SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wątpliwości dotyczące wymiany radia w Volvo S40 z 2003 roku

6.8K views 4 replies 3 participants last post by  SailBee  
#1 ·
Dzień dobry wszystkim,

Otrzymałem mojego Volvo S40 z 2003 roku w prezencie od mojej szwagierki w 2014 roku, kiedy ogromna ciężarówka GMC przejechała na czerwonym świetle i uderzyła w mojego Sciona TC, a następnie go zniszczyła...
Volvo miało 2 właścicieli przede mną. Mieszkała w niebezpiecznej okolicy i nosi ślady walki - ślad po kuli z drive-by shooting, pęknięcia pajęczyny na krawędzi maski od upadłej skrzynki pocztowej, w jej grillu brakuje kilku elementów, jej maska ma wgniecenie, pęknięcia na przedniej szybie.
Przednia szyba została wymieniona, ponieważ pęknięcia się powiększały, a szkło miało miliony drobinek piasku.
Volvo ma w żyłach tylko olej Royal Purple, ponieważ zasługuje na to, co najlepsze. I dostaje wymianę oleju co 5 tysięcy mil.
W pewnym momencie zeszłego lata Volvo było zaparkowane i nie jeździło przez kilka miesięcy, a jego akumulator się rozładował.
Wymieniłem akumulator i zdałem sobie sprawę, że po wyjęciu akumulatora radio przeszło w tryb "Anti-Theft".
Po kilku nieudanych próbach wprowadzenia kodu i wykonania instrukcji po tym, jak radio wyświetliło "OFF", po prostu zdecydowałem, że tak naprawdę nie muszę słuchać radia samochodowego.
Mój mąż zdecydował, że nadszedł czas, aby ulepszyć moje radio.
Poszedł na stronę internetową Best Buy i wydał nieco ponad 400 dolarów na Sony - 6,2" Media Receiver z Bluetooth, Metra - Turbo Wire aftermarket radio wire harness adapter dla wybranych pojazdów Volvo, Metra - Dash kit i Best Buy Installation. Godzinę po instalacji otrzymałem telefon, że wiązka przewodów jest niezgodna.
Zamówiliśmy odpowiednią wiązkę przewodów. Otrzymanie jej zajęło ponad 2 tygodnie. Następna dostępna instalacja w oryginalnej lokalizacji Best Buy jest za 4 tygodnie.
Powiedziano mi, żebym zadzwoniła i zmieniła termin. Dzwoniłem wiele razy i rozłączyłem się po ponad 25 minutach oczekiwania. Nie można przełożyć terminu online, ponieważ wyświetla się "Zamówienie zakończone". Wczoraj przejechałem 15 mil do oryginalnego Best Buy i powiedziano mi, że instalacja nie jest otwarta w poniedziałki i wtorki, a następny dostępny termin jest 21 lutego.
Pomyślałam, że to koniec! Mój Volvo nie chce żadnych ulepszeń radia! Zwróciłam wszystko, a cała kwota została zwrócona na kartę kredytową mojego męża.
Był zdenerwowany! To był jego prezent świąteczny dla mnie i spędził dużo czasu na poszukiwaniu fajnego, a zarazem prostego Media Receiver z Bluetooth.
Mój mąż chce, żebym była bezpieczna na drodze, korzystała z telefonu komórkowego bez użycia rąk.
Chcę zachować moje oryginalne radio Volvo HU-615, mając nadzieję, że w końcu uda mi się je uruchomić. Nie potrzebuję fantazyjnego Bluetooth Sony Media Receiver.
Czy może jestem głupia, odrzucając ulepszenia mojego radia?
Polegam na moim iPhonie 11 w kwestii wskazówek i czasami słucham muzyki.
Więc co myślisz? Czy powinienem naprawić moje oryginalne radio, czy powinienem je ulepszyć?
Dziękuję za sugestie

#2 · (Edited)
Możesz dość łatwo zmieścić pojedynczy radioodtwarzacz DIN w desce rozdzielczej. W przypadku podwójnego DIN musisz usunąć (zszlifować) plastikowe prowadnice po bokach otworu. Nigdy tego nie robiłem, ale wiem, że niektórzy ludzie tak robili.

Metra 70-9221 (dla wiązki S80 z 1999 r. i nowszych) pasuje do wiązki S40 z lat 2002-2004 i Metra 40-VL10 do anteny.

Jeśli wybierzesz pojedynczy DIN, Volvo miało kieszeń do wypełnienia przestrzeni, numer części 30613741. Istnieją również kieszenie na rynku wtórnym.

To była moja instalacja, kiedy miałem '02 S40. Tak, to odtwarzacz kaset. Zmieniarka CD i wzmacniacze Alpine były w bagażniku. Miałem głośniki MB Quart w drzwiach. Później zmodernizowałem radioodtwarzacz do CD i miałem wyrównanie czasu. Mógłbym mieć Allison Krause śpiewającą dla mnie na desce rozdzielczej.

