach po deszczu; jakiś czas temu miałem kombi Volvo V50 z przeciekającym szyberdachem, więc sprawdziłem dywaniki na przednich i tylnych siedzeniach pasażerów, ale wszystko było suche. Samochód jest zaparkowany na zewnątrz, ale hej, to Cross Country, prawda? Jest stworzony do jazdy w terenie.

W zeszłym tygodniu, po dużej burzy z deszczem w nocy, wyszedłem rano i stwierdziłem, że wszystkie szyby są zaparowane. Sprawdziłem dywaniki na siedzeniach i wszystkie były suche. Podniosłem matę bagażnika i sprawdziłem tylną przestrzeń ładunkową; wilgotne dywaniki. Sprawdziłem wnękę na koło zapasowe i znalazłem kilka cali wody.

Nie trzeba dodawać, że zabrałem go do dealera, który sprawdził samochód i znalazł wodę pod dywanikami od przodu do tyłu, z częścią elektryki w zwarciu. Powiedzieli, że to zatkane odpływy szyberdachu i poradzili mi, żebym zadzwonił do obsługi klienta Volvo, ponieważ normalnie nie byłoby to objęte ubezpieczeniem, ponieważ odpływy były zatkane resztkami drzew. Najwyraźniej powinno to być sprawdzane podczas regularnego serwisu, ale kiedy oddałem go na pierwszy serwis roczny u innego dealera Volvo, najwyraźniej tego nie zrobili. Dzwoniłem do obsługi klienta Volvo wiele razy i teraz mówią, że najlepiej, co mogą zrobić, to udrożnić odpływy i wysuszyć dywaniki, ale nie pokryją kosztów wymiany dywaników. Nie słyszałem jeszcze, czy elektryka zostanie objęta ubezpieczeniem.

Wydaje mi się to absolutnie szalone: półtoraroczny samochód za ponad 70 000 dolarów z przebiegiem 16 000 mil, który miał regularny serwis u certyfikowanego dealera, samochód, który JEST STWORZONY DO JAZDY W TERENIE, i nie można go parkować na zewnątrz? Poważnie? Miałem siedem samochodów z szyberdachami (jeden Jeep, jeden Cadillac, jeden Land Rover, dwa Acury, dwa Volvo) i jedyne dwa z przeciekającymi szyberdachami to Volvo. Przynajmniej za pierwszym razem przeprosili i objęli to gwarancją bez pytania; teraz muszę walczyć, żeby nie musieć płacić za naprawę z własnej kieszeni.

Krótko mówiąc: jeśli masz nowego Volvo z szyberdachem, regularnie sprawdzaj, czy w dolnych miejscach nie ma wody i upewnij się, że dealer sprawdza odpływy szyberdachu.

Przepraszam za to wywody, ale absolutnie uwielbiałem ten samochód, a nawet myślałem o kupnie XC90 dla mojej żony i uznałem, że całe to doświadczenie z Volvo jest niezwykle rozczarowujące.
Kiedy samochód jest zaparkowany na zewnątrz, czy szyberdach jest kiedykolwiek otwarty? Jak inaczej resztki drzew mogłyby dostać się do środka i zatkać odpływy?
Otwieramy nasz tylko podczas podróży, a kiedy parkujemy, jest on zamykany, więc nic nie może się dostać do środka.

#3 ·
When the car is parked outside is the sunroof ever open? How else could tree debris get in to clog the drains?
We only open ours when traveling and when parking it gets closed so nothing can possibly get in.
Nie, nigdy nie zostawiam go zaparkowanego z otwartym szyberdachem; Nie otrzymałem jeszcze dobrego wyjaśnienia od dealera, w jaki sposób odpływy mogłyby się tak zatkać, gdy jest zaparkowany z zamkniętym dachem.

