SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Aktualizacja mapy 2018 dla samochodów z lat 2011-2015.

12K views 29 replies 14 participants last post by  Okidiver  
#1 ·
Ludzie w Wielkiej Brytanii zaczynają widzieć wersję map z 2018 roku dla starszego Sensus. Wróciłem do strony, z której pobieramy dla Ameryki Północnej:

http://volvo.custhelp.com/app/answe...m/app/answers/detail/a_id/9701/~/navigation-update-for-certain-2011-2015-volvos

i nie było żadnych oznak czegoś nowego i nadal jest napisane, że wersja map to V30.16.02. Ale z kaprysu pobrałem cały pakiet (około 18 GB - nie pamiętam dokładnego rozmiaru). Był plik VERSION.TXT, który się pobrał - zawiera on:

KOMENTARZ=2018 wersja 1;

Czy to jest gotowe do wypróbowania? Jeszcze nie wiem - byłbym skłonny zapytać Volvo, zanim poświęcę więcej czasu na umieszczenie tego wszystkiego na pendrive.

#2 ·
Jeśli mapa jest w tej samej wersji co ta w samochodzie, nie zainstaluje się przez pendrive. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Jeśli nie spróbujesz, zrobię to dziś wieczorem lub jutro po pracy. Od czasu do czasu sprawdzałem na tej stronie aktualizacje map i widziałem tę samą wersję, więc się tym nie przejmowałem.

#4 ·
Czy te aktualizacje nawigacji są płatne czy darmowe?

Wysłane z mojego iPada przy użyciu Tapatalk
Bezpłatne, ale trzeba było uzyskać aktualizację oprogramowania od dealera, zanim można było zainstalować zaktualizowane mapy.

Byłem dziś zbyt zajęty innymi sprawami, więc nie próbowałem umieścić pobranych rzeczy na pendrive. Wysłałem jednak zapytanie do Volvo, ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.

#5 ·
Dostałem dość bezużyteczną odpowiedź od Volvo - nawet po pytaniu uzupełniającym z bardzo konkretnym pytaniem o mapy z 2018 roku.

Wszystko wrzuciłem na pendrive i włożyłem do samochodu. Rozpoznał go, zapytał, czy chcę zaktualizować mapy i tak dalej. Kliknąłem wszystko - teraz aktualizacja jest w toku. Mówi, że zajmie to 2h+54m. Przez pierwsze 5 minut brzmiało to tak, jakby czyścił wewnętrzny dysk twardy - potem zapaliła się lampka aktywności na pendrivie i zaczął działać. Zostawiłem włączony zapłon - sprawdzę ponownie za około 20 minut i zobaczę, jak postępują prace. Nie wiem, jak długo mogę bezpiecznie zostawić to włączone w tym stanie, zanim będę musiał się martwić o rozładowanie akumulatora w samochodzie.

#6 · (Edited)
Cóż, poszło gładko. Wersja mapy to teraz V30.18.03.

Kilka uwag. Urządzenie aktualizuje liczbę pozostałych minut tylko co 8 minut lub coś w tym stylu. Kiedy skończy, każe wyjąć pendrive i wyłączyć zapłon na 15 minut, podczas gdy kończy się w tle.

#8 ·
Świetnie, dzięki za sprawdzenie. Zostałem zablokowany innymi sprawami i nie zdążyłem sam zainstalować. Jaki jest rok/wersja twojego samochodu? Zabrałem mojego T6 z 2012 roku, kiedy go dostałem i poprosiłem o aktualizację USB Nav, a kiedy wszystko zostało powiedziane i zrobione, miałem najnowszy Sensus 3, czyli wersję oprogramowania 1210.

#9 ·
Świetnie, dzięki za sprawdzenie. Zostałem zablokowany innymi rzeczami i nie zdążyłem sam zainstalować. Jaki jest rok/wersja twojego samochodu? Zabrałem mojego T6 z 2012 roku, kiedy go dostałem i poprosiłem o aktualizację USB Nav, a kiedy wszystko zostało powiedziane i zrobione, miałem najnowszy Sensus 3, czyli wersję oprogramowania 1210.
Mój samochód to 2015.0 V60, wersja oprogramowania 1100. Dostałem aktualizację oprogramowania, gdy mapy z 2016 roku zostały po raz pierwszy wydane - chcę powiedzieć jesień 2016 roku lub w pobliżu. Samochód fabrycznie miał mapy z 2013 roku.