• Like
Reactions: SailBee
#4 ·
Możesz dość łatwo zamontować pojedynczy radioodtwarzacz DIN w desce rozdzielczej. W przypadku podwójnego DIN musisz usunąć (zeszlifować) plastikowe prowadnice po bokach otworu. Nigdy tego nie robiłem, ale wiem, że niektórzy ludzie tak robili.

Metra 70-9221 (dla wiązki S80 z 1999 r. i nowszych) pasuje do wiązki S40 z lat 2002-2004 i Metra 40-VL10 dla anteny.

Jeśli wybierzesz pojedynczy DIN, Volvo miało kieszeń do wypełnienia przestrzeni, numer części 30613741. Istnieją również kieszenie na rynku wtórnym.

To była moja instalacja, kiedy miałem '02 S40. Tak, to odtwarzacz kaset. Zmieniarka płyt CD i wzmacniacze Alpine były w bagażniku. Miałem głośniki MB Quart w drzwiach. Później zmodernizowałem radioodtwarzacz do CD i miałem wyrównanie czasu. Mogłem mieć Allison Krause śpiewającą dla mnie na desce rozdzielczej.
View attachment 116863
Bardzo dziękuję za podzielenie się ze mną swoim czasem i doświadczeniem!
Muszę pogratulować, jak czysty jest Twój samochód!
Z poważaniem

#3 ·
Zmieniłem akumulator i zdałem sobie sprawę, że po wyjęciu akumulatora radio przeszło w tryb "Anti-Theft".
Po kilku nieudanych próbach wprowadzenia kodu i wykonaniu instrukcji po tym, jak radio wyświetliło "OFF", po prostu zdecydowałem, że tak naprawdę nie muszę słuchać radia samochodowego.

Chcę zachować oryginalne radio Volvo HU-615, mając nadzieję, że w końcu uda mi się je uruchomić. Nie potrzebuję fantazyjnego odbiornika multimediów Bluetooth Sony.
Istnieje proste 2-godzinne rozwiązanie, jeśli chcesz rozwiązać problem trybu "OFF". Po prostu wprowadź poprawny kod radia po pozostawieniu samochodu z kluczykiem w pozycji akcesoriów (lub jazdy) na 2 godziny. Kluczyk w pozycji akcesoriów, ze wszystkim innym wyłączonym (klimatyzacja, światła itp.) z włączonym radiem - OFF jest widoczne. Radio zużywa bardzo mało prądu i nie rozładuje akumulatora. Jeśli się martwisz, użyj ładowarki lub podłącz kable rozruchowe. Po dwóch godzinach OFF zmieni się na CODE. W dowolnym momencie po tym, jeśli zostanie wprowadzony poprawny kod, radio powraca do życia. Prawidłowy kod - zawsze zapisywałbym kod na górze radia (po uzyskaniu go dla klienta), niektórzy zapisują go pod maską lub w instrukcji obsługi. Jeśli nigdzie - Z numerem seryjnym i numerem części z góry radia oraz numerem modelu (hu-615), dealerzy Volvo mają bazę danych, z której mogą uzyskać kod - wystarczy telefon (i być może dowód własności).

Jeśli wprowadzisz zły kod 3 razy - wrócisz do OFF.

System aftermarket, single DIN, działa/pasuje dobrze w tym samochodzie - a gdy już będziesz mieć bluetooth do wykonywania połączeń głośnomówiących - nie będziesz chciał ponownie trzymać telefonu w samochodzie.

#5 ·
Istnieje proste rozwiązanie na 2 godziny, jeśli chcesz rozwiązać problem trybu "OFF". Wystarczy wprowadzić właściwy kod radia po pozostawieniu samochodu z kluczykiem w pozycji akcesoriów (lub jazdy) na 2 godziny. Kluczyk w pozycji akcesoriów, ze wszystkim innym wyłączonym (klimatyzacja, światła itp.) z włączonym radiem - OFF jest widoczne. Radio zużywa bardzo mało prądu i nie rozładuje akumulatora. Jeśli się martwisz, użyj ładowarki lub podłącz kable rozruchowe. Po dwóch godzinach OFF zmieni się na CODE. W dowolnym momencie po tym, jeśli zostanie wprowadzony poprawny kod, radio powraca do życia. Prawidłowy kod - Zawsze zapisywałbym kod na górze radia (po zdobyciu go dla klienta), niektórzy zapisują go pod maską lub w instrukcji obsługi. Jeśli nigdzie - Z numerem seryjnym i numerem części z góry radia oraz numerem modelu (hu-615), dealerzy Volvo mają bazę danych, z której mogą uzyskać kod - wystarczy telefon (i być może dowód własności).

Jeśli wprowadzisz zły kod 3 razy - wracasz do OFF.

System aftermarket, single DIN, działa/pasuje dobrze w tym samochodzie - a gdy już masz bluetooth do wykonywania połączeń głośnomówiących - nie będziesz chciał ponownie trzymać telefonu w samochodzie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź z cennymi sugestiami!
To bardzo miło z Twojej strony, że się troszczysz!
Z poważaniem