#5 ·
Przykro mi słyszeć o twoim złym doświadczeniu. Mój poprzedni samochód, kombi BMW 535iX z 2010 roku, miał podobny problem, znany z tej platformy samochodowej, E61. Cała sprawa zakończyła się pozwem zbiorowym i ludzie wygrali, BMW zgodziło się przenieść elektronikę i wyczyścić kanały odwadniające... to nie rozwiązało problemu z zatykaniem się wody, ale przynajmniej zakończyło problem ze spaloną elektroniką, która zwykle była przechowywana w nadkolu z kołem zapasowym. Przytrafiło mi się to dwa razy, za drugim razem dealer wymienił całą elektronikę, o wartości około 8000 dolarów, w ramach gwarancji, przedłużonej przez pozew zbiorowy (125 000 mil).

#6 ·
Mam V90 CC z 2018 roku z przebiegiem 16 000 mil. Kilka miesięcy temu zacząłem zauważać wilgotny zapach po deszczu; jakiś czas temu miałem kombi Volvo V50, które miało przeciekający szyberdach, więc sprawdziłem dywaniki na przednich i tylnych siedzeniach pasażerów, ale wszystko było suche. Samochód jest zaparkowany na zewnątrz, ale hej, to Cross Country, prawda? Jest stworzony do użytku na zewnątrz.

W zeszłym tygodniu, po dużej burzy z ulewą w nocy, wyszedłem rano i stwierdziłem, że wszystkie szyby są zaparowane. Sprawdziłem dywaniki na siedzeniach i wszystkie były suche. Podniosłem matę bagażnika i sprawdziłem tylną przestrzeń bagażową; wilgotne dywaniki. Sprawdziłem wnękę na koło zapasowe i znalazłem kilka centymetrów wody.

Nie trzeba dodawać, że zabrałem go do dealera, który sprawdził samochód i znalazł wodę pod dywanikami od przodu do tyłu, z częściowo uszkodzonymi elementami elektrycznymi. Powiedzieli, że to zatkane odpływy szyberdachu i poradzili mi zadzwonić do obsługi klienta Volvo, ponieważ normalnie nie byłoby to objęte ubezpieczeniem, ponieważ odpływy były zatkane resztkami drzew. Najwyraźniej powinno to być sprawdzane podczas regularnego serwisu, ale kiedy oddałem go na pierwszy serwis roczny do innego dealera Volvo, prawdopodobnie tego nie zrobili. Dzwoniłem do obsługi klienta Volvo wiele razy i teraz mówią, że najlepiej, co mogą zrobić, to udrożnić odpływy i wysuszyć dywaniki, ale nie pokryją kosztów wymiany dywaników. Jeszcze nie słyszałem, czy elektryka będzie objęta ubezpieczeniem.

To wydaje mi się absolutnie szalone: półtoraroczny samochód za ponad 70 000 dolarów z przebiegiem 16 000 mil, który miał regularny serwis u certyfikowanego dealera, samochód, który JEST STWORZONY DO UŻYTKU NA ZEWNĄTRZ, i nie można go parkować na zewnątrz? Poważnie? Miałem siedem samochodów z szyberdachami (jeden Jeep, jeden Cadillac, jeden Land Rover, dwa Acury, dwa Volvo), a jedyne dwa z przeciekającymi szyberdachami to Volvo. Przynajmniej za pierwszym razem przeprosili i objęli to gwarancją bez pytania; teraz muszę walczyć, żeby nie musieć płacić za naprawę z własnej kieszeni.

Krótko mówiąc: jeśli masz nowego Volvo z szyberdachem, regularnie sprawdzaj niskie miejsca pod kątem wody i upewnij się, że dealer sprawdza odpływy szyberdachu.

Przepraszam za to, ale absolutnie uwielbiałem ten samochód, a nawet myślałem o kupnie XC90 dla mojej żony i uznałem całe to doświadczenie z Volvo za niezwykle rozczarowujące.
Cześć,

Zastanawiam się, jak to się dla ciebie rozwiązało.
Niestety, dzisiaj miałem dokładnie takie samo doświadczenie. Kilka dni temu zauważyłem stęchły zapach w samochodzie po deszczu. Potem dziś rano czyściłem samochód i zauważyłem wilgoć w bagażniku. Zdjąłem gumową matę i rzeczywiście, wilgoć wszędzie i woda we wnęce na koło zapasowe. Zabieram samochód w przyszłym tygodniu, ale mogę przewidzieć, że będzie to ten sam problem. Samochód ma dopiero 11 000 mil i był na przeglądzie 2 miesiące temu. Dziękuję za pomoc.