Jeśli dobrze pamiętam, dostałem aktualizację za darmo jako praca "gwarancyjna", ale większość ludzi musi zapłacić coś za aktualizację. Coś w rodzaju 100 dolarów lub w pobliżu, ale możemy pozwolić innym ludziom wypowiedzieć się na temat tego, co faktycznie zapłacili.

Otrzymanie monitu o kod licencji jest oczekiwanym trybem awarii, jeśli potrzebujesz aktualizacji oprogramowania.

#12 ·
Dzięki za info. Pobrano plik i zainstaluję aktualizację, gdy będę miał okazję.

#13 ·
Muszę najpierw zaktualizować mapy w '17 S60, a potem zrobię '13 XC60. Ale strona internetowa wydaje się nie działać... może aktualizują informacje o wersji.

#14 · (Edited)
Zaktualizowałem wczoraj swój do wersji V30.18.03. Bez problemów.

Pobranie pliku zajmuje około godziny (nawet przy szybkim połączeniu internetowym), a jak zauważono, aktualizacja przez USB trwa 2 godziny 54 minuty, a następnie trzeba wyjąć pendrive i wyłączyć zapłon na 15 minut, aby system się zakończył. Nie pozwól na instalację przy włączonym zapłonie i wyłączonym silniku - może to rozładować akumulator. Instalator wstrzyma się, jeśli wyłączysz zapłon lub wyjmiesz pendrive po rozpoczęciu procesu i wznowi działanie po ponownym włączeniu zapłonu/samochodu.

#15 ·
Próbuję zaktualizować swój od wczoraj. Wskazywało 2 godziny i 54 minuty do aktualizacji, a po przejechaniu ponad 2 godzin zostało 2 godziny i 45 minut. Dziś rano, kiedy jechałem samochodem (1+ godzina), zostało 2 godziny i 27 minut. Czy to ma trwać tak długo? Teraz mój telefon nawet nie chce się połączyć. Czy ktoś wie, jak zrestartować system Sensus? Być może będę musiał ponownie odwiedzić salon.

#16 ·
Próbowałem zaktualizować swój wczoraj. Wskazywało 2 godziny i 54 minuty do aktualizacji, a po jeździe przez ponad 2 godziny zeszło do 2 godzin i 45 minut. Dziś rano, kiedy jechałem samochodem (1+ godzina), zostało 2 godziny i 27 minut. Czy to ma trwać tak długo? Teraz mój telefon nawet się nie łączy. Czy ktoś wie, jak zrestartować system Sensus? Być może będę musiał ponownie odwiedzić salon.
Dla mnie pozostały czas był w zasadzie trafiony, ale wydawało się, że porusza się skokowo.

Nie wszystkie pamięci USB są takie same. Ta, którą akurat miałem pod ręką, była USB 3 (samochód ma jednak tylko USB2), więc możliwe, że ta, którą masz, jest niezwykle wolna. Jak długo trwało umieszczenie danych na pamięci USB?

Moje odczucie było takie, że pierwszą rzeczą, jaką zrobił Sensus, kiedy rozpocząłem proces aktualizacji, było zasadniczo wymazanie dużej części wewnętrznego dysku w samochodzie. Przez pierwsze 10 minut lub dłużej kontrolka aktywności na pamięci USB była wyłączona i słyszałem, jak dysk twardy wydawał dźwięki, jakby było dużo aktywności (uruchomiłem to w trybie zapłonu 0, więc silnik był wyłączony i było bardzo cicho w garażu). Nie wiem, co się stanie, jeśli wyjmiesz pamięć USB i zastąpisz ją inną (nawet inną z tymi samymi danymi). Podejrzewam, że Twój system prawdopodobnie nie będzie użyteczny, dopóki ten proces się nie zakończy.

