SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2002 V70 Zapach benzyny

2.5K views 15 replies 7 participants last post by  gerard  
#1 ·
Cześć,

mam problem z kombi V70 z 2002 roku.

Samochód zaczął pachnieć benzyną, silny zapach, szczególnie po stronie kierowcy. Jednocześnie samochód ma problemy z uruchomieniem, ponieważ trzeba go przez chwilę kręcić. Kiedy już działa, działa idealnie. Wciskanie pedału przyspieszenia podczas rozruchu nic nie poprawia. Jeśli wyłączysz samochód, za drugim razem uruchamia się idealnie.
Zalanie pompy paliwa przez włączenie zapłonu przed pełnym uruchomieniem nie poprawia rozruchu.

Sprawdziłem pod samochodem, ale nie znalazłem żadnych wycieków ani uszkodzeń. Zauważyłem, że filtr paliwa był jeszcze oryginalny, więc wymieniłem go na nowy. Zapach utrzymuje się, problemy z uruchamianiem się utrzymują.

Zmierzylem ciśnienie pompy paliwa na zaworze na bloku silnika, wszystko tak jak powinno być.

Dodatkowe informacje: Gdzieś czytałem, że w zbiorniku znajduje się mała rurka przelewowa, która czasami powoduje wszystkie te problemy. Nie wiem, czy ma to związek z problemem, ale zapach pojawił się mniej więcej w tym samym czasie, kiedy odbyliśmy podróż i mogliśmy zatankować tylko na stacji benzynowej na wsi, przeciągając dyszę nad samochodem do boku zbiornika, było to dość ciasne dopasowanie i ledwo włożyliśmy dyszę, więc może za duża siła ciągnięcia?

Czy ktoś ma pomysł, co sprawdzić dalej?

Dzięki!

#3 ·
Istnieje wezwanie do naprawy pompy paliwa dla Twojego samochodu. Powinno już być zrobione. Zamieszczam informacje o wezwaniu do naprawy w formacie PDF 220 tylko po to, aby pokazać Ci, gdzie znajdują się płyty osłaniające pompę paliwa. Złóż dolną część tylnego siedzenia. Zdejmij osłonę 2, aby sprawdzić stronę lewego nadajnika. Plastik nadajnika pęknie. Jeśli na nadajniku znajduje się benzyna, cały nadajnik musi zostać wymieniony. W przypadku wymiany nadajnika lub pompy paliwa, pod osłoną nr 1, poziom paliwa musi być poniżej 1/2, bliżej 1/4 zbiornika. Jeśli poziom paliwa jest bliski lub powyżej 1/2, paliwo wycieknie podczas wyjmowania lewego nadajnika poziomu paliwa. Oparcie siedzenia i drążek iso należy zdemontować, aby sprawdzić pod osłoną nr 1 pod kątem wycieku głównej pompy paliwa. Możesz również mieć gryzonie.
Przejdź tutaj, aby sprawdzić, czy istnieją jakieś otwarte wezwania do naprawy dotyczące Twojego numeru VIN.
Sprawdź wezwania do naprawy: pojazd, fotelik samochodowy, opona, wyposażenie | NHTSA
Image

Attachments

#4 ·
@volvogod ma rację (zawsze ;)). Mam 02 XC i to się zdarzyło. Samochód został naprawiony przez Volvo w 2014 roku lub coś koło tego (ponad DZIESIĘĆ lat) i lokalny dealer Volvo zrobił to za darmo. Potem musieli to zrobić ponownie rok później lub coś koło tego (zapomniałem szczegółów). MOŻE być trudno zmusić ich do pokrycia tego w tym momencie, ale warto spróbować. Zadzwoń do VNA (Volvo North America).
Witaj,

Mam wyzwanie z kombi V70 z 2002 roku.

Samochód zaczął pachnieć benzyną, silny zapach, szczególnie po stronie kierowcy. Jednocześnie samochód ma problemy z uruchomieniem, ponieważ trzeba go przez chwilę kręcić. Po uruchomieniu działa idealnie. Wciśnięcie pedału przyspieszenia podczas rozruchu nic nie poprawia. Jeśli wyłączysz samochód, uruchamia się idealnie za drugim razem.
Zalanie pompy paliwa przez włączenie zapłonu przed pełnym uruchomieniem nie poprawia rozruchu.

Sprawdziłem pod samochodem, ale nie znalazłem żadnych wycieków ani uszkodzeń. Zauważyłem, że filtr paliwa był nadal oryginalny, więc wymieniłem go na nowy. Zapach utrzymuje się, problemy z uruchomieniem utrzymują się.