#7 ·
Witaj
Zastanawiam się, jak to zostało dla ciebie rozwiązane.
Niestety, dzisiaj miałem dokładnie takie samo doświadczenie. Kilka dni temu zauważyłem stęchły zapach w samochodzie po deszczu. Następnie dziś rano czyściłem samochód i zauważyłem wilgoć w bagażniku. Zdjąłem gumową matę i rzeczywiście, wilgoć wszędzie i woda w kole zapasowym. Zabieram samochód w przyszłym tygodniu, ale mogę przewidzieć, że będzie to ten sam problem. Samochód ma przejechane zaledwie 11 tys. mil i był na przeglądzie 2 miesiące temu. Dzięki za pomoc.
Czy nikt inny nie doświadczył tego problemu?

#10 · (Edited)
Świetna wiadomość i dzięki za przypomnienie o okresowym sprawdzaniu wilgoci pod podłogą ładunkową.

Wszystkiego dobrego z Minnesoty, USA,
Fajny MY16 XC90 T8

#12 ·
Kilka uwag z punktu widzenia technika...

-W przypadku samochodów SPA nie ma wzmianki o sprawdzaniu lub czyszczeniu odpływów szyberdachu podczas planowej konserwacji fabrycznej, więc trudno winić certyfikowanego dealera.
-Moim zdaniem, po sprzedaży Volvo nie ma kontroli nad środowiskiem, w którym eksploatowany jest pojazd. Gwarancja na nowy samochód obejmuje tylko wady materiałowe i wykonawcze.
-Z drugiej strony, przeglądy CPO wyraźnie stwierdzają, że należy sprawdzić odpływy szyberdachu pod kątem ograniczeń i zatkania.
-Widziałem, jak przedni wlot odpływu szyberdachu w przednich narożnikach zatykał się drobnym mułem. Uważam, że ten drobny muł dostaje się jako zawiesina z każdą wodą, która przechodzi przez uszczelki. Biorąc pod uwagę tak duży panel dachu, liniowy obszar wlotu jest zwiększony. Wloty odpływowe mają średnicę tylko około 1/4", więc nie potrzeba wiele, aby je zatkać.

#14 ·
Kilka uwag z punktu widzenia technika...

- W przypadku samochodów SPA nie ma wzmianki o sprawdzaniu lub czyszczeniu odpływów szyberdachu podczas planowej konserwacji fabrycznej, więc trudno winić certyfikowanego dealera.
- IMHO po sprzedaży Volvo nie ma kontroli nad środowiskiem, w którym eksploatowany jest pojazd. Gwarancja na nowy samochód obejmuje jedynie wady materiałowe i wykonawcze.
- Z drugiej strony, przeglądy CPO wyraźnie stwierdzają, aby sprawdzić odpływy szyberdachu pod kątem ograniczeń i zatkania.
- Widziałem, jak przedni wlot odpływu szyberdachu w przednich narożnikach zatykał się drobnym szlamem. Wierzę, że ten drobny szlam dostaje się jako zawiesina z każdą wodą, która przedostaje się przez uszczelki. Biorąc pod uwagę tak duży panel dachu, zwiększa się liniowy obszar wnikania. Wloty odpływowe mają średnicę zaledwie około 1/4", więc nie potrzeba wiele, aby je zatkać.
Zatem teoretycznie (i w rzeczywistości również) jeśli samochód jest zaparkowany na zewnątrz, po wystarczającej liczbie deszczowych dni wąż odpływowy w końcu się zatka.
A rozwiązaniem jest wymiana węża po stwierdzeniu wnikania wody. :(

#16 ·
Istnieje wiele miejsc z większą ilością pyłków niż St Louis MO. Każdej wiosny mój stary samochód zaparkowany przy krawężniku dostaje zielony ślad pyłku z pobliskiej jodły Douglasa. Ten stary szyberdach jest mniejszy i tak naprawdę jest ładnie pokryty gumowymi paskami. Na szczęście wciąż mam garaż dla mojego XC60. Ale w przypadku mojego następnego pojazdu lepiej nie brać panoramicznego szyberdachu. :) Mały szyberdach lub po prostu szklany sufit panoramiczny jest prawdopodobnie lepszy.