#17 ·
Już 6 dni i zostało tylko 2 godziny i 19 minut. Dysk USB to 3.0. Sformatowałem ponownie dysk i ponownie pobrałem plik. To nie może być normalne! Umówiłem się w przyszłym tygodniu na spotkanie z dealerem.

#18 ·
Instrukcja mówi: „Mapa musi zostać pobrana na pusty pendrive USB o pojemności 32 GB sformatowany w systemie FAT32”. Czy użyłeś tego systemu plików podczas ponownego formatowania dysku? I zgłaszane jest, że niektóre dyski USB 3.0, nawet jeśli są sformatowane w systemie plików, z którego komputer może korzystać, nie są prawidłowo rozpoznawane przez starsze porty USB 2.0.

#19 ·
I zgłaszane jest, że niektóre dyski USB 3.0, nawet jeśli sformatowane systemem plików, którego komputer może używać, nie są poprawnie rozpoznawane przez starsze porty USB 2.0.
Doświadczam tego teraz. Wcześniej nie było problemów z tym samym USB. Muszę znowu się pobawić, próbując pełnego formatowania... bez szybkiego formatowania.

#21 · (Edited)
Musiałem przejrzeć moje rzeczy, żeby znaleźć stary dysk USB 2.0 o pojemności 32 GB. Sformatowałem go w FAT32, 16 bajtów/sektor i po prostu skopiowałem na niego wszystkie pliki. Mój nowszy dysk USB 3.0 nie miał diody LED, więc nigdy nie wiedziałem, czy coś robi. Ten starszy dysk USB działał idealnie i skończył w wyznaczonym i wskazanym czasie. Wszystko działa teraz z aktualizacją V30.18.03. Dzięki za uwagi i sugestie!

#22 ·
Pytanie dotyczące aktualizacji map 2018

Musiałem przejrzeć moje rzeczy, aby zlokalizować stary dysk USB 2.0 o pojemności 32 GB. Sformatowałem go w FAT32, 16 bajtów/sektor i po prostu skopiowałem na niego całe pliki. Mój nowszy dysk USB 3.0 nie miał diody LED, więc nigdy nie wiedziałem, czy coś robi. Ten starszy dysk USB działał idealnie i został ukończony w wyznaczonym i wskazanym czasie. Wszystko działa teraz z aktualizacją V30.18.03. Dzięki za uwagi i sugestie!
Więc Config: Czy musiałeś zapłacić dealerowi lub online za pobranie zaktualizowanej mapy? Jaki był koszt - jeśli tak?
Czy też była to darmowa aktualizacja?

#26 ·
Co to znaczy, kiedy wkładasz USB do portu i nic się nie dzieje? 2015 S60
Być może pobrałeś niewłaściwe mapy (samochody sprzed i po 2015.5 używają różnych systemów aktualizacji) lub USB, które podłączyłeś, jest nieprawidłowo sformatowane (dysk >32 GB nie zostanie rozpoznany - nauczyłem się tego na własnej skórze).

#30 ·
BeamerS60 interesujące, może spróbuję, skoro miałem (podobno) zainstalowane oprogramowanie, a kiedy podłączam mapy USB dla '15, nic się nie dzieje.

Żeby było jasne, mówisz oprogramowanie, ale prawdopodobnie masz na myśli dane map, które pobrałeś. Oprogramowanie, dla niektórych Volvo, musi być załadowane do samochodu przez dealera, co następnie pozwala na załadowanie danych map przez USB.

Żeby trochę ponarzekać, oto jak przewiduję, że potoczy się moja historia: Wymażę USB i załaduję mapy 15.5 i nadal nie będą działać. Potem pójdę Z POWROTEM do dealera, pokażę, gdzie zainstalowali oprogramowanie i zaoferują mi instalację map za 115$...:( Tak więc, ta wspaniała funkcja bez wątpienia pójdzie w ślady mojego S/S: bezużyteczna.

Koniec narzekania, spróbuję i dam znać, kiedy wrócę do miasta - dzięki za radę.