Zmierzylem ciśnienie pompy paliwa na zaworze na bloku silnika, wszystko tak jak powinno być.

Dodatkowe informacje: Gdzieś czytałem, że w zbiorniku znajduje się mała rurka przelewowa, która czasami powoduje wszystkie problemy. Nie wiem, czy ma to związek z problemem, ale zapach pojawił się mniej więcej w tym samym czasie, gdy wybraliśmy się w podróż i mogliśmy zatankować tylko na stacji benzynowej w szczerym polu, ciągnąc dyszę nad samochodem do boku zbiornika, było to dość ciasne dopasowanie i ledwo włożyliśmy dyszę, więc może zbyt duża siła ciągnięcia?

Czy ktoś ma pomysł, co sprawdzić dalej?

Dzięki!

#6 ·
Był taki moment (co wciąż może mieć miejsce), że jeśli ZAKŁAD to zrobił, naprawa była na całe życie. Może warto przejrzeć stronę Volvo i sprawdzić, czy to aktualna polityka.
Czy byłeś wtedy właścicielem samochodu?

#10 ·
Być może zrobili to drugi raz, ponieważ nie minęło dużo czasu... Właściwie zrobili to po raz trzeci (w pewnym sensie), ponieważ odebrałem samochód, a wskaźnik paliwa był martwy. Następnego dnia zaniosłem go z powrotem i powiedzieli, że uszkodzony jest czujnik/nadajnik w zbiorniku. Musiałem za to zapłacić, chociaż działał idealnie przed drugą naprawą... :(

#12 ·
Tylko notatka, miałem podobny problem, walczyłem z nim przez 5 miesięcy,
Musiałem wyjąć siedzenia, zrobiłem to 5 razy, ale nie wykryto żadnych wycieków,

Podsumowując, moim ostatnim rozwiązaniem było ponowne wyjęcie, uruchomienie samochodu i dodanie gazu, utrzymanie go na 3000 obr./min przez 30 sekund, wtedy wyraźnie widziałem, jak spływa po wierzchu,

Oczywiście musiałem poradzić sobie z srs, ale mam vida, więc mówię:

1. wyjąć siedzenia
  2. sprawdzić górę pompy pod kątem wycieku
  3. jeśli nie ma wycieku, spróbuj mojej metody
  4. uruchomić samochód
  5. ustawić na co najmniej 3000 obr./min
  6. ponownie sprawdzić wyciek

Mam nadzieję, że to pomoże

#13 ·
Hej, dziękuję wszystkim za pomocne komentarze, doceniam!
Udało mi się wyciągnąć siedzenia w weekend i przyjrzeć się pompie.

Przepraszam za głupie pytanie, czy tak wygląda zepsuta pompa?
Powiedziałbym, że coś pryska/cieknie w lewym górnym rogu, ale ponieważ wszystko jest pełne czarnej mazi, trudno zobaczyć źródło, zwłaszcza że samochód już nie odpala.

#15 ·
Dziękuję za pomoc! W końcu udało mi się dziś wymienić pompę paliwa i zadziałało jak marzenie. Uważam, że ten film był bardzo pomocny, ponieważ pokazuje każdy krok, jeśli ktoś inny szuka:
Mam jedno ostatnie pytanie: Aby wyjąć tylne siedzenia, trzeba odłączyć czujnik poduszki powietrznej SRS. Zrobiłem to i nie uszkodziłem go świadomie. Od tego czasu komputer na desce rozdzielczej wyświetla komunikat SRS Airbag Service Urgent. Czy coś zepsułem, czy to normalne i rozwiąże się po x uruchomieniach silnika?

#16 ·
Dziękuję za pomoc! W końcu udało mi się dziś wymienić pompę paliwa i zadziałało jak marzenie.
Uważam, że ten film był bardzo pomocny, ponieważ pokazuje każdy krok, jeśli ktoś inny szuka:

Mam jedno ostatnie pytanie: Aby wyjąć tylne siedzenia, trzeba odłączyć czujnik poduszki powietrznej SRS. Zrobiłem to i świadomie go nie uszkodziłem. Od tego czasu komputer w desce rozdzielczej mówi SRS Airbag Service Urgent.
Czy coś zepsułem, czy to normalne i rozwiąże się po x uruchomieniach silnika?
Nie odłączyłeś akumulatora, prawda?
Do wymazania kontrolki SRS potrzebny jest dobry czytnik kodów.
Sama nie zniknie.