#17 ·
Nigdy nie rozumiałem fascynacji szyberdachami (lub szklanymi dachami). Kilka razy miałem otwartą osłonę przeciwsłoneczną w obu moich pojazdach. Ale nigdy nie otwierałem samego dachu, poza przetestowaniem, jak to działa. Nie dają one wiele więcej wentylacji niż otwarte okno i generalnie tracisz trochę miejsca nad głową. Wolałbym dwa przednie okna wentylacyjne. Chyba to mnie zdradza...

#18 ·
Nadal mi się to podoba, jeśli nie mieszkam w mojej okolicy, gdzie bardzo często pada deszcz.
Drugim powodem jest to, że nie mamy zbyt wielu szans na powolną jazdę i cieszenie się świeżym powietrzem. Na autostradzie jest zbyt głośno.
Szklany sufit byłby dla mnie lepszy.

#23 · (Edited)
Miałem ten sam problem z Passatem z 2000 roku bez gwarancji. Początkowo VW powiedział "trudno". Był to powszechny problem, który doprowadził do pozwu zbiorowego. Niektórzy prawnicy trafili w dziesiątkę i dostałem około 900 dolarów, czyli mniej więcej połowę tego, co kosztowało usunięcie i wysuszenie dywanu oraz wymianę elektroniki pod podłogą.

Jeden z techników w salonie VW zasugerował, aby od czasu do czasu przeciągać wyprostowany wieszak druciany przez odpływy. Robiłem to od czasu do czasu z SAAB-em i Lexusem, ale nie z Volvo, które posiadaliśmy.

#24 ·
Miałem ten sam problem z Passatem z 2000 roku, który nie był już objęty gwarancją. Początkowo VW powiedział "trudno". Był to powszechny problem, który doprowadził do pozwu zbiorowego. Niektórzy prawnicy trafili w dziesiątkę i dostałem około 900 dolarów, czyli mniej więcej połowę tego, co kosztowało usunięcie i wysuszenie dywanu oraz wymianę elektroniki pod podłogą.

Jeden z techników w salonie VW zasugerował, aby od czasu do czasu przeciągać wyprostowany wieszak druciany przez odpływy. Robiłem to od czasu do czasu z SAAB-em i Lexusem, ale nie z Volvo, które posiadaliśmy.
Nie wpychałbym niczego do ścieżek drenażowych. Ryzykujesz przebicie rur lub dalsze upychanie zanieczyszczeń, które mogą się już tam znajdować.

Sugerowałbym zrobienie tego, co powiedział @vista88. To solidna rada, pochodząca od technika Volvo.

Wysłane z mojego SM-G781V używając Tapatalk

#32 ·
Mam s90 z 100 000-letnią gwarancją i przy 60 000 mil z pełną gwarancją. Mimo to mówią mi, że rura spustowa jest zagięta? Stoi w moim garażu, nigdy nie jest mocno eksploatowany. 5 miesięcy później przecieka płetwa rekina, kolejna 100 dolarów, tak, to druga 100 dolarów. Teraz, 8 miesięcy później. Zgadnij co? Znowu przecieka. Volvo musi wziąć się w garść i nauczyć się naprawiać swoje samochody, które kosztują 65 500 dolarów, kiedy zostały kupione 4 lata temu. Wizyta 12 października Odmówiłem ponownej zapłaty za to samo.

#33 ·
Czy ktoś może dostarczyć zdjęcia otworów spustowych z przodu? Poszedłem zlokalizować swoje z otwartym szyberdachem i tam, gdzie myślałem, że mogą być, jest trochę czarnej szpachli. Żadnych otworów dla mnie niewidocznych. Jesteśmy pierwotnymi właścicielami V90cc z 2017 roku. Po prostu ciekawi mnie, o co chodzi. Bez wycieków, po prostu staram się wyprzedzać.

#34 ·
Czy ktoś może dostarczyć zdjęcia otworów drenażowych z przodu? Poszedłem zlokalizować swoje z otwartym szyberdachem i tam, gdzie myślałem, że mogą być, jest trochę czarnej szpachli. Żadnych otworów dla mnie niewidocznych. Jesteśmy pierwotnymi właścicielami V90cc z 2017 roku. Po prostu ciekawi mnie, o co chodzi. Bez wycieków, po prostu staram się wyprzedzać.

#41 ·
Mam V90 CC z 2018 roku z przebiegiem 16 000 mil. Kilka miesięcy temu zacząłem zauważać wilgotny zapach po deszczu; jakiś czas temu miałem kombi Volvo V50, które miało przeciekający szyberdach, więc sprawdziłem dywaniki na przednich i tylnych siedzeniach pasażerów, ale wszystko było suche. Samochód jest zaparkowany na zewnątrz, ale hej, to Cross Country, prawda? Jest stworzony do jazdy w terenie.

W zeszłym tygodniu, po dużej burzy z ulewą w nocy, wyszedłem rano i stwierdziłem, że wszystkie szyby są zaparowane. Sprawdziłem dywaniki na siedzeniach i wszystkie były suche. Podniosłem matę bagażnika i sprawdziłem tylną przestrzeń bagażową; wilgotne dywaniki. Sprawdziłem wnękę na koło zapasowe i znalazłem kilka cali wody.

Nie trzeba dodawać, że zabrałem go do dealera, który sprawdził samochód i znalazł wodę pod dywanikami od przodu do tyłu, z częściowo uszkodzoną instalacją elektryczną. Powiedzieli, że to zatkane odpływy szyberdachu i poradzili mi, żebym zadzwonił do działu obsługi klienta Volvo, ponieważ normalnie nie byłoby to objęte ubezpieczeniem, ponieważ odpływy były zatkane resztkami drzew. Najwyraźniej powinno się to sprawdzać podczas regularnego serwisu, ale kiedy przywiozłem go na pierwszy serwis roczny do innego dealera Volvo, prawdopodobnie tego nie zrobili. Dzwoniłem do działu obsługi klienta Volvo wiele razy i teraz mówią, że najlepiej, co mogą zrobić, to udrożnić odpływy i wysuszyć dywaniki, ale nie pokryją kosztów wymiany dywaników. Jeszcze nie słyszałem, czy instalacja elektryczna będzie objęta ubezpieczeniem.

To wydaje mi się absolutnie szalone: półtoraroczny samochód za ponad 70 000 dolarów z przebiegiem 16 000 mil, który miał regularny serwis u certyfikowanego dealera, samochód, który JEST STWORZONY DO JAZDY W TERENIE, i nie można go parkować na zewnątrz? Poważnie? Miałem siedem samochodów z szyberdachami (jeden Jeep, jeden Cadillac, jeden Land Rover, dwa Acury, dwa Volvo), a jedyne dwa z przeciekającymi szyberdachami to Volvo. Przynajmniej za pierwszym razem przeprosili i objęli to gwarancją bez pytania; teraz muszę walczyć, żeby nie płacić za naprawę z własnej kieszeni.

Przepraszam za to, ale absolutnie uwielbiałem ten samochód, a nawet myślałem o kupnie XC90 dla mojej żony i uważam, że całe to doświadczenie z Volvo jest niezwykle rozczarowujące.
Czuję Twój ból, bracie. Przygotowuję się do zabrania mojego s. Nanny inscription Volvo z przebiegiem 66000 mil do Volvo. Po raz trzeci z powodu wycieku z dachu, za pierwszym razem powiedzieli, że to odpływ

#44 ·
Walczę z problemem wycieku wody w moim V90CC z 2021 roku. Parkuję samochód przed garażem, więc jest narażony na pyłki itp. Rok temu miałem problem z wyciekiem wody, były to odpływy szyberdachu. Dealer oczyścił odpływy i zasugerował parkowanie samochodu w garażu (to niemożliwe... a samochód powinien móc stać na zewnątrz, to nie jajko Fabergé). Kilka miesięcy temu znowu miałem problem z wyciekiem wody. Dealer wymienił szyberdach i w końcu uszczelnił kurczącą się uszczelkę. Samochód nadal przeciekał. Okazało się, że po usunięciu fabrycznie zamontowanego chowanego haka holowniczego (i zastąpieniu go hakiem Stealth Hitch) w panelu nadwozia znajdował się otwór po usuniętym wiązce przewodów. Dealer to zatkał. Nadal mam problemy z wyciekiem wody. Woda zbiera się w prawym tylnym rogu bagażnika. Spływa również do studzienki koła zapasowego. Dealer przejechał samochodem przez myjnię i nie może odtworzyć wycieku. Jakieś pomysły, skąd dostaje się woda? Szalone, że samochód, który ma zaledwie 3 lata i kosztuje tyle, nie potrafi zatrzymać wody na zewnątrz.

#45 ·
Miałem problem z wyciekiem wody w moim V90CC z 2021 roku. Parkuję samochód na zewnątrz garażu, więc jest narażony na pyłki itp. Rok temu miałem problem z wyciekiem wody, były to odpływy szyberdachu. Dealer wyczyścił odpływy i zasugerował zaparkowanie samochodu w garażu (to nie wchodzi w grę... a samochód powinien móc stać na zewnątrz, to nie jajko Fabergé). Kilka miesięcy temu znowu miałem problem z wyciekiem wody. Dealer wymienił szyberdach i w końcu uszczelnił kurczącą się uszczelkę. Samochód nadal przeciekał. Okazało się, że kiedy fabrycznie zamontowany chowany hak został usunięty (i zastąpiony przez Stealth Hitch), w panelu nadwozia znajdował się otwór po usuniętym wiązce przewodów. Dealer to zatkał. Nadal występują problemy z wyciekiem wody. Woda zbiera się w prawym tylnym rogu bagażnika. Spływa również do wnęki koła zapasowego. Dealer przejechał samochodem przez myjnię i nie może odtworzyć wycieku. Jakieś pomysły, skąd dostaje się woda? Szaleństwo, że samochód, który ma zaledwie 3 lata i kosztuje tyle, nie może zatrzymać wody na zewnątrz.
Samochód za 60 000 dolarów zbudowany w Szwecji... który nie może być zaparkowany na zewnątrz. To Volvo 🙄

#46 ·
Więc. Mam 2017, który jest przechowywany w garażu i wydaje się nie gromadzić wody w studzience na opony, ale uszczelka tylnego szyberdachu skurczyła się, więc po obu stronach są luki 1/2. Czy muszę wymienić tylko przednią uszczelkę w kształcie litery U, czy też należy wymienić przednią i tylną uszczelkę? Tylna uszczelka wydaje się być wykonana z o wiele twardszego materiału. Dostałem numery części 32342701 dla przedniej uszczelki do tylnego szyberdachu i 31484961 dla tylnej uszczelki. Z góry dziękuję.

#47 ·
No więc. Mam 2017, który jest przechowywany w garażu i wydaje się, że nie gromadzi wody w studzience na opony, ale uszczelka tylnego szyberdachu skurczyła się, więc po obu stronach są luki 1/2. Czy muszę wymienić tylko przednią uszczelkę w kształcie litery U, czy też należy wymienić uszczelki przednie i tylne? Tylna uszczelka wydaje się być wykonana z o wiele twardszego materiału. Dostałem numery części 32342701 dla przedniej uszczelki do tylnego szyberdachu i 31484961 dla tylnej uszczelki. Z góry dziękuję.
Nie mogę o nich mówić, jednak istnieje kilka wypełniaczy szczelin, które można kupić i które prawdopodobnie są łatwiejszym rozwiązaniem. Wyszukaj fnfdesign volvo gap filler i powinieneś je znaleźć.

FCP Euro ma również niektóre uszczelki i dobry film z wymiany, jeśli wybierzesz tę trasę.

#49 ·
Wygląda na to, że wszystkie Volvo z tego rocznika z szyberdachami mają problem „miód, skurczyłem uszczelkę”. Dwa różne samochody zastępcze, które otrzymałem podczas badania wycieków wody, miały dokładnie takie same szczeliny w uszczelkach po obu stronach, jak mój samochód, co zwiększało przepływ pyłków/brudu i ostatecznie zatykało rurki spustowe (dwa razy).

#61 ·
Mam V90 CC z 2018 roku z przebiegiem 16 000 mil. Kilka miesięcy temu zacząłem zauważać wilgotny zapach po deszczu; jakiś czas temu miałem kombi Volvo V50, które miało przeciekający szyberdach, więc sprawdziłem dywaniki na przednich i tylnych siedzeniach pasażerów, ale wszystko było suche. Samochód jest zaparkowany na zewnątrz, ale hej, to Cross Country, prawda? Jest stworzony do jazdy w terenie.

W zeszłym tygodniu, po dużej burzy z ulewą w nocy, wyszedłem rano i stwierdziłem, że wszystkie szyby są zaparowane. Sprawdziłem dywaniki na siedzeniach i wszystkie były suche. Podniosłem matę bagażnika i sprawdziłem tylną przestrzeń bagażową; wilgotne dywaniki. Sprawdziłem wnękę na koło zapasowe i znalazłem kilka centymetrów wody.

Nie trzeba dodawać, że zabrałem go do dealera, który sprawdził samochód i znalazł wodę pod dywanikami od przodu do tyłu, z częściowo uszkodzoną instalacją elektryczną. Powiedzieli, że to zatkane odpływy szyberdachu i poradzili mi zadzwonić do działu obsługi klienta Volvo, ponieważ zwykle nie byłoby to objęte ubezpieczeniem, ponieważ odpływy były zatkane resztkami drzew. Najwyraźniej powinno to być sprawdzane podczas regularnego serwisu, ale kiedy oddałem go na pierwszy serwis roczny u innego dealera Volvo, prawdopodobnie tego nie zrobili. Dzwoniłem do działu obsługi klienta Volvo kilka razy i teraz mówią, że najlepiej, co mogą zrobić, to udrożnić odpływy i wysuszyć dywaniki, ale nie pokryją kosztów wymiany dywaników. Nie słyszałem jeszcze, czy instalacja elektryczna zostanie objęta ubezpieczeniem.

To wydaje mi się absolutnie szalone: półtoraroczny samochód za ponad 70 000 dolarów z przebiegiem 16 000 mil, który był regularnie serwisowany przez certyfikowanego dealera, samochód, który JEST STWORZONY DO JAZDY W TERENIE, i nie można go parkować na zewnątrz? Poważnie? Miałem siedem samochodów z szyberdachami (jeden Jeep, jeden Cadillac, jeden Land Rover, dwa Acury, dwa Volvo), a jedyne dwa z przeciekającymi szyberdachami to Volvo. Przynajmniej za pierwszym razem przeprosili i objęli to gwarancją bez pytania; teraz muszę walczyć, żeby nie musieć płacić za naprawę z własnej kieszeni.

Krótko mówiąc: jeśli masz nowego Volvo z szyberdachem, regularnie sprawdzaj niskie miejsca pod kątem wody i upewnij się, że dealer sprawdza odpływy szyberdachu.

Przepraszam za to, ale absolutnie uwielbiałem ten samochód, a nawet myślałem o kupnie XC90 dla mojej żony i uznałem, że całe to doświadczenie z Volvo jest niezwykle rozczarowujące.
Volvo jest niezwykle rozczarowujące. To będzie czwarty raz, kiedy będę miał wyciek z tyłu. Annapolis, Volvo był dla mnie tylko nieuprzejmy, a Union Park Volvo. Wydaje się, że po prostu nie wie, co robi, aby to naprawić. Powiedzieli, że to 2 różne rzeczy. Osobiście przykleiłem taśmę na płetwie rekina i wlałem wokół niej wodę, nie przeciekała. Zdjąłem taśmę, przeciekała. Wydają się nie być w stanie zdobyć dobrej płetwy rekina, która uszczelnia prawidłowo, teraz szczekają na mnie i każą mi iść do innego dealera Volvo, a na mojej przedłużonej gwarancji pozostało mi jeszcze 27000 mil. Dzięki Bogu, że ją kupiłem. Szczekają, ponieważ w tym momencie przepłacili, to nie moja wina, budują gówniane Volvo. To najgorsza obsługa, jakiej doświadczyłem w życiu. Kocham mojego S90
A ja go szczegółowo opisuję i utrzymuję w absolutnie idealnym stanie, ale są absolutnie okropnym działem serwisowym.

#62 ·
Upewniam się, że dzielę się ze wszystkimi pracownikami mojego stanu całą moją rodziną w Wirginii i Delaware, aby nie kupowali Volvo, ponieważ nie będą wspierać swojego serwisu, ponieważ nie wiedzą, co do cholery robią, żeby go naprawić. To absolutnie niezwykle rozczarowujące, a wiceprezes salonu też śmierdzi, bo go to nie obchodziło.

#64 ·
Jeśli to v90, sprawdź tylne światła. Widziałem, jak ludzie tropią wycieki do otworu przelotowego złącza - jest tam mała uszczelka, która może zawieść.
Cześć, czy kiedykolwiek namierzyłeś źródło tego wycieku? Mam dokładnie ten sam problem - woda gromadzi się w tylnym prawym rogu bagażnika. Zanim zauważę wilgoć we wnęce na koło zapasowe, w tym tylnym rogu jest kilka centymetrów wody. Założyłem, że to odpływy szyberdachu, ale kiedy testuję odpływy (zarówno z przodu, jak i z tyłu), działają dobrze. Zauważ, że mam również zamontowane wypełniacze szczelin na szyberdachu.

Po zdjęciu panelu bocznego od wewnątrz, aby móc zobaczyć odpływ, nie mogę odtworzyć wycieku za pomocą węża.

Dzięki.
Cześć Bmacto,

Przepraszam za powolną odpowiedź. Nie, dealer nie był w stanie odtworzyć wycieku, ale samochód nadal przecieka. Będę musiał poinformować ich o możliwości tylnych świateł.

#66 ·
Cześć Bmacto,

Przepraszam za powolną odpowiedź. Nie, dealer nie był w stanie odtworzyć wycieku, ale samochód wciąż przecieka. Będę musiał poinformować ich o możliwości tylnego światła.
Źródło pozostaje dla mnie zagadką. Nadal zakładam, że to szyberdach, ale nie udało mi się go odtworzyć. Zauważyłem, że jedna strona mojego stałego szyberdachu była nieco niższa niż druga strona - poluzowałem 3 śruby i wyregulowałem go tak, aby pasował do drugiej strony. Również nałożyłem trochę czarnego uszczelniacza silikonowego w miejscu, gdzie wkładane są wypełniacze. Mieliśmy znaczne opady deszczu i wszystko jest nadal suche.

Przy okazji, tuż nad punktem wyjścia prawego tylnego odpływu szyberdachu znajduje się plastikowy odpowietrznik (?) z serią 3 klap. Nie mam pojęcia do czego służy ani czy jest potencjalnym punktem wlotu wody. Kiedy klapy są otwarte, są otwarte na zewnątrz. Czy ktoś wie, co to jest?

#65 ·
W lipcu wykładzina po prawej stronie tyłu samochodu była przemoczona wraz z matą bagażnika i w studzience koła zapasowego; jeszcze żadnych kałuż, ale wszystko było przemoczone. Zabrałem go do dealera na coroczny przegląd i zauważyłem wnikanie wody, więc potwierdzili to, a następnie wymienili uszczelki tylnego szyberdachu i wyczyścili tylne odpływy szyberdachu za 500 $. Myślałem, że mój problem został rozwiązany, ale te święta były mokre i ponownie zauważyłem wodę w bagażniku w tym samym miejscu; nic po lewej stronie, gdzie jest bateria, proszę zauważyć.

Uszczelki szyberdachu jeszcze nie zaczęły się kurczyć i nie wyobrażam sobie, żeby tylne odpływy szyberdachu wymagały ponownego czyszczenia, więc po przeczytaniu tego wątku brzmi to tak, jakbym musiał go zanieść z powrotem i zlecić sprawdzenie uszczelki płetwy rekina i uszczelki wiązki przewodów tylnych świateł? Czy jest coś jeszcze, co mogę im zlecić do sprawdzenia, aby to naprawić? Jak na samochód za 70 tys. dolarów to bzdura.